hirdetés
 • lótetű
  2008-09-26 18:40
  Előzmény: finthus

  Így van. Pl. az \"Alacsony Jövedelem\"-nek van BNO kódja, számos gyakori betegségnek nincs, vagy tesznek elé egy névelőt, vagy magyarul és zárójelben latinul, vagy fele-fele nyelven kódolják, hogy \"tutti\" fél óráig keresse az ember, ha van rá ideje (, ha nincs, akkor beéri egy félmegoldással, amiből kizárt dolog a korrekt statisztikai elemzés).

 • finthus
  2008-09-26 17:42
  Előzmény: szücsi

  Mindeképpen fontos megjegyezni, hogy jelenleg az elhunytak boncolasi rataja kb. 40%. Emellett fontos azt is figyelembe venni, hogy a halottvizsgalti bizonyitvanyok ha jol emlekszem, csak az elhuntyak csak 2/3-aban erkezik meg az ANTSZhez (errol irt a weborvos). Emellett izgalmas az is, hogy a teruleten elhunytak bizonyitvanyat az a haziorvos tolti ki, aki evtizedeken keresztul a beteg orvosa volt. Emellett en kicsit tuzesebben osszehasonlitanam a BNO kodkonyvet a KSH kodolasi szakirodalmaval. Hozzaertok szerint lenyeges kulonbsegek vannak.

 • szücsi
  2008-09-26 12:58
  Előzmény: nagymajor

  Kedves "nagymajor" Nagyon érdekes az Ön hozzászólása, csak a valósághoz nincs sok köze...Ha utánajárt volna a problémának, tájékoztatták volna, hogy a KSH és az ÁNTSZ között több éve áll fenn munkakapcsolat, amely a halottvizsgálati bizonyítványok szakmai tartalmát ellenőrzi!A helytelenül kitöltött példányokat visszakapják a kitöltők, a javított adatok validitása nagyobb.Erről különben írt a weborvos is...

 • nagymajor
  2008-09-25 22:52

  A rákhalálozás statisztikai adatai Magyarországon még sokéig nem lesznek valósak, mert a kódolás még messze van az elégségestől is az egészségügyben.... Amin nem lehet csodálkozni, mert a túldolgoztatott egészségügyi szakdolgozók nem kódolnak helyesen, az agyonfáradt egéaszésgügyi adatkezelők nem is tudják sokszor, hogy helytelen diagnózist kódolnak be, mert a túldolgoztatott és agyonfáradt orvosok nem ellenőrzik a helye kódolást. Ezért a mi rákstatisztikáink légből kapottak és nem a valóságnak megfelelőek. Ha valaki szakmailag ellenőrizni akarná a háziorvosok által kibocsájtott halálozási jegyzőkönyveket, akkor sok érdekeset találna. Mivel a szakmai kontroll ebben is (mint még olyan sokmindenben) a "rendszerváltozás" óta nem létezik, ezért a magyar statisztikák a rákhalálozásban teljesen megbízhatatlanok. Ezen csak egy új egészségügyi szervezés és szoros szakmai kontroll segíthetne. A szomorú az is, hogy az egyes szakmai lobbik igencsak eltérő érdekek miatt teljesen a háttérbe szorították a valódi szakmai statisztikákat, ezért mind kevesebb figyelem irányul a rékhalálozási statisztikák felé is.