• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Magyar turisták orvosi ellátása az EU-ban

Európai Unió Forrás: MR Online

Jövőre, ha turistaként külföldre indulunk, már részben megváltozott feltételekkel vehetjük igénybe az orvosi szolgáltatásokat az uniós országokban.

Ha valaki egy rövid távú utazás, egy turistaút vagy egy hivatalos kiküldetés alkalmával megbetegszik, akkor olyan ellátásra jogosult a másik tagállamban, mint amilyen ellátásra annak a tagállamnak az állampolgárai jogosultak. Jövőre bevezetnek egy egységes európai társadalombiztosítási kártyát, amely a biztosítási jogviszony igazolására lesz alkalmas. Ennek a kártyának a birtokában mi igazoljuk azt, hogy egy másik uniós tagországból jövünk, és ha balesetért, ez ne következzen vagy egy heveny megbetegedés miatt szorulunk orvosi ellátásra, akkor Franciaországban a franciákkal azonos, ha Finnországban vagyunk, akkor a finnekkel azonos feltételek mellett vehetjük igénybe a sürgősségi ellátást,- mondta el Kökény Mihály, a Szociális és Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

Hozzátette: Ez különbözik egyébként tagországról tagországra, mert az Unióban ez nincs egységesítve. Ez azt jelenti, ha adott országban egy minimális készpénzes hozzájárulást fizetni kell az ellátásért, mondjuk 10 eurót, vagy 15-öt azért, hogy elmegyünk az orvoshoz, akkor nekünk is fizetni kell, ha odamegyünk. Ha nem kell fizetni, akkor nekünk sem kell fizetni, tehát ez lesz a sürgősségi ellátásra érvényes szabály.

Ha munkavállalók vagyunk és Franciaországban vagy Svédországban van a munkahelyünk, akkor a szociális biztonsági szabályok szerint ugyanolyan ellátásra vagyunk jogosultak, természetesen ugyanolyan járulékfizetés fejében, mint a svéd, a német, a francia vagy holland, mint ahogy Magyarországon vállal munkát a svéd és a német, ugyanúgy kell itthon, Magyarországon fizetni a társadalombiztosítási járulékot a magyar szabályok szerint és a magyar állampolgárokhoz hasonló ellátásra lesz jogosult. Tehát ezt nevezik az ellátások összehangolására vonatkozó elvrendszernek és ez érvényesül,- mondta el az államtitkár a Krónikában.

Legolvasottabb cikkeink