• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

Nyugtalanító eredményt hozott a MOK felmérése

MOK-hírek Forrás: Weborvos
Nyugtalanító eredményt hozott a MOK felmérése

Most 140 megfelelő szakképesítéssel bíró orvos van, a szabályok szerint több, mint 600-ra lenne szükség.

2017. január 1-től az SBO-k osztályvezető főorvosa, illetve műszakvezető szakorvosa kizárólag sürgősségi szakorvos, illetve oxyológai és sürgősségi orvostan szakorvos lehet. A legmagasabb progresszivitási szinten a sürgősségi betegellátással szemben támasztott kritériumoknak a 4 egyetem sürgősségi betegellátó osztálya mellett mindössze 3 megyei kórház felel meg. II. szinten 4 intézményt találtak rendben, ebből 3 szintén megyeszékhely, míg I. szinten  az adatot szolgáltatók közül mindössze egyetlen kórház SBO-ja tekinthető megfelelőnek az előírt orvosszám és szakképesítés tekintetében - derült ki a Magyar Orvosi Kamara friss felméréséből, melyben a sürgősségi ellátóhelyek orvosellátottságát mérték fel. A felmérés eredményéről tájékoztatták Balog Zoltán minisztert és természetesen az EMMI egészségügyért felelős államtitkárát, a kórházfenntartó Állami Egészségügyi EllátóKözpont főigazgatóját és az országos tisztifőorvost.

A felmérés a közelmúltban a kamarához érkezett számos panaszbeadvány inyomán indult, ezekben a hazai sürgősségi betegellátó osztályok orvos- és nővérhiányára, túlterheltségére, és az ennek nyomán – a folyamatos betegellátás biztosítása érdekében - folytatott törvénysértő gyakorlatra hívták fel a kamara figyelmét.

A kamara Balog Zoltán miniszternek írt leveléből az is kiderült, hogy a felmérő munkát igen megnehezítette az érintettek megfélemlítettsége. "Annak ellenére, hogy rendkívül túlterhelten, jellemzően magukat is veszélyeztetve, és különösen jelentős szakdolgozó hiány körülményei között dolgoznak, mégis sok helyen az informális válaszadásra sem mertek vállalkozni, holott a felmérés az ő érdekükben, kezdeményezésük alapján indult el. Ennek ellenére végső soron az akut betegellátást nyújtó kórházak közel feléből sikerült használható adatokat nyernünk" - írták.

"A beérkezett adatok alapján kiderült, hogy a legmagasabb progresszivitási szinten a kritériumoknak megfelelő működést a 4 egyetem sürgősségi betegellátó osztálya mellett mindössze 3 megyei osztály mutat. II. szinten 4 intézményt találtak rendben, ebből 3 szintén megyeszékhely, míg I. szinten a számukra elérhetők közül mindössze egyetlen kórház SBO-ja tekinthető megfelelőnek az előírt orvosszám és szakképesítés tekintetében.

A rendelet előírásainak nem felelnek meg felmérésünk alapján: III. szinten további 4, a területén vezetőnek mondható megyei jogú gyógyintézmény, míg II. szinten 15, I. szinten pedig újabb 15 kórház SBO-ja működik elégtelen, és ezért szabálytalan humánerő körülmények között.

A szabályok kényszerű megszegése széles skálán mozog, enyhébb esetekben – sajnos ez a kevesebb – „csak" a megfelelő szakképesítésű műszakvezető folyamatos biztosítása szenved csorbát, ám ennél sokkal gyakrabban nemhogy sürgősségi szakorvos, de egyéb szakorvos sem található minden esetben az osztályon, a műszakokat rendre rezidensekkel láttatják el. A sürgősségi orvostan szakorvosjelöltjei nem ritkán műszakvezetésre vannak kényszerítve, úgy, hogy mellettük a legkülönbözőbb, vagy a szakorvosképzésben előírt gyakorlatukat töltő, vagy a menedzsment által odakényszerített kezdő rezidensek vannak beosztva a pszichiátriától a bőrgyógyászaton át a reumatológiáig.

Sajnos olyan osztályt is találtunk nem egyet, ahol az osztályvezetéssel megbízott orvos sem rendelkezik az előírt szakképesítéssel" - mutatták az adatok.

A miniszternek írott levélben a kamara hangsúlyozta: "Felmérésünkkel és jelen levelünkkel véletlenül sem szeretnénk a sürgősségi betegellátás jelenlegi rendszerét, az SBO-k létét megkérdőjelezni, és különösen nem az ott dolgozók áldozatos munkáját bármilyen módon kritizálni. Célunk ezzel szemben éppen az, hogy olyan intézkedésekre kérjük Önt, amelyek nyomán csökken kollégáink, munkatársaik túlterheltsége, veszélyeztetettsége, hogy minden tekintetben törvényes keretek között végezhessék munkájukat. Ez végső soron nem csak az ő érdekük, de alapvető betegbiztonsági kérdés is. A teljes levél a mok honlapján

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink