• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszetterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszetterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

Rezidens ösztöndíj: aki pályázik, az nyer

Egészségpolitika 2017.03.03 15:48 Forrás: Weborvos Szerző: beb
Rezidens ösztöndíj: aki pályázik, az nyer

A rezidensek több mint 70 százaléka már belépett az ösztöndíjprogramba, azaz egy ideig maradnak a közellátásban.

Idén újabb 890 szakorvosjelölt lép be a rezidensek ösztöndíjprogramjába, ami azt jelenti, hogy az összes, körülbelül 5000 rezidens közül már 3800 az ösztöndíjas. Ez azt is jelenti, hogy ezek a fiatal orvosok egyelőre nem mennek külföldre, ugyanis az ösztöndíj feltételeként vállalták: a képzési idejüknek megfelelő ideig, itthon, a közfinanszírozott ellátásban dolgoznak majd. Az új belépőkről, a rezidens ösztöndíjakról tartott tájékoztatót Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár és Páva Hanna, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese pénteken.

Az államtitkár azt emelte ki, hogy a rezidens ösztöndíjak is hozzájárultak az orvoselvándorlás csökkenéséhez, hiszen hat év alatt felére csökkent azoknak az orvosoknak a száma, akik határon túl szeretnék folytatni a hivatásukat. Azt is elmondta a most a rendszerbe belépő rezidensek ösztöndíjára 3 milliárdos forrás van, összességében pedig 8,2 milliárd forintot fordítottak eddig erre a programra. Egyébként erre a célra bőven van keret, tehát mindenki, aki pályázni akar, és megfelel a feltételeknek, megkaphatja az ösztöndíjat.

Páva Hanna igazolta az államtitkár szavait: a mostani rezidens ösztöndíjakra összesen 900-an pályáztak, és csupán 10 rezidenst utasítottak el, alapvetően inkább technikai, formai hibák miatt.

A legtöbb pályázó az általános szakorvosjelölti Markusovszky ösztöndíjra jelentkezett. A 686 nyertes havonta plusz nettó 100 ezer forintot kap majd a képzés ideje alatt. Szintén havi 100 ezer forintot jelent 21 rezidensnek a klinikai szakgyógyszerészi ösztöndíj. A hiányszakmákra kiírt ösztöndíjra 175-en pályáztak, nekik havi nettó 150 ezerrel nő a jövedelmük

 A speciális rezidens ösztöndíjakra, a csecsemő és gyermekgyógyász illetve az oxiológiai és sürgősségi terület ösztöndíjára havi nettó 200 ezret lehet nyerni mégis kevesen, az elsőre ketten, a másikra öten pályáztak. Nem csoda, hiszen mindkét esetben az ösztöndíj feltételeként nemcsak a kötelezően itthon töltött időt szabják meg, hanem azt is, hogy a rezidens a végzés után hol dolgozzon majd.

A tájékoztató végén más témákról is kérdezni lehetett az államtitkárt. A Weborvos az idei járulékcsökkentés miatt az intézményeknél maradó 8 milliárd forint sorsáról kérdezte Ónodi-Szűcs Zoltán. Korábban ugyanis az államtitkár azt mondta, ezt a pénzt is a bérfejlesztésre adná oda, mégpedig az egészségügyi szakdolgozók bértáblájának összecsúszó sorainak rendbetételére. A pénteki sajtótájékoztatón az államtitkár annyit tett ehhez hozzá, hogy kész a javaslat, akár már a jövő héten tárgyalhat róla a kormány.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink