• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Szócska: sikertevékenység a transzplantáció

Egészségpolitika 2014.03.12 15:25 Forrás: Weborvos Szerző: sj

A régóta várt keresztdonációra is lehetőséget nyújt a nemrég életbe lépett jogszabály.

Nagyobb mértékben nőtt a transzplantációk, mint a donorok száma hazánkban az Eurotransplanthoz történő csatlakozásunknak köszönhetően – mint ismeretes, a teljes csatlakozásra tavaly júliusban került sor. 2013-ban 60 szerv érkezett a nemzetközi szervezetnek köszönhetően, ugyanakkor 96 olyan szervet vittek ki a tagállamokba, amelyekre itthon nem volt recipiens (befogadó), ám a tagállamokban élő betegeknek segítséget, életet tudtak adni vele – mondta Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának igazgatója egy, a szakállamtitkárságon rendezett sajtótájékoztatón. Az igazgató további adatai szerint összességében 17,16 százalékkal nőtt a szervátültetések száma 2013-ban 2012-höz képest. Elhangzott, hogy az Eurotransplant közös várólistáján 15 ezer beteg van, a magyarok száma ezerre tehető, minden beteg ott van, aki valamilyen szervre vár.

Egyértelműen szakmai, társadalmi és életmentő sikertevékenység a transzplantáció, amely nemcsak a beteg számára jelent hatékony gyógymódot, de mindemellett költséghatékony is, fogalmazott Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. Fontosnak tartja, hogy a hatékonyság növelése érdekében bővítsék a várólistákat, hiszen így nagyobb a merítés lehetősége a befogadói oldalon, több ember juthat jó eséllyel szervhez. Mint mondta, a mai sajtótájékoztató apropóját az adta, hogy kihirdették a keresztdonációt lehetővé tévő jogszabályt. Ennek lényege, hogy a családi, rokoni donáció meghiúsulása esetén (például lehet vércsoport miatti probléma) a donor másnak is felajánlhatja például a veséjét. Ez komoly döntést igényel a donor részéről, hiszen kérdés, mi tud felvállalni, ezért nem is számítanak túlzottan sok ilyen típusú donációra, ám a lehetőség több tagállam után Magyarországon is adott.

Évek óta próbálták elérni, hogy hazánkban is engedélyezzék a keresztdonációt, fogalmazott Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért közhasznú szervezet kuratóriumi elnöke, aki nemcsak ezt, de azt is egyetértéssel nyugtázta, hogy az itthon donor híján fel nem használható szerveket az Eurotransplant tagállamaiba viszik még azon az áron is, hogy többet küldünk, mint amennyit kapunk. Mint hangsúlyozta, a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően minden szervet hasznosítani tudnak, és a donorszervet jelentő intézményeket sem demoralizálja az eredménytelenség.

A jelenleg Bécsben végzett tüdőtranszplantáció hazahozatalára megvan már a finanszírozási háttér is, ám a rehabilitáció feltételei még fejlesztésre szorulnak, válaszolt egy kérdésre Szócska Miklós, majd lapunk konkrét helyszínt, intézményi kört firtató felvetésére annyit mondott, hogy türelmet kér, hamarosan meglesz a válasz. Információink szerint „nagy az érdeklődés" az intézmények, klinikák részéről, többen ringben vannak a lehetőség elnyerése érdekében.

Megváltozott a sebészek élete a csatlakozás óta, rengeteget dolgoznak – utalt prof. Langer Róbert, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzplantációs Tagozatának elnöke, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója a megnövekedett számú szervátültetésre. Véleménye szerint forradalmi változások zajlottak le az elmúlt öt évben a transzplantáció területén – példaként említett, hogy korábban jellemzően 23 órát töltött a vese a szervezet kívül, ma már 12 órán belül végre tudják hajtani a donációt.

Az SE klinikáján az elmúlt öt év során átlagosan 72 vesét ültettek be fél év alatt, míg 2013 második felében 111 vesét, ami negyven százalék fölötti növekedést jelent. És még újabb negyvenszázalékos emelkedést mutatnak a legutóbbi hónapok mind vese-, mind májtranszplantációban, tette hozzá. Nőtt a szívtranszplantációk száma is, az öt évvel ezelőttihez képest megháromszorozódott. A professzor szerint laborok akkreditálása és a listára való felkerülés esélyegyenlőséget biztosít a magyar betegek számára.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink