• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Új szervezeti és szakmai integráció: az egyetemi kórház

Egészségpolitika 2016.09.30 15:47 Forrás: MTI
Új szervezeti és szakmai integráció: az egyetemi kórház

Új egészségügyi szolgáltató kategóriát vezetnek be, az egyetemi kórház az egyetem szervezeti egységeként hozható létre.

Az egyetemi kórház mint új egészségügyi szolgáltató kategória bevezetését kezdeményezik fideszes képviselők. Pénteken benyújtott törvényjavaslatuk indoklása szerint a cél az egészségügyi és orvosképzési feladatellátás minőségi fejlesztését és hatékonyabb működését eredményező szervezeti és szakmai integráció jogi feltételeinek megteremtése.

Kósa Lajos, Pósán László és Halász János azt írta, az előterjesztés egységes rendszerbe foglalva meghatározza azokat az intézményműködtetési, illetve együttműködési formákat, amelyek által az orvos- és egészségtudományi képzést folytató egyetemek az oktatás, a gyógyítás és a kutatás céljából egészségügyi szolgáltatót tudnak működtetni, igénybe venni. Ennek érdekében a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően új egészségügyi szolgáltató kategóriát vezetnek be, ez az úgynevezett "egyetemi kórház", amely az egyetem szervezeti egységeként hozható létre.

A javaslat kitér a már meglévő költségvetési szerv formájában működtetett kórház egyetemi kórházként való működtetésének, a beolvadás előkészítésének a szakaszára.

További - jelenleg is létező - működési formaként nevesíti a javaslat a felsőoktatási intézmény részeként működtetett klinikai központot, valamint az egyetemtől elkülönített szervezeti keretben létesített és fenntartott saját szolgáltatót. A javaslat rögzíti, hogy a klinikai központ, az egyetemi kórház - az egészségügyi ellátórendszer részeként - részt vesz a közfinanszírozott egészségügyi szakellátások végzésében, valamint a felsőoktatási intézmény képzési és kutatási feladataiban.

A felsőoktatási előnyök mellett az új szervezeti struktúra lehetőséget teremt a térségi egészségügyi ellátórendszer vonatkozásában a betegútmenedzsment optimalizálására, a szolgáltatói működés professzionálisabb irányítására, mely az egészségügyi kiszolgálást is egyaránt javítja - érvelnek az előterjesztők.

A javaslat deklarálja, hogy a szakorvosképzés szervezését az egészségügyi felsőoktatási intézmény, míg megvalósítását a klinikai központ végzi. Az egészségügyi felsőoktatási intézménynél a szakmai feladatokkal kapcsolatos jog- és hatáskört a rektor, a működtetéssel és gazdálkodással összefüggő jogköröket a kancellár gyakorolja.

Ha az egészségügyi felsőoktatási intézmény klinikai központot és egyetemi kórházat is működtet, az egészségügyi szolgáltatások egységes szakmai irányítását az Egészségügyi Irányító Testület látja el.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink