• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

Új szervezeti és szakmai integráció: az egyetemi kórház

Egészségpolitika 2016.09.30 15:47 Forrás: MTI
Új szervezeti és szakmai integráció: az egyetemi kórház

Új egészségügyi szolgáltató kategóriát vezetnek be, az egyetemi kórház az egyetem szervezeti egységeként hozható létre.

Az egyetemi kórház mint új egészségügyi szolgáltató kategória bevezetését kezdeményezik fideszes képviselők. Pénteken benyújtott törvényjavaslatuk indoklása szerint a cél az egészségügyi és orvosképzési feladatellátás minőségi fejlesztését és hatékonyabb működését eredményező szervezeti és szakmai integráció jogi feltételeinek megteremtése.

Kósa Lajos, Pósán László és Halász János azt írta, az előterjesztés egységes rendszerbe foglalva meghatározza azokat az intézményműködtetési, illetve együttműködési formákat, amelyek által az orvos- és egészségtudományi képzést folytató egyetemek az oktatás, a gyógyítás és a kutatás céljából egészségügyi szolgáltatót tudnak működtetni, igénybe venni. Ennek érdekében a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően új egészségügyi szolgáltató kategóriát vezetnek be, ez az úgynevezett "egyetemi kórház", amely az egyetem szervezeti egységeként hozható létre.

A javaslat kitér a már meglévő költségvetési szerv formájában működtetett kórház egyetemi kórházként való működtetésének, a beolvadás előkészítésének a szakaszára.

További - jelenleg is létező - működési formaként nevesíti a javaslat a felsőoktatási intézmény részeként működtetett klinikai központot, valamint az egyetemtől elkülönített szervezeti keretben létesített és fenntartott saját szolgáltatót. A javaslat rögzíti, hogy a klinikai központ, az egyetemi kórház - az egészségügyi ellátórendszer részeként - részt vesz a közfinanszírozott egészségügyi szakellátások végzésében, valamint a felsőoktatási intézmény képzési és kutatási feladataiban.

A felsőoktatási előnyök mellett az új szervezeti struktúra lehetőséget teremt a térségi egészségügyi ellátórendszer vonatkozásában a betegútmenedzsment optimalizálására, a szolgáltatói működés professzionálisabb irányítására, mely az egészségügyi kiszolgálást is egyaránt javítja - érvelnek az előterjesztők.

A javaslat deklarálja, hogy a szakorvosképzés szervezését az egészségügyi felsőoktatási intézmény, míg megvalósítását a klinikai központ végzi. Az egészségügyi felsőoktatási intézménynél a szakmai feladatokkal kapcsolatos jog- és hatáskört a rektor, a működtetéssel és gazdálkodással összefüggő jogköröket a kancellár gyakorolja.

Ha az egészségügyi felsőoktatási intézmény klinikai központot és egyetemi kórházat is működtet, az egészségügyi szolgáltatások egységes szakmai irányítását az Egészségügyi Irányító Testület látja el.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink