• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Ónodi-Szűcs: aki eredményt akart, tárgyalt

Egészségpolitika 2016.07.01 11:50
Ónodi-Szűcs: aki eredményt akart, tárgyalt

Akik ma tüntetnek, soha nem a tárgyalás lehetőségét keresték, és kihasználják az egészségügyi dolgozókat.

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint aki eredményeket akart elérni az ágazatban, az ott volt a tárgyalóasztalnál, és ennek eredménye lett a napokban bejelentett ágazati bérfejlesztés. Ónodi-Szűcs Zoltán erről az MTI-nek adott nyilatkozatában beszélt.

Emlékeztetett, az egészségügyi dolgozók számíthatnak a kormányra. Azok, akik ma tüntetnek, soha nem a tárgyalás lehetőségét keresték, csak konfrontációra, politikai akcióra próbálják felhasználni az egészségügyi dolgozókat, miközben a kormány kezdettől tárgyal az érdekképviseletekkel és a tárgyalások eredménye az, hogy egy olyan több éves béremelési programot tud indítani a kormány, amelyre a rendszerváltás óta nem volt példa.

Az ápolók bére átlagosan 65,5 százalékkal emelkedik, béremelés indul a szakorvosoknál, szakgyógyszerészeknél, több pénzt kapnak a védőnők, háziorvosok és fogorvosok is - tette hozzá.

Kifejtette, a csaknem 100 ezer egészségügyben dolgozót érintő döntés értelmében a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek alapbére szeptembertől bruttó 107 ezer, 2017 novemberétől pedig bruttó 100 ezer forinttal nő. A rezidensek alapbére jövő novembertől 50 ezer forinttal emelkedik. Az érdekvédelmi szervezetekkel kötött megállapodás alapján az egészségügyi szakdolgozóknál már idén megkezdődik a többéves béremelési program.

Elmondta, hogy a szakdolgozóknál szeptembertől új bértáblát vezetnek be. Idén átlagosan 26,5 százalékkal nő az alapbér, jövő novembertől 12 százalékkal, 2018 novemberében és 2019 novemberében pedig 8-8 százalékkal.

Felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi dolgozók béremelése nem most kezdődik. Az elmúlt években az ágazati dolgozók bérrendezésére 300 milliárd forintot fordított a kormány. 2012-ben és 2013-ban két lépcsőben körülbelül 95 ezer egészségügyi dolgozó részesült béremelésben, a két év alatt a kórházakban és szakrendelő intézetekben foglalkoztatottak bruttó keresete átlagosan 27 százalékkal nőtt.

Ónodi-Szűcs Zoltán úgy fogalmazott, meghatározták a jövőbeni kereteket, így a 2012-2013-ban elindult bérfejlesztés ebben az évben folytatódni fog, és a szakdolgozók bére megduplázódik a folyamat végére.

Arra a felvetésre, amely szerint az ápolók, a szakdolgozók nehezményezik, hogy ők kevesebb bérfejlesztésben részesülnek, az államtitkár kifejtette: mindkét bértáblában (az orvosiban és a szakdolgozóiban) differenciált béremelés lesz, az átlagos növekedés mindkét helyen 26,5 százalékos.

Az államtitkár hozzátette, a kormány múlt héten döntött az alapellátásban dolgozókról is. Ezen ellátási formában dolgozók 2010 óta 41 százalékos finanszírozási többletben részesültek, ami folytatódik. A háziorvosi praxisok 10 milliárd forint többletfinanszírozást kapnak, a védőnők és fogorvosok is 2-2 milliárd forint többlethez jutnak. Ez a védőnőknek 30-35 ezer forintot, a fogorvosoknak 50-55 ezer forintot jelent havonta. 2017-ben 171 milliárddal többet fordítunk az egészségügyre - emelte ki.

Az egészségügyi ágazatban bevezetni tervezett kancellári rendszerről azt mondta, a célokkal mindenki egyetért, így az ellátás operatív megszervezésével, a középirányítói feladatok decentralizálásával és a háttértevékenységek működtetésének egy helyre rendezésével. Három változatról egyeztetnek - mondta -, és ha a kormány dönt valamelyikről, akkor elkezdődhet a konkrét jogszabályalkotás. A kancellári rendszerről szóló előterjesztés koncepcionális döntés, a részletek kidolgozásakor viszont helye van a szakmai vitának - fogalmazott Ónodi-Szűcs Zoltán.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink