• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Szócska: sikertevékenység a transzplantáció

Egészségpolitika 2014.03.12 15:25 Forrás: Weborvos Szerző: sj

A régóta várt keresztdonációra is lehetőséget nyújt a nemrég életbe lépett jogszabály.

Nagyobb mértékben nőtt a transzplantációk, mint a donorok száma hazánkban az Eurotransplanthoz történő csatlakozásunknak köszönhetően – mint ismeretes, a teljes csatlakozásra tavaly júliusban került sor. 2013-ban 60 szerv érkezett a nemzetközi szervezetnek köszönhetően, ugyanakkor 96 olyan szervet vittek ki a tagállamokba, amelyekre itthon nem volt recipiens (befogadó), ám a tagállamokban élő betegeknek segítséget, életet tudtak adni vele – mondta Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának igazgatója egy, a szakállamtitkárságon rendezett sajtótájékoztatón. Az igazgató további adatai szerint összességében 17,16 százalékkal nőtt a szervátültetések száma 2013-ban 2012-höz képest. Elhangzott, hogy az Eurotransplant közös várólistáján 15 ezer beteg van, a magyarok száma ezerre tehető, minden beteg ott van, aki valamilyen szervre vár.

Egyértelműen szakmai, társadalmi és életmentő sikertevékenység a transzplantáció, amely nemcsak a beteg számára jelent hatékony gyógymódot, de mindemellett költséghatékony is, fogalmazott Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. Fontosnak tartja, hogy a hatékonyság növelése érdekében bővítsék a várólistákat, hiszen így nagyobb a merítés lehetősége a befogadói oldalon, több ember juthat jó eséllyel szervhez. Mint mondta, a mai sajtótájékoztató apropóját az adta, hogy kihirdették a keresztdonációt lehetővé tévő jogszabályt. Ennek lényege, hogy a családi, rokoni donáció meghiúsulása esetén (például lehet vércsoport miatti probléma) a donor másnak is felajánlhatja például a veséjét. Ez komoly döntést igényel a donor részéről, hiszen kérdés, mi tud felvállalni, ezért nem is számítanak túlzottan sok ilyen típusú donációra, ám a lehetőség több tagállam után Magyarországon is adott.

Évek óta próbálták elérni, hogy hazánkban is engedélyezzék a keresztdonációt, fogalmazott Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért közhasznú szervezet kuratóriumi elnöke, aki nemcsak ezt, de azt is egyetértéssel nyugtázta, hogy az itthon donor híján fel nem használható szerveket az Eurotransplant tagállamaiba viszik még azon az áron is, hogy többet küldünk, mint amennyit kapunk. Mint hangsúlyozta, a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően minden szervet hasznosítani tudnak, és a donorszervet jelentő intézményeket sem demoralizálja az eredménytelenség.

A jelenleg Bécsben végzett tüdőtranszplantáció hazahozatalára megvan már a finanszírozási háttér is, ám a rehabilitáció feltételei még fejlesztésre szorulnak, válaszolt egy kérdésre Szócska Miklós, majd lapunk konkrét helyszínt, intézményi kört firtató felvetésére annyit mondott, hogy türelmet kér, hamarosan meglesz a válasz. Információink szerint „nagy az érdeklődés" az intézmények, klinikák részéről, többen ringben vannak a lehetőség elnyerése érdekében.

Megváltozott a sebészek élete a csatlakozás óta, rengeteget dolgoznak – utalt prof. Langer Róbert, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzplantációs Tagozatának elnöke, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója a megnövekedett számú szervátültetésre. Véleménye szerint forradalmi változások zajlottak le az elmúlt öt évben a transzplantáció területén – példaként említett, hogy korábban jellemzően 23 órát töltött a vese a szervezet kívül, ma már 12 órán belül végre tudják hajtani a donációt.

Az SE klinikáján az elmúlt öt év során átlagosan 72 vesét ültettek be fél év alatt, míg 2013 második felében 111 vesét, ami negyven százalék fölötti növekedést jelent. És még újabb negyvenszázalékos emelkedést mutatnak a legutóbbi hónapok mind vese-, mind májtranszplantációban, tette hozzá. Nőtt a szívtranszplantációk száma is, az öt évvel ezelőttihez képest megháromszorozódott. A professzor szerint laborok akkreditálása és a listára való felkerülés esélyegyenlőséget biztosít a magyar betegek számára.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink