• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

OPNI, ágyszám, gondozók: merre az előre?

Egészségpolitika 2011.03.02 00:00 Forrás: Weborvos

A pszichiátria reformját és a közösségi alapú ellátás átfogóbb bevezetését szorgalmazzák.

A március 3. és 4. között rendezendő IX. Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Konferencia a közösségi alapú szolgáltatások fejlődését kívánja évről évre segíteni. A több száz résztvevős eseményen a lélekgyógyászat reformját, az EU ajánlásokat figyelembe véve a közösségi, területi alapú ellátás átfogóbb bevezetését szorgalmazzák a szakemberek - tudatták a konferencia háttérközleményében a szervezők.

Magyarország a legtöbb posztszocialista országnál előbb jár a közösségi ellátások terén. Már évtizedek óta működik a több tízezer beteget ellátó pszichiátriai gondozók országos hálózata, amelyhez hasonlókat sok országban még csak ezután hoznak majd létre. Sok más jó hagyománnyal és jó gyakorlattal is rendelkezünk. 2000-től a szociális ellátásban is létrejöttek a közösségi szolgáltatások, amelyek folyamatos fejlődést mutatnak és már ma is közel 10000 mentális és addiktológiai problémával élő beteget gondoznak otthonukban.

„Az elmúlt tíz év egészségügyi vezetése „számláján" nem csak az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet előkészítetlen bezárása szerepel, hanem a járóbeteg-ellátás jelentős részét végző gondozói hálózat egyre lehetetlenebb helyzetbe hozása is. Ez a folyamat szembe ment az EU előírásaival és a hazai Lelki Egészség Programban leírtakkal. Az országos pszichiátriai gondozói egyesület és a csatlakozó civilek jelzései nyomán a jelenlegi egészségügyi vezetés ugyanakkor megértette a pszichiátriai ellátás tarthatatlan helyzetét és az érdekelteket is bevonva komoly lépéseket tett a megoldás érdekében.

Ennek része a tervek szerint júliustól bevezetendő új gondozási finanszírozási protokoll kidolgozása, illetve az átmeneti időszakban a működőképesség fenntartása" – ismerteti dr. Silling Tibor, a Magyar Pszichiátriai Gondozók Regionális Egyesületének vezetője.

„A XXI. században tömegesen fellépő mentális és addiktológiai problémákkal élőket a lakóhely közelében, a pszichoszociális segítséget az orvosi eszközökkel együtt alkalmazó, a családokat is támogató közösségi szolgáltatások jobban elérik, és gyakran sikeresebben kezelik, mint a hagyományos kórház- és intézményközpontú szolgálatok.

A nagy intézmények, pl. szociális otthonok gyakran kirekesztést és kilátástalanságot „nyújtanak" lakóiknak, nem egyszer embertelen gyakorlatnak is helyt adva. Ezzel szemben Magyarországon mind az egészségügyben, mind szociális területen a közösségi ellátások legjobb gyakorlatai már sokak számára elérhetőek, amelyre igazán büszkék lehetünk" – vallja dr. Harangozó Judit, a közösségi pszichiátria vezető szakembere.

A IX. Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Konferencia célja azon közösségi alapú szolgáltatások fejlődésének támogatása, amelyek mindnyájunknak segíthetnek, ha bajba kerülünk, anélkül, hogy kirekesztés, méltánytalan bánásmód és megkülönböztetés lenne az osztályrészünk. A konferencián egészségügyi, szociális szakemberek, pszichológusok, betegek, hozzátartozók, döntéshozók, média-szakemberek, jogászok és sokan mások is részt vesznek, előadnak, hiszen a lelki egészség mindenki ügye!

Harangozó és Silling szerint Magyarországnak az EU ajánlásokat tisztelve tovább kell mennie a közösségi/területi alapú ellátórendszer mind átfogóbb bevezetése felé, amelynek lépései a következők:
• a gondozók minőség-fejlesztése és a nappali, gondozói ellátás függetlensége a kórházaktól;
• erős és szakértelemmel (viszont annál kevesebb kórházi ággyal) működő országos pszichiátriai központ, amely a vezetést, a minőségügyet, a pályáztatást, a szakmai információ-nyújtást és a szakmai pluralizmust segíti;
• a vezető kórházi pszichiáterek mellett a jó területi/közösségi gyakorlatok és a független civilek, köztük a betegek képviselőinek bevonása a döntés-előkészítésbe;
• a fogyatékosok és mentális problémával élők számára humánusabb, kiscsoportos lakhatás bővítése;
• a szociális közösségi ellátások eredményeinek megőrzése és minőségügyi fejlesztése;
• a felépülés-alapú szemlélet oktatása.

„Az új egészségügyi vezetés prioritásként kezeli a gondozók, mint „hungarikumok" ezen belül a pszichiátriai és addiktológiai gondozók megőrzését és fejlesztését. Ezt a West-Balkán tragédia kapcsán feltárult helyzet, a fiatalok mentális szükségleteinek súlyos kielégítetlensége is sürgetővé teszi. A fejlesztés részét képezi az új finanszírozás kidolgozása 2011. első félévben, az Új Széchenyi Terv keretében a rehabilitációs kapacitások bővítésének támogatása, illetve az itt dolgozók számára a fekvőbeteg osztályokon elismert pótlék biztosítása a közeljövőben" – igérte dr. Cserháti Péter, a NEFMI helyettes államtitkára, aki részt vesz a konferencia munkájában is.

A reform-pszichiátria partnernek tekinti a sajtó képviselőit is a lelki egészség ügyében. Ezért is kerül sor a konferencián az ANTISTIGMA díj – 2010 átadására, amelyet a civileket tömörítő NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés írt ki a mentális problémák miatti megkülönböztetés és megbélyegzés ellen fellépő cikk, vagy műsor alkotója számára. Ezúttal Hulej Emese, a Nők Lapja újságírója nyerte el a díjat.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink