• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Péterfy Kórház: Szócska Miklós nem érti

Egészségpolitika 2011.06.15 16:17 Forrás: MTI

A kórház a Korányi-projekt egyik szereplőjeként része lesz a három budapesti sürgősségi centrumnak.

Az egészségügyi államtitkár nem érti az önkormányzati biztosnak azt a döntését, amellyel éppen most korlátozták a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházban az elektív, nem sürgős műtétek végrehajtását, mert az intézmény főigazgatójának beszámolója szerint a kórház ugyan nagy adósságállománnyal küzd, jobb pénzügyi helyzetben van, mint egy évvel ezelőtt.

Szócska Miklós, aki Cserháti Péter helyettes államtitkárral szerdán ellátogatott a kórházba, az intézmény vezetőségével folytatott egyeztetés után az MTI-nek elmondta: a főigazgatói beszámoló alapján azt lehet mondani, hogy a kórház helyzete a konszolidációnak és az erőfeszítéseknek köszönhetően már javul, de ahogy az egészségügy egésze, úgy a baleseti intézet is nagyon nehéz helyzetben van. A traumatológiai ellátás rendezése viszont a Péterfy Sándor utcai kórház helyeztében is segítséget fog jelenteni - tette hozzá.

A műtétek korlátozását az intézmény likviditási helyzetével indokolta a vezetőség - közölte az államtitkár. Arra a kérdésre, hogy várhatóan mikortól vállal el ismét minden műtétet az intézmény, Szócska Miklós azt felelte: ez még további megbeszélést igényel, de a közeljövőben tisztázódni fog a helyzet.

Az államtitkár kiemelte, hogy a szerdai megbeszélést már korábban egyeztették, látogatásuknak semmi köze nem volt ahhoz, hogy az önkormányzati biztos korlátozta az intézményben a műtétek végrehajtását.

Mint mondta, kollegiális beszélgetést folytattak arról, hogy azt szeretnék, ha a kórház bekapcsolódna a térségi sürgősségi ellátásba. A tervek szerint az intézmény a Korányi-projekt egyik szereplőjeként része lesz a három budapesti sürgősségi centrumnak, tehát megújulás előtt áll. Erről egyeztettek az intézmény vezetőségével szerdán, a jövő héten pedig Cserháti Péter helyettes államtitkárral is folytatódnak a részletes szakmai egyeztetések - tette hozzá.

"Az, hogy az országos baleseti intézet a térségi sürgősségi ellátási centrumok része lesz, a problémák egy részére megoldást fog hozni" - fogalmazott Szócska Miklós.

A Népszabadság múlt szombati számában írt arról, hogy pénzhiány miatt leállították a tervezhető műtéteket a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban, szeptemberig csak a sürgős, életmentő beavatkozásokat végezhetik el az orvosok, így 150-160 beteg kezelése biztosan hónapokkal halasztódik.

A lapnak Sásdi Antal megbízott főigazgató megerősítette, hogy a kórházhoz kinevezett önkormányzati biztossal egyetértésben leállították a tervezhető beavatkozásokat szeptemberig. Az intézmény nem vállalhat további fedezetlen számlákat, körülbelül annyi pénze van, amiből a sürgősségi műtétekre, illetve a daganatos betegek műtétjeire futja őszig - tette hozzá.

A cikk szerint a Péterfy tavaly ősszel a kórházi konszolidációra szánt kormányzati pénzből mintegy 54 millió forintot kapott a nagy értékű protézisműtétek várólistájának 25-28 százalékos mérséklésére. Ezt a célt teljesítették, a pénz azonban elfogyott, s bár június végéig körülbelül hatvan protézisműtétet végeznének el, mindössze húszra van forrás. A keret erejéig még elvégzik a műtétet azokon, akiknél a közeli napokra tervezték a beavatkozást.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink