• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Segéd-egészségőrök erősítik a települési alapellátást

Egészségpolitika 2014.07.29 10:47 Forrás: Weborvos
Segéd-egészségőrök erősítik a települési alapellátást

A háziorvosok és a kisebbségi önkormányzatok által kiválasztott segéd-egészségőrök OKJ szintű képzést kaptak.

38 ezer felnőtt és 10 ezer gyermek egészségügyi alapellátásának újjászervezését segíti a jövőben az a húsz segéd-egészségőr is, aki a mai napon vehette át „ápolási asszisztens" oklevelét a Debreceni Egyetemen. A diploma-átadó ünnepségen jelen volt: Langerné Victor Katalin, az EMMI társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkára és Dr. Beneda Attila, az EMMI egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára is. A végzetteket köszöntötte, és kiemelt szerepükről beszélt Dr. Bartha Elek rektorhelyettes, Dr. Ádány Róza intézetigazgató és Dr. Papp Magor, a program szakmai vezetője.

A Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében megvalósuló Alapellátás-fejlesztési Modellprogram részeként ugyanis világviszonylatban is úttörő módon, először hazánkban honosították meg, hogy az egészségügyi alapellátáshoz olyan dolgozók csatlakoznak közalkalmazotti jogviszonyban, akiknek munkaköre a segéd-egészségőri (roma egészség-mediátori) feladatok ellátása.

A program keretében 16 észak- és kelet-magyarországi település, összesen 24 háziorvosi praxisa állt össze négy praxisközösséggé a humánerőforrás hatékonyabb hasznosítása és a szolgáltatások optimális szervezése érdekében. A praxisközösségek háziorvosi, házi gyermekorvosi praxisok partneri együttműködésén alapulnak, melyek kiegészülnek dietetikussal, gyógytornásszal, egészségpszichológussal, népegészségügyi szakemberrel, praxisközösségi nővérrel. A program céljaival összhangban, a körzeti és iskolai védőnők is praxisközösségek tagjaivá válnak, és a korábbinál szorosabb kapcsolat alakul ki a térségben dolgozó iskolaorvosokkal.

A helyi lakosság jobb elérését, eredményesebb bevonását segéd- egészségőrök segítik a programban, akik a háziorvosok és a kisebbségi önkormányzatok közreműködésével kerültek kiválasztásra. A segéd egészségőrök speciális, OKJ szintű képzést kaptak, ami későbbi szakmai életútjukhoz is segítséget nyújt. A háziorvosok eredményes munkáját segítik egészségfejlesztéssel és népegészségüggyel foglalkozó szakemberek is. Tevékenységük nyomán a háziorvosi ellátás mellett aktív prevenciós tevékenység valósul meg, kiegészülve helyi közösségi programokkal, szolgáltatásokkal, köztük egyéni és csoportos életmód tanácsadással.

A program célja, hogy a gyógyítás mellett a megelőzést és az egészségfejlesztést is az alapellátás fókuszába állítsa, és szűrésekkel, életmód-tanácsadással, valamint különböző egészségfejlesztő- és oktató programokkal járuljon hozzá a helyi lakosság egészségi állapotának javításához, egészséggel kapcsolatos ismereteinek bővítéséhez. A program kiemelt célként kezeli az ellátáshoz való hozzáférés egyenlőtlenségeinek felszámolását, a hátrányos helyzetű lakosság bevonását, különös tekintettel a roma lakosságra. A modellprogram 2012 - 2016 között zajlik, s hosszú távon a hazai alapellátási rendszer megújításának alapjául szolgálhat.

A program 76 fő számára biztosít új munkahelyet, a többletmunka díjazásával pedig további, mintegy 80 egészségügyi dolgozó megélhetését segíti.

A program összköltségvetése 3,682 milliárd forint, ennek a 85%-át a svájci, 15%-át a magyar költségvetés biztosítja.

A programban részt vevő települések:
• Borsodnádasdi Praxisközösség: Arló, Borsodnádasd, Borsodszentgyörgy, Járdánháza
• Berettyóújfalui Praxisközösség: Berettyóújfalu, Hencida, Komádi, Mezőpeterd, Magyarhomorog
• Hevesi Praxisközösség: Átány, Heves, Kömlő, Tiszanána
• Jászapáti Praxisközösség: Jászapáti, Jászkisér, Jászivány

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink