• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Újabb ÁSZ-kritika, újabb kórházaknak

Egészségpolitika 2016.02.11 10:19 Forrás: Weborvos
Újabb ÁSZ-kritika, újabb kórházaknak

A Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ és a A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház ellenőrzési tapasztalatai.

Újabb két kórház számvevőszéki ellenőrzése zárult le. Az Állami Számvevőszék a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, valamint a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet 2008-2013 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését végezte el. A Péterfy Sándor Utcai Kórháznál az ÁSZ hiányosságokat tárt fel az integritásalapú működést biztosító belső kontrollrendszer kialakításában és működtetésében, de szabálytalanságok voltak a pénzügyi és vagyongazdálkodás területén is. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház ellenőrzése során a számvevők szabálytalanságokat azonosítottak a pénzügyi gazdálkodásban és megállapították, hogy a vagyongazdálkodás terén sem érvényesültek maradéktalanul az előírások - számolt be közleményében a Számvevőszék.

A Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ ellenőrzési tapasztalatai
A Péterfy Sándor Utcai Kórház Közép-magyarországi régió legnagyobb egészségügyi szolgáltatója, a térség egyik legnagyobb kapacitású egészségügyi intézménye, feladata közel 450 ezer budapesti lakos folyamatos ellátása. Az irányító szervi hatásköröket 2011 végéig a Fővárosi Közgyűlés, 2012. január 1-től – mikor a Kórház állami tulajdonba került – az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) gyakorolta, egyes fenntartói, irányítói jogok gyakorlását pedig a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) vette át, amit 2015. március 1-től Állami Egészségügyi Ellátó Központnak (ÁEEK) hívnak.

A Kórház fizetőképessége az ellenőrzött időszakban nem volt biztosított, a szállítói és egyéb kötelezettségeknek határidőn túl tudott eleget tenni. A szállítói kötelezettség állománya a 2008. január 1-jei mintegy 600 millió Ft-ról a 2013 végére több mint 2,6 milliárd Ft-tal növekedett, annak ellenére, hogy a Kórház a szállítói kötelezettségek csökkentésére összesen közel 3,2 milliárd Ft fenntartói, illetve konszolidációs támogatást kapott. A lejárt szállítói tartozásállomány újratermelődött, a késedelem mértéke az ellenőrzött időszak végére emelkedett.

A Kórház a vonatkozó jogszabályt megsértve nem folytatott le közbeszerzési eljárást mintegy 500 millió Ft értékben (gyógyszer és élelmiszer beszerzés, informatikai eszközök bérlése, takarítási szolgáltatás), valamint a GYEMSZI a közbeszerzéssel kapcsolatos jogszabályi előírásokat hiányosan érvényesítette, melynek következtében elmaradt a központosított közbeszerzésekből fakadó előnyök kihasználása. A Kórház vagyona mintegy 9,4 milliárd Ft-ról a 2013. év végére 8,3 milliárd Ft-ra csökkent. A végrehajtott beruházások nem ellensúlyozták az eszközök elszámolt amortizációjában megjelentő avulást, az eszközök használhatósági foka minden eszközcsoportnál csökkent.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház ellenőrzési tapasztalatai
A Kórház az ellenőrzött időszakban a főváros dél-pesti kerületeinek, valamint a hozzá kapcsolódó agglomeráció településeinek fekvő- és járóbeteg-szakellátási tevékenységét végezte, közel 400 ezer fő egészségügyi ellátásáért felelt. Az irányító szervi hatásköröket 2011 végéig a Fővárosi Közgyűlés, 2012. január 1-től – mikor a Kórház állami tulajdonba került – az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) gyakorolta, egyes fenntartói, irányítói jogok gyakorlását pedig a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) vette át, amit 2015. március 1-től Állami Egészségügyi Ellátó Központnak (ÁEEK) hívnak.

A fizetőképesség 2011-től nem volt biztosított, a szállítói kötelezettségeinek a Kórház részben határidőn túl tudott eleget tenni. A szállítói kötelezettség állománya az ellenőrzött időszakban 451,8 millió Ft-tal (93,7%-kal) emelkedett annak ellenére, hogy a 2010-2013. években a szállítói kötelezettségek csökkentésére összesen 780,3 millió Ft konszolidációs támogatást kapott. A lejárt szállítói tartozásállomány és a késedelem mértéke az ellenőrzött időszak végére emelkedett.

A GYEMSZI a vonatkozó jogszabályt megsértve a Kórházat érintően nem gondoskodott teljes körűen a fekvőbeteg szakellátáshoz kapcsolódó gyógyszerek, az orvostechnikai eszközök és a fertőtlenítőszerek vonatkozásában a közbeszerzések központosított lefolytatásáról, melynek következtében elmaradt a központosított közbeszerzésekből fakadó előnyök kihasználása. A végrehajtott beruházások nem ellensúlyozták az eszközök elszámolt amortizációjában megjelenő avulás, a tárgyi eszközök használhatósági foka csökkent. A mérlegben kimutatott eszközök és források értékének megállapítása, nyilvántartása nem felelt meg az előírásoknak.

A megállapítások alapján számos javaslattal élt az ÁSZ

Az ÁSZ az ÁEEK főigazgatójának a két ellenőrzés során összesen négy, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ főigazgatójának öt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatójának pedig további hat javaslatot tett, amelyek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. Bővebben itt

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink