• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Harmincmilliárd forintból újulhat meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újulhat meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

   EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

 • EESZT
  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

   Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

Rendelkezhetünk egészségügyi adatainkról

Egészségpolitika 2016.05.19 06:44 Forrás: Weborvos Szerző: Sándor Judit
Rendelkezhetünk egészségügyi adatainkról

Ügyfélkapun keresztül vagy a kormányablaknál tilthatunk le hozzáféréseket.

A kórházi, a járóbeteg-, a háziorvosi ellátást, valamint a gyógyszertárakat egységes alapokon elektronizálják a jelenleg elérhető legmodernebb és legmagasabb, ötös biztonsági fokozatú informatikai struktúrában, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT, Tér). A felhő alapú kommunikációs tér 4,8 milliárd forintos beruházással, két uniós program keretében épül fel, s hamarosan biztosítja az egészségügyi ágazat számára a rendelkezésre álló adatok egységes kezelését és hatékony elemzését is.


Az EESZT-ben minden páciens egészségügyi adatai egy központi adatbázisba kerülnek, s az adatokhoz – a megfelelő jogosultságok birtokában – webes felületről a kezelőorvosok bárhonnan hozzáférhetnek, így nem okozhat gondot, ha a beteg valamiért nem tudja magával vinni korábbi leleteit, és persze nem tiltotta le a hozzáférést bizonyos adataihoz a digitális önrendelkezési alrendszerben (DÖR).


Mindenkinek fontos tudnia, hogy a DÖR révén szabályozhatjuk, milyen információkat akarunk megosztani az orvosainkkal. Alapesetben minden látható, amit a jelenleg hatályos törvény enged (tehát a pszichiátriai, nemi betegségre vonatkozó információk nem), ezen felül mindenki beállíthat saját belátása szerint további tiltásokat. Mindez két módon lehetséges: akinek van ügyfélkapuja, azon keresztül rendelkezhet, akinek nincs, az a kormányablaknál személyesen intézheti. A DÖR várhatóan idén május végén, június elején indul (együtt a törzspublikációs alrendszerrel, amelyben a projekt szakmai konzorciumi partnerei, mint az OEP, OTH, ENKK a közhiteles törzseiket publikálhatják.

Az egészségügyi ellátóknak jó hír, hogy nem kell új szoftvert vásárolniuk, ugyanis a jelenleg is használt szoftvernek egy megfelelő – a Tér szolgáltatásait is nyújtó – verziója kerül az intézményekhez a szállítók révén. Ez már alkalmas lesz arra, hogy az EESZT szolgáltatásait használják az ellátók – tudtuk meg Szabó Bálinttól, az EESZT ágazati bevezetését biztosító projekt szakmai vezetőjétől.

Megállapodtak tíz fejlesztő céggel, köztük a kórházi szállítókkal, hogy 15 kórházban és ezek vonzáskörzetében lévő 30-30 háziorvosi rendelőben és patikában pilotként elindítják az egyes szakmai alrendszerek programját. Ilyen például az e-recept, a digitális képtovábbítás, a távkonzílium, az elektronikus beutaló, az erőforrás publikáció, az eseménykatalógus, illetve az e-profil rendszer – ez utóbbiban olyan adatai vannak az állampolgároknak, amelyek csak ritkán változnak.

A pilot időszaknak 2016 novemberében lesz vége, decembertől pedig minden ellátó szabadon csatlakozhat a rendszerhez, amennyiben az informatikai szállítója alkalmassá tette a Tér használatára azt a szoftvert, amelyet a napi működés során használ.

A szabad választás időszaka után következik a törvény által deklarált kötelező csatlakozás, méghozzá két ütemben: egyszerűbb moduloknál, mint például az eseménykatalógus, e-kórtörténet 2017 márciusában, míg az e-recept, e-beutaló, digitális képtovábbítás esetében 2017 szeptemberében. A fokozatosság és a hátralévő időszak biztosítja, hogy minden ellátónak legyen ideje felkészülnie a csatlakozásra, míg a páciensek a DÖR-ben folyamatosan rendelkezhetnek, ha akarnak.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink