• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

   EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

  • Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

   Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

  • Új szakrendelő épül a Bajcsy kórház területén

   Új szakrendelő épül a Bajcsy kórház területén

 • EESZT
  • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

   Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

   Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

Senki ne kapjon kevesebbet a béremeléssel

Egészségpolitika 2016.10.14 06:31 Frissítve Forrás: Weborvos
Senki ne kapjon kevesebbet a béremeléssel

Ne legyen egyetlen olyan szakorvos se Magyarországon, akinek mozgóbérektől mentes bevétele csökkent a béremelés előttihez képest.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszerevezete (ReSzaSz) örömmel értesült a sajtóból, hogy a béremeléssel bevételkiesést elszenvedő fiatal szakorvosok problémája eljutott a Miniszterelnök Úrhoz, aki a fiatal szakorvosoknak járó támogatás megszűnésével kialakult helyzet sürgős és soron kívüli orvoslását kérte az EMMI-től.

Jelen példa is igazolja, hogy szervezetünk munkája nem hiábavaló, sokkal inkább hiánypótló - írta a szervezet közleményben.

Két problémát észleltünk:
1.A korábban Fiatal Szakorvos Támogatási Programban (FSZTP) résztvevő kollégák bruttó 151 ezer forintos megszűnő támogatása és a béremelés első lépcsőjének bruttó 107 ezer forintos alapbéremelésének 44 ezer forintos különbözete hátrányosan érinti az említett kollégáinkat.

2. A korábban hiányszakma-pótlékban (H1 kategória +50%) és rezidensi ösztöndíjban (pl. Markusovszky Lajos –nettó 100 000 Ft, Gábor Aurél – nettó 200 000 Ft) egyaránt részesülő, idén szakvizsgázó kollégáink szakvizsgájuk után szintén bevételkiesést tapasztalhatnak, mivel a szakvizsgával járó bevételnövekmény (a H-I kategóriaváltás, illetve a mostani alapbéremelés) nettó hatása a bevételre kisebb, mint a felsorolt támogatásoké.

A fent említett bevételcsökkenések a garantált bevételt érintik, azokat a mozgóbérek (pl. ügyeleti, készenléti díjak) arányos emelkedése nem kompenzálhatja, tekintettel arra, hogy utóbbiak összege havonta változó, a vállalt éjszakai, hétvégi többletmunka mértékétől függ.

Ahogy korábban többször is, a ReSzaSz ezúton is felajánlja konstruktív segítségét a helyzet mihamarabbi, minden érintett számára megnyugtató rendezésében. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a béremelési tárgyalásokban kijelölt érdekvédelmi szervezetek nem tudtak megfelelni a döntéshozók, illetve a képviselt szakmájuk elvárásainak, és a fent említett csoportok problémáit nem vették figyelembe a bértárgyalások során, illetve azóta sem.

Amennyiben a kormányzat bizalmat szavaz nekünk, készséggel segítjük a továbbiakban a mindenkori egészségügyi vezetés munkáját, hogy a mostani helyzethez hasonló szituáció ne alakulhasson ki.

Ahhoz, hogy a rezidenseket, illetve a fiatal szakorvosokat támogató programok mögötti kormányzati szándék érvényesülni tudjon, elengedhetetlen, hogy a béremelés első lépcsőjét követően ne legyen egyetlen olyan érintett szakorvos se Magyarországon, akinek mozgóbérektől mentes bevétele (függetlenül annak bér vagy egyéb juttatásbeli természetétől) csökkent a béremelés előttihez képest - áll a közleményben.

Az egészségért felelős államititkár nyilatkozata a témáról - 372 fiatal szakorvos bére csökkenhetett

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink