• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ártalmasak lehetnek a génmódosított termékek

Európai Unió Forrás: Weborvos Szerző:

Nincs rá bizonyék, hogy a genetikailag módosított termékek nem okoznak rákos megbetegedést.

Egyesek szerint az uniós Európai Bizottság (EB) úgy adott zöld jelzést a génmódosított termékek európai forgalmazásának, hogy nagyon is tisztában volt azok emberi egészségre gyakorolt hatásaival – olvasható a Miniszterelnöki Hivatal európai uniós hírlevelében.

Politikai botrányt emleget a Friends of the Earth és a Greenpeace, amelyek hozzájutottak egy korábbi WTO-vitában felhasznált uniós dokumentumhoz. 2003 májusában az Egyesült Államok, Argentína és Kanada a Világkereskedelmi Szervezethez fordult, azt állítva, hogy a genetikailag módosított organizmusok (GMO) importjára és termesztésére kivetett uniós moratórium megsérti a világkereskedelmi szabályokat. Idén februárban a WTO a trió javára döntött, Brüsszel pedig fellebbezett az ítélet ellen.


A 340 oldalas dokumentumban az EB azzal érvel, hogy nincs olyan egyedülálló, abszolút és tudományos határérték, melynek alapján el lehetne dönteni, hogy egy bizonyos GMO-termék biztonságosnak tekinthető-e. Adatok hiányában az sem állapítható meg, hogy a génmódosított organizmusok milyen hatást gyakorolnak az emberi egészségre, és nem zárható ki teljes bizonyossággal, hogy nem okoznak-e rákos megbetegedést vagy allergiás tüneteket.

A Friends of the Earth és a Greenpeace ezen állítások miatt kettős mércével vádolja az EB-ot: míg egyfelől jóváhagyta több génmódosított termék forgalmazását, és biztonságosnak kiáltotta ki azokat, másfelől nagyon is tisztában volt a veszélyekkel. Az EB szerint a zöldszervezetek egy nagyon hosszú és bonyolult dokumentumból szemezgettek, és emlékeztetett arra, hogy a jelentések főként az 1998 és 2003 közötti „moratóriumi évekre" vonatkoztak, még mielőtt a nagyobb kockázatértékelést megkövetelő új uniós GMO-szabályozások életbe léptek volna.


Közben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) közleményben jelezte, hogy zöld jelzést ad annak az öt GMO-terméknek, melyeket korábban több uniós tagállamban betiltottak. 1997 és 2000 között öt uniós tagállam döntött úgy – Ausztria, Franciaország, Németország, Görögország és Luxemburg – , hogy területén nem engedélyezi egyes génmódosított termékek forgalmazását és termesztését: a három kukorica- és két repcemag-fajtát röviddel a – WTO által később kifogásolt – hatéves moratórium előtt hagyták jóvá. Az EFSA szerint ezek a növények nem fognak kedvezőtlen hatást kifejteni az emberek és állatok egészségére.

Legolvasottabb cikkeink