• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Összefognak a V4 országok az egészségügyben

Egészségpolitika 2017.09.12 06:36 Forrás: kormany.hu
Összefognak a V4 országok az egészségügyben

A felek egyeztetést folytattak a megfizethető, hatékony innovatív gyógyszerekhez való jobb hozzáférés témakörében.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális bizottságának 67., Budapesten tartott ülésén kétoldalú tárgyalásokat folytatott a szervezet főigazgatójával, Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszszal, valamint a lengyel, a román és a szlovák egészségügyi miniszterekkel - számolt be róla az EMMI a kormány.hu-n.

A magyar tárcavezető hangsúlyozta a világszervezet és a magyar kormány közötti hosszú távú együttműködés fontosságát, s köszönetet mondott a főigazgatónak, hogy 53 tagállam közül Budapestet választották a szervezet regionális bizottság-ülésének helyszínéül.

Balog Zoltán Konstanty Radziwiłł lengyel egészségügyi miniszterrel is tárgyalt. A felek egyeztetést folytattak a megfizethető, hatékony innovatív gyógyszerekhez való jobb hozzáférés témakörében, és egyetértettek abban, hogy a szomszédos közép-európai országok összefogása eredményeként komoly megtakatítást lehet elérni az érintett országok és állampolgáraik számára. E témában idén szeptemberben szakértői, november folyamán pedig miniszteri szintű munkacsoport ülésekre kerül sor a V4 országok részvételével Magyarországon.

A magyar tárcavezető a román egészségügyi miniszterrel, Florian Bodoggal is tárgyalt. Megállapodtak, hogy hatékonyabb együttműködést alakítanak ki a járványokkal szembeni védekezés terén. Balog Zoltán elmondta: Magyarországon csaknem 99%-os az átoltottság mértéke, ez európai szinten is egyedülálló eredmény, melyet a WHO is elismer. Balog Zoltán arról is biztosította a román egészségügyi minisztert, hogy Magyarország nyitott az együttműködésre a tüdőtranszplantáció hazai jó gyakortlatainak megosztásában.

Az emberi erőforrások minisztere Dr. Tomáą Druckerrel, Szlovákia egészségügyi miniszterével is tárgyalt. Lengyel kollégájához hasonlóan a szlovák miniszter is szorgalmazta az innovatív gyógyszerek beszerzésével kapcsolatos közös fellépést. Indítványozta, hogy Magyarország is vegyen részt azon a kétnapos pozsonyi workshopon, amelyen e téma mellett a magyar egészségügyi jó gyakorlatokat is napirendre tűzik.

A felek egyetértettek abban, hogy az egészségügy területén is kulcsfontosságú a V4-ek együttműködése, amely a tárcavezetők szerint soha nem volt ennyire erős.

„Számítunk közép-európai partnereink összefogására" – zárta tárgyalásait az emberi erőforrások minisztere.

(A képen Balog Zoltán és Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz tárgyalása, Fotó: Bartos Gyula/EMMI)

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink