• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Görög árreform

Európai Unió

A gyógyszergyártók határozottan igyekeznek érvényesíteni érdekeiket.

Bár egyelőre nem jelentették be a végleges döntéseket, várható, hogy az athéni kormány hamarosan újabbal cseréli fel gyógyszerár-rendszerét, amely jelenleg „a legolcsóbb Európában".

Miután az ország legfelsőbb bírósága az alkotmánnyal ellentétesnek nyilvánította, a mostani árrendszer okvetlenül átalakításra szorul, és az illetékesek energikusan dolgoznak az új szisztéma elemeinek kialakításán. A görög gyógyszeripar ugyancsak előállt javaslataival, melyek előzetes engedményképpen és a gazdasági környezet hosszú távú stabilitása érdekében – például – árbefagyasztást indítványoznak.
Azt, hogy voltaképpen miként is fest majd az új árrendszer, egyelőre nem közölték, de egyes hírek szerint öt árra alapozott átlagokra épül majd, amelyekhez állítólag három régi, és két új EU-tagállamban érvényes árakat vettek alapul. A SFEE, a Görög Gyógyszerészeti Vállalatok Szövetsége ismertette a kormánnyal saját árszabási és támogatási javaslatait.

A két részterülettel Görögországban hagyományosan két különböző minisztérium foglalkozik – a fejlesztési és az egészségügyi. Az SFEE-propozícióban egyaránt esik szó a jelenlegi változásokról és a kormánynak a támogatási rendszerrel kapcsolatos indítványairól.

Nikolas Manassakis, a szervezet alelnöke (egyben a görög GlaxoSmithKline ügyvezető igazgatója) közölte a Scrippel: az SFEE álláspontja szerint egy-egy gyógyászati termék nominális ára az EU-zóna-beli árak valamint a származási ország beli ár átlagának kell, hogy megfeleljen. (Mint ismeretes, az Egyesült királyság és Svájc nem tartozik az euro-övezethez.). Ami viszont a támogatásokat illeti – mondja Manassakis –, a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek árát a legolcsóbb erurópai árhoz kell igazítani: más szóval, a társadalombiztosítás is jól jár majd. Ezt az árat a nominális árral együtt kellene nyilvánosságra hozni a megfelelő hivatalos lapban, a támogatás pedig az ár mérséklésének formájában valósulna meg. A rendszer minden egyes eleme – a vállalatok, a gyógyszerészek, a nagykereskedők és az állam – ár- és adóengedményeket adnának a társadalombiztosítási alapoknak.
A kormány ezen felül évente felülvizsgálná, és az aktuális úniós minimumhoz igazítaná a támogatott gyógyszerek árát.

Az egészségügyi minisztérium a minap ismertette új gyógyszerpolitikájának bizonyos elemeit – az árregulációt kivéve. Indítványozta a jelenlegi támogatási lista megszűntetését, és vállalati árcsökkentésekkel való helyettesítését. Az ipar ezt a helyes irányba tett lépésként üdvözölte, de rámutatott: saját árcsökkentési koncepciója felülmúlja a minisztériumét.
A SFEE rámutat: finanszírozási indítványai feleslegesség teszi a gyógyászati csoportokat, mivel általa minden termék automatikusan saját TB-árral rendelkeznék. Ezáltal a kategóriák kidolgozásával járó bürokrácia is csökkenne – ellentétben a minisztériumi koncepcióban foglaltakkal.

A szervezet szerint két „egyforma", de különböző TB-árú terméke esetében a biztosítók dönthetnék el, melyiket írják fel orvosaik, ami egyúttal a piaci erőket is érvényesüléshez segítené. Az SFEE szerint a generikumok árait az originális gyártó nominális árának 80 százalékán kellene rögzíteni. Az originális gyártója a minisztériumnál kérvényezhetné az árcsökkentés engedélyezését, a csökkentett ár azonban nem lehetne alacsonyabb a TB-árnál.

Manassakis szerint indítványuk nem irányozza elő a jelenleg piacon lévő szerek árának megváltoztatását – csak az újonnan bevezetett szerekkel kapcsolatban szeretnék érvényesíteni, és legkorábban 2006 január elsejétől. Az előnyök közt említi az euro-zónához viszonyított olcsóságot, a gyógyászati csoportok mellőzését, a helyi ipar támogatását, és a párhuzamos export okozta gondok némelyikének megoldását.

Biztosnak az tekinthető, hogy a kormány fel akarja számolni az eddigi népszerűtlen árregulációs rendszert, amelyet az ipar régóta „inkorrektnek" bélyegez. Az új érától a hellén gyártók azt várják, hogy termékeiket végre ugyanúgy árazzák majd, mint az importárukat.

Legolvasottabb cikkeink