hirdetés
 • torocsikh
  2009-02-26 12:25
  Előzmény: drbugo.hu

  ez most kivételesen nem rossz intézkedés és nem az orvosszaporulatot kívánja megcélozni, nyilván van mod arra is hogy a szülés miatt ez szüneteltethetö legyen-mind a tanulmány, mind a letöltés ideje egyébként meg egy nönek el kell dönteni hogy anya akar lenni vagy karriert akar mint mindenhol máshol az életben egyszerüen fel kellene ébredni és észrevenni hogy ez az intézkedés arrol szól hogy a kedves frissen végzett szakorvos- miután az intézmény ahol dolgozik és a kollegák akikkel dolgozik illetve az állam kibekkelték ill fizették és lehetővé tették hogy tanuljon -ne hagyja cserben se a munkahelyét se a kollégáit se az államot ill azokat az adofizetőket akik ezt lehetövé tették. Ez konkrétabban azt jelenti hogy ne menjen külföldre illetve ne egy magánpraxisban kamatoztassa a végzettségét. nagyon helyes intézkedés és végre! Az ováriumvezérelt kolléganönek üzenem továbbá azt is hogy nem ettöl az intézkedéstöl járnak rosszul az orvosnök akik mint irta, korán halnak hanem pont az ellenkezöje, legalább az uj generáció leveszi 4 évre a terheket roluk. Inkább azon kellene gondolkodni hogy hová tünt a régi lojalitás? A mai fiataloknak csak jogaik vannak és csak arra gondolnak hogy mi jár....ha ennyire kapitalista modon gondolkodnak akkor fizessék ki a tanulmányaikat és abban is legyenek kapitalisták....akkor nem kell letölteni a 4 évet és elmehetnek külföldre

 • cicbt
  2009-02-25 15:52
  Előzmény: drbugo.hu

  Számolni kellene a frissen végzett orvosok magánéletével is.Több,mint 60%nő, 25-28 évesek jellemzően.60óra a munkaidőkeret az ügyeletekkel együtt szakorvosjelöltek-rezidensek-gyakornokok esetén.Eddig is megoldhatatlan helyzet elé állította a fiatal orvosnőket a túlmunka. Nem véletlen,hogy kiemelkedően sok a terhességmegszakítások és spontzán abortuszok száma. A röghözkötés ezt persze megoldja,hiszen párkapcsolata sem lesz a diplomás páriának. A hasonló rendszerben képzett most már nyugdíj felé tartó orvosnők fele nem éli meg a nyugdíjaskort.Ez persze nagyon "gazdaságos".A tananyag nő,az orvosokat érő kritikák egyre durvábbak,valamennyi felmérés szerint legtöbbet a pályakezdők hibáznak,főleg,ha kimerültek.A túlmunka meg csak a szakorvosok esetében csökkent kicsit.Ehhez még egy röghözkötő törvény kell...(Apropó,hogy is állunk az Úniós szabad mozgáshoz való joggal???)A férfiak már több szakterületről kivonultak,most a jövőjüket céltudatosan tervező nők is el fogják kerülni az orvosi pályát.Ez is egy megoldás az egészségügyi költségek csökkentésére persze.

 • drbugo.hu
  2009-02-24 16:41

  A tanulás és a tanítás biztonsága szolgálhatja a szakorvosjelölt szakvizsgára bocsátását, amit a tervezet jelent. A tanulmányi szerződések a nagyobb kórházi centrumokban, már korábban is a szervezeti és működési szabályzatok része volt, ha valaki második szakvizsga letételére vállalkozott, még abban az esetben is, ha az, intézményi érdekből történt. A humán erőforrás képzési és továbbképzési költsége tetemes összeg, egy regionális kórházi centrumban, egy öt éves periódusban elérheti a 200 millió forintot, melyben nem szerepel a szakorvos jelöltek bérköltsége. Az első szakorvosi képzés esetén,a jelölttől, a képzési idő felénél hosszabb időszakot nem szabadna kérni a szakvizsga megszerzése után. Amennyiben a szerződés feltételeit nem teljesíti, a képzési költségeket meg kell téríttetni a bérköltségek kivételével, mert közben az intézménynél hasznos munkát végzett. Ha nem kíván szerződést kötni, a szakképzésből nem lenne célszerű senkit kizárni, saját költségén a finanszírozási hátteret biztosíthatja, de az elvégzett munkáért díjazás illetné meg. A második szakvizsga megszerzésénél, már a teljes képzési időre kell szerződést kötni a jelölttel. Ugyanakkor biztosítani kell, az eddigi gyakorlatnak megfelelően az átjárás lehetőségét, mert közben is kiderülhet a szakmai alkalmatlanság vagy más okból történő orientáció váltás. A hiányszakmák adminisztrációs eszközökkel történő, erőltetett pótlása sehol a világon nem hozott eredményt, mert a speciális szakterületekhez egyeéni elhivatottság szükséges, amely lehetséges, hogy csak a későbbi életszakaszban jelentkezik. A háziorvoslást, pedig egy, már létező, bármely szakvizsga után, egy fél éves tanfolyammal végérvényesen engedélyezni kellene, mert elsősorban praxisorientált tevékenységről van szó, nem önálló szaktudományról. Tudomásul kell venni azt a tényt is, hogy az elzárt, szétszórt un. kistelepülések alap- és szakorvosi ellátását csak a centrumokból kiszálló un. viizitelő orvosokkal és szakdolgozókkal lehet megoldani, mert a tartósan magas szintű alap- és szakfeladat végzéséhez biztosítani kell a rendszeres elméleti és gyakorlati továbbképzés feltételeit, a szakmailag és más szempontból is elfogadható szociokulturális közeget, annak elérhetőségét.A szakorvosi előmeneteli rendszer kidolgozása, pedig minden intézménynek az önálló humán erőforrás stratégiája kell legyen, ha ahhoz a központi források biztosítottak.Dr Bugovics E.