• Ónodi-Szűcs
  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

 • EBP
  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Stratégiai döntéseket hozott a kormány az egészségügyben

Egészségpolitika 2016.06.09 14:28 Frissítve Forrás: Weborvos Szerző: Sándor Judit
Stratégiai döntéseket hozott a kormány az egészségügyben

Béremelés, négy fővárosi centrum, új népegészségügyi program – döntött a kormány.

Két egészségügyi programról döntött a kormány pénteki és szerdai ülésén. Az egyik az Egészséges Magyarország, a másik az Egészséges Budapest – ismertette ma a Kormányinfón Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, aki természetesen beszélt az eredménnyel zárult bértárgyalásokról, a többéves béremelési intézkedésekről, amelyek már idén szeptembertől megindulnak. Jelezte, hogy a költségvetési lehetőségek tükrében komoly eredmény az ágazatnak jutó béremelés azzal együtt, hogy tisztában vannak vele, külföldön magasabbak a jövedelmek. Minden konkrétum nélkül beszélt arról, hogy a háziorvosi praxisok finanszírozását tovább emelik idén.

Az Egészséges Magyarország programban idén szeptemberben új népegészségügyi programot hirdetnek: ennek erejét úgy érzékeltette, hogy minden ember életére hatással lesz. Az egészségmegőrzés, a szűrőprogramok kerülnek fókuszba, s elismerte, hogy eddig erre kevés figyelmet fordított a kromány.

A hazai orvosegyetemek közül a szerintük legerősebbet, azaz a Semmelweis Egyetemet a világ egyik legerősebb orvosképző intézményévé kívánják fejleszteni, ehhez kormányzati támogatással biztosítják az infrastrukturális feltételeket.

Eldőlt, hogy négy nagy egészségügyi centrumot alakítanak ki a fővárosban: Észak-Pesten a Honvéd, Dél-Pesten az Egyesített Szent István Szent László Kórház lesz a központ, míg Dél-Budán új, XXI. századi szuperkórházat építenek Kelenföldön; a következő fejlesztési periódusban (erről végleges döntés is később születik) egy Észak-Budai centrumot hoznak létre, ennek rész lesz egy új kórház építése, valamint a Kútvölgyi kórház megerősítése a János kórház funkcióinak áttelepítésével, illetve sportegészségügyi funkciót is kap az intézmény.

A Péterfy és a János kórház bezárására vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Lázár elmondta, hogy nem akarnak intézményt bezárni, szó sem volt ilyenről a kormányülésen – de további faggatózásra azért kiderült, hogy nem feltétlenül az aktív ellátás meghagyását érti az intézmények megtartásán. Arról beszélt, hogy a vidékhez hasonlóan professzionális centrumokban képzeli a kormány a betegek ellátását. A fővárosban és agglomerációjában elő 4,3 millió ember ellátásához pedig négy szupercentrumra van szükség. A központi kórházakhoz kapcsolják a meglévő intézményeket, amelyeket fejleszteni kell, hogy a fővárosi centrumok  isprofesszionális módon működjenek, s teljesítsék a kormány elvárását: jobb szervezéssel, jobb ellátást nyújtson a fővárosi egészségügyi rendszer is.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink