• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

   Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

   Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

Új szervezeti és szakmai integráció: az egyetemi kórház

Egészségpolitika 2016.09.30 15:47 Forrás: MTI
Új szervezeti és szakmai integráció: az egyetemi kórház

Új egészségügyi szolgáltató kategóriát vezetnek be, az egyetemi kórház az egyetem szervezeti egységeként hozható létre.

Az egyetemi kórház mint új egészségügyi szolgáltató kategória bevezetését kezdeményezik fideszes képviselők. Pénteken benyújtott törvényjavaslatuk indoklása szerint a cél az egészségügyi és orvosképzési feladatellátás minőségi fejlesztését és hatékonyabb működését eredményező szervezeti és szakmai integráció jogi feltételeinek megteremtése.

Kósa Lajos, Pósán László és Halász János azt írta, az előterjesztés egységes rendszerbe foglalva meghatározza azokat az intézményműködtetési, illetve együttműködési formákat, amelyek által az orvos- és egészségtudományi képzést folytató egyetemek az oktatás, a gyógyítás és a kutatás céljából egészségügyi szolgáltatót tudnak működtetni, igénybe venni. Ennek érdekében a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően új egészségügyi szolgáltató kategóriát vezetnek be, ez az úgynevezett "egyetemi kórház", amely az egyetem szervezeti egységeként hozható létre.

A javaslat kitér a már meglévő költségvetési szerv formájában működtetett kórház egyetemi kórházként való működtetésének, a beolvadás előkészítésének a szakaszára.

További - jelenleg is létező - működési formaként nevesíti a javaslat a felsőoktatási intézmény részeként működtetett klinikai központot, valamint az egyetemtől elkülönített szervezeti keretben létesített és fenntartott saját szolgáltatót. A javaslat rögzíti, hogy a klinikai központ, az egyetemi kórház - az egészségügyi ellátórendszer részeként - részt vesz a közfinanszírozott egészségügyi szakellátások végzésében, valamint a felsőoktatási intézmény képzési és kutatási feladataiban.

A felsőoktatási előnyök mellett az új szervezeti struktúra lehetőséget teremt a térségi egészségügyi ellátórendszer vonatkozásában a betegútmenedzsment optimalizálására, a szolgáltatói működés professzionálisabb irányítására, mely az egészségügyi kiszolgálást is egyaránt javítja - érvelnek az előterjesztők.

A javaslat deklarálja, hogy a szakorvosképzés szervezését az egészségügyi felsőoktatási intézmény, míg megvalósítását a klinikai központ végzi. Az egészségügyi felsőoktatási intézménynél a szakmai feladatokkal kapcsolatos jog- és hatáskört a rektor, a működtetéssel és gazdálkodással összefüggő jogköröket a kancellár gyakorolja.

Ha az egészségügyi felsőoktatási intézmény klinikai központot és egyetemi kórházat is működtet, az egészségügyi szolgáltatások egységes szakmai irányítását az Egészségügyi Irányító Testület látja el.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink