• Ónodi-Szűcs
  • 2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

 • EBP
  • 2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

PET/CT: legfeljebb két hét a sorbanállás

Egészségpolitika 2007.11.14 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: K.L.O.

Belgiumban 400 ezer emberre jut egy finanszírozott PET/CT berendezés. Magyarországon 3,3 millióra.

Ezt Frühling János professzor, a Belga Királyi Orvosi Akadémia állandó ügyvezető főtitkára, a Magyar Tudományos akadémia külső tagja mondta el az Akadémián szerdán rendezett sajtóbeszélgetésen. A professzor közölte: ezzel együtt Magyarországon jó tendencia érvényesül, hiszen számításai szerint évi 21 ezer vizsgálattal (amelyet hét központ végezne) már a világ élvonalába tartozna az ország. Márpedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ebben az esztendőben 7500, míg a következőben 8700 vizsgálatot finanszíroz majd.

Lengyel Zsolt, a Pozitron Diagnosztika intézetvezető főorvosa elmondta, hogy a Központban 2005 nyarától több mint 6500 vizsgálat történt. A vezető daganatos halálokok közül tüdő-, emlő, vastagbélrák, valamint limfóma esetében egyenként több mint hatszáz vizsgálatot végeztek, ez alapján pedig kijelenthető, hogy az esetek egyharmadában találtak eltérést az eredeti diagnózishoz képest és így terápia-módosítást, vagy más terápiát javasoltak. Különösen fontos ez a limfóma esetében, tette hozzá Lengyel Zsolt, ahol nagyon fontos a további életévek minősége szempontjából a terápiában a pontos beállítás.

Ma Magyarországon évente mintegy 60 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak - folytatta az intézetvezető főorvos. Természetesen minden esetben nincs szükség PET/CT vizsgálatra (Lengyel Zsolt szerint 25-30 ezer azért indokolt lenne), a konkrét esetekről a kezelőorvos felterjesztése után szakmaközi bizottság dönt, a képalkotó diagnosztikai eljárásra pedig ezután két héten belül sor kerül. Tehát jelenleg nem a PET/CT berendezések kihasználtsága, hanem az OEP finanszírozás jelenti a rendszer határait. Természetesen a beteg maga is finanszírozhatja az eljárást (ilyenkor nincs szükség bizottsági döntésre), akkor a vizsgálat - ahogyan Európa más részein is - mintegy ezer euróba kerül.

Nagyon jó diagnosztikai eszköz a PET/CT, azonban nem feledjük, a beteg legnagyobb kockázata az orvos - jelentette ki az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Kásler Miklós professzor figyelmeztetett arra, hogy nagyon fontos a korai felismerés, ha úgy tetszik, az intuíció, ezután azonban a diagnosztikáé a főszerep. Így a PET/CT nehezen nélkülözhető a terápia kontrolljában, a betegkövetésben, egyáltalán, korszerű diagnosztika nélkül nem lehet onkológiai ellátást végezni. A felvetésre, miszerint hogyan lehetséges, hogy az Országos Onkológiai Intézetben, ahol a daganatos betegek egyharmada megfordul, nincs korszerű képalkotó PET/CT eszköz, a professzor közölte: ezt a kérdést nem neki kell feltenni.

Frühling professzor végezetül szintén a korai felismerést hangsúlyozta. Mint mondta, Belgiumban a családorvosokat igyekeznek felkészíteni arra, hogy eszükbe jusson: paciensüknek daganatos megbetegedése lehet.

Kásler Miklós professzor előadása a tájékoztató utáni konferencián

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink