• Ónodi-Szűcs
    • 221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

      221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

    • Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

      Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

    • Az államtitkár is élt az alkalommal

      Az államtitkár is élt az alkalommal

  • kanyaró
    • Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

      Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

    • Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

      Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

    • Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

      Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

  • bérrendezés
    • Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

      Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

    • Éger az ígéretekről, költségvetésekről

      Éger az ígéretekről, költségvetésekről

    • A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

      A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

Mintaétrendek az egész családnak – több napra

Fogyokura 2004.05.26 00:00 Forrás: Weborvos

A hét mind a hét napjára kínálunk ennivalót, receptekkel, kalória és tápanyagértékkel.

Az étlapon szereplő nyersanyagmennyiségek egy adagra vonatkoznak. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az egész család számára nem főzhetik ugyanazt az ételt, csupán a megadott mennyiséget szorozzuk a főzni kívánt adagok számával. Olcsóbb is, ha nem egy adagot, hanem többet, legalább hármat-négyet készítünk. Ez előnyös, nemcsak a gazdaságosabb nyersanyag-felhasználás, hanem az energia és ráfordított munkaidő miatt is. Egyúttal lehetőséget teremt a család többi tagjának is a helytelen táplálkozási szokásaik megváltoztatására.

Az étlapon megadott anyagmennyiségek tisztított állapotra vonatkoznak. A hús mennyisége csont nélkül, színhúsként értendő.

1.nap
Reggeli:
Tejeskávé 3 dl, tej 1,5 % 1 dl, kávéfőzet 1 dl, mesterséges édesítő
Körözött 70 g
félzsíros tehéntúró 60 g, kefir 30 g, vöröshagyma, fűszerpaprika,
só, köménymag
Rozskenyér 60 g
Zöldpaprika 100 g
Tízórai: Kefir zabkorpával
kefir 1 dl, zabkorpa 10 g
Ebéd: Almaleves
(alma 100 g, liszt 10 g, zsírszegény tejföl 30 ml, polisett, citromlé,
citromhéj, fahéj, szegfűszeg)
Rostonsült hal
tonhal 100 g, olaj 5 g
Burgonyahab
burgonya 150 g
Káposztasaláta
fejeskáposzta 200 g, vöröshagyma, ecet, mesterséges édesítő, kömény, só
 Uzsonna: Golden gyümölcslé 2 dl
Vacsora: Zöldbabfőzelék
mirelit vagy friss zöldbab 250 g, liszt 10 g, kefir 30 g, vöröshagyma,
fűszerpaprika, só, ecet, mesterséges édesítő
Fóliában sült hús
sovány sertéshús 80 g, olaj 5 g, só, kömény
Energia: 1.382 kcal Zsír: 39 g Koleszterin: 160 mg
Szénhidrát: 168 g Élelmi rost: 36 g

2.nap
Reggeli: 1,5 %-os tej 2 dl
Baromfi sonka 40 g
Rozskenyér 60 g
Paradicsom
Tízórai: Gyümölcssaláta
alma 100 g, narancs 50 g, málna 100 g
Ebéd: Zöldségleves
marhacsont (nem velős) 50 g, sárgarépa 50 g, petrezselyem-
gyökér 30 g, zeller 10 g, karalábé 20 g, vöröshagyma, petre-
zselyemzöld, só
Főtt marha
sovány marhahús 80 g
Kelkáposztafőzelék
kelkáposzta 250 g, burgonya 50 g, olaj 5 g, liszt 5 g, vöröshagyma,
fokhagyma, majoránna, köménymag, só
Uzsonna: Zabpelyhes gyümölcsjoghurt
gyümölcsjoghurt 2 dl, zabpehely 10 g
Vacsora: Citromos tea (mesterséges édesítővel) 3 dl
Baromfi virsli 100 g
Mustár 30 g
Rozskenyér 60 g
Energia: 1.265 kcal Zsír: 32,5 g Koleszterin: 168 mg
Szénhidrát: 153 g Élelmi rost: 40 g

3.nap
Reggeli: Tej 1,5 %-os 2 dl
Köményes sajt 40 g
Delma light 10 g
Kígyóuborka 100 g
Félbarna kenyér 60 g
Tízórai: Őszibarack 200 g
Ebéd: Töltött paprika, paradicsommártás
sovány sertéshús 60 g, rizs 20 g, zöldpaprika 200 g, paradicsom
200 g, liszt 10 g, olaj 5 g, vöröshagyma 10 g, fűszerpaprika, só,
fehérbors, tojásfehérje
Főtt burgonya
burgonya 100 g
Uzsonna: Narancs 150 g
Vacsora: Grill csirke
csirkecomb 100 g, só, grill, fűszerkeverék
Csőbensült karfiol
karfiol 250 g, kefir 1 dl, fűszerpaprika, só
Energia: 1.231 kcal Zsír: 32 g Koleszterin: 164 mg
Szénhidrát: 164 g Élelmi rost: 40 g

4.nap
Reggeli: Tea (mesterséges édesítővel) 3 dl
Krinolin 50 g
Mustár 30 g
Alföldi barna kenyér 60 g
Tízórai: Grapefruit 200 g
Ebéd: Uborkaleves
uborka 100 g, kefir 30 g, liszt 8 g, kapor, ecet, mesterséges
édesítő
Natúr pulykamell
pulykamell 80 g, olaj 7 g, liszt 5 g
Gombásrizs
gomba 25 g, rizs 50 g, olaj 5 g, só
Fejes saláta
Fejes saláta 150 g, ecet, mesterséges édesítő, só
Uzsonna: Habszuflé málnával
málna 100 g, tojásfehérje 2 db, margarin 2 g, mesterséges édesítő
Vacsora: Fóliában sült zöldséges hal
busa 100 g, zöldborsó 50 g, kukorica 50 g, sárgarépa 10 g, marga-
rin 5 g, petrezselyemzöld, só, fehérbors, fokhagyma
Energia: 1.149 kcal Zsír: 32 g Koleszterin: 105 mg
Szénhidrát: 151 g Élelmi rost: 32,5

5.nap
Reggeli: Tejeskávé 3 dl
tej l,5 %-os 2 dl, kávéfőzet 1 dl, mesterséges édesítő
Delma light 10 g
Marhapárizsi 50 g
Paradicsom 100 g
Tízórai: Eper 200 g
Ebéd: Zöldséges burgonyaleves
burgonya 50 g, sárgarépa 30 g, petrezselyem 30 g, olaj 5 g,
liszt 5 g, paradicsompüré 10 g
Rozsdás marha
sovány marhahús 80 g, olaj 7 g, só
Tökfőzelék
főzőtök 250 g, kefir 30 g, liszt 10 g, vöröshagyma, kapor, só,
ecet, mesterséges édesítő
Korpovit keksz 3 db
Uzsonna: Almás müzli
alma 100 g, zabpehely 10 g, tej l,5 %-os 50 ml
Vacsora: Sárgarépavagdalt
sárgarépa 100 g, zsemlemorzsa 20 g, zabpehely 20 g, tojás 1/3 db,
vöröshagyma 5 g, olaj 10 g, só, ketchup, mustár, fokhagyma 2 gerezd
Kenyér 50 g
Zöldpaprika 100 g
Gyümölcstea (mesterséges édesítővel)
Energia: 1.474 kcal Zsír: 38 g Koleszterin: 114 g
Szénhidrát: 185 g Élelmi rost: 39 g

6.nap
Reggeli: Író 2 dl
Pulyka java 50 g
Delma light 10 g
Félbarna kenyér 60 g
Tízórai: Sültalma
alma 200 g
Ebéd: Sóskaleves
sóska 100 g, olaj 5 g, tej l,5 %-os 50 ml, liszt 5 g, só, mesterséges
édesítő, vöröshagyma
Keszthelyi karfiol
karfiol 100 g, zsemle l/3 db, liszt 10 g, zsemlemorzsa 10 g, tojás 1/3 db,
olaj 15 g, törött bors, szerecsendió
Színes burgonyapüré
burgonya 100 g, sárgarépa 50 g, alma 100 g, tej 1,5 %-os 50 ml,
margarin 5 g, petrezselyemzöld, só
Csemege uborka 100 g
Uzsonna: 0 %-os gyümölcsjoghurt 2 dl
Vacsora: Cukkinis lecsó
cukkini 200 g, vöröshagyma 50 g, paradicsom 100 g, zöldpaprika
100 g, olaj 5 g, tojásfehérje 1 db, petrezselyemzöld, fűszerpaprika,

Félbarna kenyér 60 g
Limonádé
citromlé 2 dl, mesterséges édesítő
Energia: 1.387 kcal Zsír: 42 g Koleszterin: 106 mg
Szénhidrát: 182 g Élelmi rost: 42 g

7.nap

Reggeli: Hársfatea
Padlizsánkrém
padlizsán 100 g, olaj 10 g, vöröshagyma, só, őrölt fehérbors,
mustár
Rozskenyér 60 g
Uborka 100 g
Tízórai: Kefir 2 dl
Ebéd: Daragaluska leves
marhacsont (nem velős), sárgarépa 50 g, petrezselyemgyökér 30 g,
karalábé 20 g, zeller 10 g, vöröshagyma, petrezselyemzöld, só,
búzadara 10 g, tojás 1/5 db
Temesvári csirkesült
csirkehús bőr nélkül 100 g, olaj 10 g, zöldbab 200 g, burgonya 100 g,
kefir 1,5 dl, só, fűszerpaprika, vöröshagyma, lecsó, fokhagyma
Uzsonna: Narancs 200 g
Vacsora: Fejes saláta sonkával
Fejes saláta 200 g, pulykasonka 80 g, retek 150 g, mustár, petrezselyem- zöld, metélő hagyma, kapor, bors, só, fokhagyma
Félbarna kenyér 80 g
Ásványvíz 3 dl vagy alma ízesítésű Apenta
Energia: 1.414 kcal Zsír: 40 g Koleszterin: 194 mg
Szénhidrát: 176 g Élelmi rost: 36 g

RECEPTEK AZ ÉTELSOROKHOZ
Fóliában sült zöldséges hal
Hozzávalók: busa 100 g, zöldborsó 50 g, kukorica 50 g, sárgarépa 100 g, (1 adag) margarin 5 g, petrezselyemzöld, só, fehérbors, fokhagyma
Elkészítése: A halszeleteket 1 cm távolságra bevagdaljuk, sózzuk, borsozzuk, reszelt fokhagymával, vízzel bedörzsöljük. A sós vízben előfőzött zöldségeket margarinozott fóliába rakjuk, jól becsomagoljuk és 10-15 percig sütjük.

Sárgarépa vagdalt
Hozzávalók: sárgarépa 100 g, zsemlemorzsa 20 g, zabpehely 20 g, tojás 1/3 db, (1 adag) vöröshagyma 5 g, olaj 10 g, só, ketchup, mustár, fokhagyma  2 gerezd
Elkészítése: A sárgarépát lereszeljük, összekeverjük a zabpehellyel és a tojások hozzáadásával összegyúrjuk. Finomra vágott vöröshagymával, tört fokhagymával, sóval, mustárral, ketchuppal ízesítjük. Nyolc lapos pogácsát formázunk belőle és bő olajban tartalék lángon mindkét oldalát pirosra sütjük.

Keszthelyi karfiol
Hozzávalók: karfiol 100 g, zsemle l/3 db, liszt 10 g, zsemlemorzsa 10 g, (1 adag) tojás 1/3 db, vöröshagyma 20 g, olaj 15 g, törött bors, szerecsendió
Elkészítése: A karfiolt rózsáira szedjük, gyengén sós vízben puhára főzzük. Egy kis fej hagymát zsírban megfonnyasztunk, majd eldolgozzuk vízben megáztatott zsemlével, a tejfellel, a karfiollal és a tojással. Fűszerekkel ízesítjük. Gombócokat formázunk belőle és forró zsírban sütjük.

Színes burgonyapüré
Hozzávalók: burgonya 100 g, sárgarépa 50 g, alma 100 g, tej l,5 %-os 50 ml, (1 adag) margarin 5 g, petrezselyemzöld, só
Elkészítése: A főtt burgonyát áttörjük. Az almát és a sárgarépát kevés vízzel,
sóval és édesítővel megpároljuk. Ha kihűlt áttörjük és a burgonyával, margarinnal, tejjel habosra keverjük. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Cukkinis lecsó
Hozzávalók: cukkini 200 g, vöröshagyma 50 g, paradicsom 100 g, zöldpaprika (1 adag) 100 g, olaj 5 g, tojásfehérje 1 db, petrezselyemzöld, fűszerpaprika, só
Elkészítése: Az olajon üvegesre fonnyasztjuk a karikára vágott vöröshagymát, meghintjük a pirospaprikával és beletesszük a meghámozott, kimagvalt, ujjnyi darabokra vágott cukkinit. Hozzáadjuk a nagy cikkekre vágott paradicsomot és a kicsumázott, felszeletelt zöldpaprikát, s megsózva, fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Végül zsírjára sütjük és hozzáöntjük a simára felvert tojást. Most már csak addig hagyjuk a tűzön, amíg meg nem kocsonyásodik és melegen finomra vágott zöldpetrezselyemmel meghintve, enyhén pirított kenyérszeletekkel körülrakva tálaljuk.

Padlizsánkrém
Hozzávalók: padlizsán 100 g, olaj 10 g, vöröshagyma, só, őrölt fehérbors, (1 adag) mustár
Elkészítése: A padlizsánt sütőben megsütjük, belsejét a héjából kikanalazzuk és összetörjük. Keverés közben az olajat vékony sugárban hozzácsepegtetjük, majd hozzákeverjük a finomra vágott vöröshagymát. Mustárral, őrölt fehér borssal, kevés sóval ízesítjük.

Temesvári csirkesült
Hozzávalók: csirkehús bőr nélkül 100 g, olaj 10 g, zöldbab 200 g, burgonya (1 adag) 100 g, kefir 1,5 dl, só, fűszerpaprika, vöröshagyma, lecsó, fokhagyma
Elkészítése: A csirkecombot kiverjük, széleit bevagdossuk és lisztben meg forgatva a felmelegített olajon mindkét oldalát pirosra sütjük, a felhasználásig félretesszük. A visszamaradt olajban átfuttatjuk a vöröshagymát, a tűzről levéve elkeverjük a fűszerpaprikával, majd hozzáadjuk a zöldbabot, ízesítjük
sóval, zúzott fokhagymával és vizet aláöntve puhára pároljuk. Tűzálló edényt  kiolajozunk, aljára karikára vágott főtt burgonyát teszünk, ráhelyezzük az elő sütött csirkehúst, beborítjuk a párolt zöldbabbal és a tetejét meg locsoljuk
kefirrel. Előmelegített sütőben megsütjük.

Fejessaláta sonkával
Hozzávalók: fejes saláta 200 g, pulykasonka 80 g, retek 150 g, mustár, petrezselyem zöld, metélő hagyma, kapor, bors, só, fokhagyma
Elkészítése: A megmosott fejes salátát a sonkával együtt vékony csíkokravágjuk. Kevés vízből, ecetből, mustárból salátalevet készítünk,sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel, metélőhagymávalízesítjük. A salátalevet a sonkával összekevert salátára öntjük, majd retekszeletekkel díszítve tálaljuk.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink