• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Szakmai konzultáció indul a védőnőkkel

Egészségpolitika 2017.06.13 13:13 Forrás: MTI
Szakmai konzultáció indul a védőnőkkel

Ónodi-Szűcs: júliusig el kell készülnie a védőnői szolgálatról szóló koncepciónak, fontos lenne a védőnői ellátás állami kézbe vétele.

A kormány szakmai párbeszédet, személyes konzultációt indít a védőnőkkel, hogy az 5 ezer egészségügyi dolgozó elmondhassa véleményét a munkájáról, az őket érintő döntésekről és hogy javaslatokat tehessenek a döntéshozóknak - jelentette be a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott kedden Budapesten.

Nyitrai Zsolt a Védőnők napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján a kormány nevében köszönetet mondott a védőnőknek az áldozatos munkájukért, és arról beszélt, hogy a magyarországi szolgálat Európában hungarikumnak számít, mert sehol máshol nem működik hasonló hálózat olyan komplex feladattal, és komoly szakmai tudással, mint nálunk. Közölte, minden megyében, és a fővárosban is lesz védőnői konzultáció, az első állomás Egerben lesz, június 21-én.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy a 2010-es 17,7 milliárd forintról jövőre 27 milliárd forintra emelkedik a védőnői szolgálatokra fordított költségvetési forrás. Az államtitkár azt mondta, a védőnők munkája nemcsak egészségügyi feladat, hanem "családügyi küldetés" is, mert a fiatal pároknak segítenek abban, hogyan várják a gyerekeket, és hogyan tudnak egészséges körülményeket biztosítani a számukra.

Arról beszélt, hogy a kormány nem csak szimbolikus eszközökkel kívánja megköszönni a védőnők munkáját, és a megbecsülés a költségvetésben is megjelenik. Közölte, jövőre 2 milliárd forinttal többet adnak a védőnői praxisok finanszírozására, a bérek, jövedelmek emelésére. Hozzátette: idén több mint 300 millió forintot biztosítanak a védőnők 30 ezer forintos pótlékára, novembertől.

Arra hívta fel a figyelmet, a kormány döntést hozott arról, hogy a szolgálatok finanszírozása teljes mértékben a védőnők jövedelememelkedését kell, hogy eredményezze. Emlékeztetett arra, hogy korábban nem mindenhol jutott el a megemelt kormányzati finanszírozás az érintettekhez.

Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnőtagozatának vezetője arról is beszélt: el akarják érni, hogy az elmúlt évek forrásbővítései valóban célba jussanak. Emlékeztetett, vannak olyan települések, ahol maradéktalanul teljesült a kormány támogatási szándéka, máshol részben, és volt ahol gyakorlaitilag egyáltalán nem. Szerinte egyrészt azért fontos a konzultáció, hogy lássák, mennyit léptek előre az elmúlt években, másrészt, hogy a védőnők megfogalmazzák jövőképüket. Jelezte: mind a húsz helyszínre várják a szakma képviselőit, a döntéshozókat, valamint a helyi fenntartókat.

Ónodi-Szűcs: júliusig el kell készülnie a védőnői szolgálatról szóló koncepciónak
Az államilag szervezett védőnői ellátás megszervezéséről szóló koncepciónak július végéig el kell készülnie - hangsúlyozta az egészségügyért felelős államtitkár a védőnők napja alkalmából tartott ünnepi rendezvényen kedden Budapesten. Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, a jövőben szeretnének minél több egészségügyi szempontból fontos szerepkört átadni, ami - mint mondta - csak forrásokkal lehetséges.

Az államtitkár azt mondta, a kormánynak fontos a védőnők ügye, a védőnői szolgálat hungarikumnak számít, és a kormány megpróbál jobb feltételeket teremteni számukra. Jelezte, tisztában vannak azzal, hogy a védőnők bérezésére szánt forrás nem elegendő, és azért, hogy az emelés biztosan eljusson hozzájuk, már védőnői pótlék címen utalják pénzt. "Ez nem az utolsó, hanem az egyik lépés volt a sok közül, ami még vár ránk" - fogalmazott.

Mint mondta, a védőnők nem csak egészségügyi, de családpolitikai szemszempont is fontos munkát végeznek, ezért is fontos lenne a védőnői ellátás állami kézbe vétele.

Szentes Tamás országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a védőnői szolgálat hungarikum, és a védőnőként dolgozók reflektorfény nélkül, "csendes harcosként" végzik munkájukat az anyák és a csecsemők védelmében.

Odor Andrea országos vezető védőnő arról beszélt, hogy a 5324 védőnő 75 százaléka területi védőnőként végzi munkáját, és körülbelül 400 szakember hiányzik a rendszerből. Kiemelte, egy betöltött területi védőnői állásra átlagosan 40 várandós anya jut.
Kiemelte, hogy a szolgálat megalakulása és a védőnők elhivatott munkája nagyban hozzájárult a magyarországi csecsemőhalandóság csökkenéséhez. A védőnői szolgálat továbbfejlesztésével, elismerésével nem csak a minőség javítható, de a népegészségügy mai kihívásaiban is eredményesebben tudnának részt venni.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke arról beszélt, hogy a betöltetlen védőnői praxisok aggodalommal tölti el a kamarát. A védőnők egy különleges hivatás gyakorlói, hiszen a védőnő nem csak egészségügyi szakember, de ő az, akit beengednek a családok az otthonaikba, és bizalommal fordulnak feléjük.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink