hirdetés
 • TamásD
  2009-02-25 20:18

  Az a baj, hogy legtöbbször a betegek nem a vélt/valós sérelmükért akarnak kártérítést szerezni, hanem egyszerűen könnyű pénzkereseti lehetőséget látnak a dologban, amihez az ügyvédek kiválóan asszisztálnak. Vajon miért nem arra irányul soha egy ilyen per, hogy tiltsák el a hibázó orvost, hanem arra, hogy 10 millió forint és csókolom? TamásD

 • kiralyge
  2009-02-23 19:29
  Előzmény: drbugo.hu

  teljes mértékben egyetértek. Alapvető fontosságúak lettek volna drbugo által leírtak. Amig ez nem készül le, marad a káosz.

 • drbugo.hu
  2009-02-23 11:24

  Az egészségügyi törvény előírja, hogy meg kell alkotni a felelősségbiztosítás minimumfeltételeiről szóló jogszabályt, de ez a mai napig nem született meg. Ezt írtam egy tanulmányban, résletesen kidolgozva a feladatokat 2005-ben, mely mai napig aktuális. A biztosítás díjának kalkulációja az ellátás szereplői szerint: a biztosító 50%. a minisztérium 1%, ha fenntartó egy intézményben, a fenntartói jogviszonyból adódóan 10%, a fenntartó önkormányzat és más fenntartók 10%, az orvosi-szakdolgozói kamara 1-1%(ha a tagsági díj kötelező). A maradék különbözet az egészségügyi intézmények hozzájárulása(37%). A felelősségbiztosítás díjának alőkalkulációja 8 feltétel szerint kidolgozásra került a háziorvosi praxistól a vegyes praxisig, a kórházak tipusától és feladatrendszerétől függően(pl. aktív/krónikus ágyszám, relatív standard ágykihasználtság, az utóbbihoz kapcsolódó normatív ápolási napok száma,túlápolás stb.). Az EU csatlakozás előtt 200 millió forintos alapatőke elegendő lett volna, az uniós csatlakozás után már 740 millió forint alaptőkére lett vona szükség az indításhoz. A kiindulási pont az OEP biztosítóvá szervezése, erősen centralizált feladatkörrel, mellyel szemben már megint ellentétes iránybe kezdünk menni. Dr Bugoivcs E.