• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Vírusfertőzés és véradás: nincs gond a vérellátással

Egészségpolitika 2017.09.12 16:08 Forrás: OVSZ
Vírusfertőzés és véradás: nincs gond a vérellátással

Az elmúlt egy hónapban Magyarországon nagyságrendileg 40 ezren adtak vért és csak 13 donort kellett átmenetileg kizárni.

Az elmúlt hetekben több országból érkezett jelentés West Nile, Chikungunya vírusos megbetegedésekről. Az Országos Vérellátó Szolgálat (továbbiakban: OVSz) megtette a szükséges lépéseket, a fertőzések nem veszélyeztetik az ország vérellátását - áll a szolgálat közleményében.

Ebben az évben Románia, Ausztria jelentett West Nile vírussal történt megbetegedéseket, míg Franciaországban a Chikungunya vírus okozta tünetek jelentkeztek. A betegek vérkészítménnyel
történő biztonságos ellátására érdekében az OVSz tájékoztatást kapott a lehetséges kockázatokról mind a hazai hatóságtól, mind pedig az EU által üzemeltetett Rapid Alert kommunikációs hálózattól.

Valamennyi ismert, vérrel átvihető fertőző ágens vonatkozásában – így a fenti vírusok vonatkozásában is – az OVSz rendelkezik intézkedési tervvel, így a jelzés kapcsán elvégeztük kockázatbecsléseinket.

A korábbi években beállításra kerültek azok a módszereket, amelyek alkalmazása szükségszerű lehet egy esteleges epidemiológiai krízis esetén, azonban a jelenlegi helyzetben - az illetékes szakértői bizottság döntése alapján - a nemzetközi szinten szórványosan jelentett megbetegedések a vizsgálatok rutinszerű bevezetését nem indokolják.

Az értesítést követően azonnal tájékoztattuk a véradók kivizsgálást végző munkatársait, hogy kérdezzenek rá nyomatékkal, tartózkodott-e azon a területen a véradó. Amennyiben igen, úgy a hazai és nemzetközi előírásoknak megfelelően 30 napra (ideiglenesen) a donorok kizárásra kerülnek a véradásból. Ebben az évben még nem kellett véradást elhalasztani más időpontra a nevezett kockázat miatt.

A fenti vírusok által okozott korábbi megbetegedések első sorban a véradó populációnál (18-65 év) idősebb korosztályt érintették, ebből adódóan minimális (szinte nulla) az esélye annak, hogy a
vérátömlesztésre szoruló betegek megfertőződjenek. Nincs tudomásunk olyan esetről, hogy egy transzfúzió során a fenti vírusokkal fertőzött vérkészítményt kapott volna egy beteg.

Amennyiben ilyen eset előfordulna, úgy az OVSz felveszi a kapcsolatot a donorral és a megfelelő tájékoztatást követően a betegellátásba irányítja.

Az elmúlt egy hónapban Magyarországon nagyságrendileg 40 ezren adtak vért, ebből 13 fő került kiszűrésre, mert a vírusfertőzéssel érintett országokban jártak. Jelenleg a fenti vírusfertőzések nem jelentenek veszélyt Magyarország vérellátására.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink