hirdetés
 • Qkac
  2009-03-03 07:56
  Előzmény: bpapp

  A játszóterek dohányfüstmentessé (csikkmentessé) tételével nincs is gond, de hogy egyéb közterületeken se lehessen bagózni, az már nevetséges!

 • bpapp
  2009-03-02 15:10
  Előzmény: Qkac

  A "hajlamosító tényező" megfogalmazásban teljesen igaza van, én sem állítottam, hogy ezen betegségek mindegyike a dohányzás miatt van. Épp ezt próbáltam érzékeltetni az első hozzászólásban: az önkockáztatás nem minden embernél jár káros következményekkel. Nem biztos, hogy a városban 110-zel, az autópályán 180-nal közlekedő notórius gyorshajtó akár magának, akár másnak valaha is kárt fog okozni. Ugyanez igaz az ittas vezetőkre is. Vannak, akik ma is büszkék arra, hogy egy-két feles után is bátran autóba ülnek, s évtizedek óta balesetmentesek, senkinek sem ártottak, nem szorultak baleset miatt ellátásra (sőt az előbbi gondolatsort folytatva: nemcsak a benzinben, hanem az italban is megfizették a jövedéki adót). De talán egyetért azzal, hogy e szerencsés esetekből nem vonható le az a következtetés, hogy ittasan vezetni ugyanolyan biztonságos mint józanul. Az italozást sem tiltja jogszabály, csak felállít bizonyos viselkedési kereteket, s meglátásom szerint nem történik más ezekben az években a dohányzás tekintetében sem: ahogyan a repülőgépeken (vagy az ír pubokban) nem emlegetnek a dohányosok alkotmányos jogtiprást, néhány év elteltével talán a játszótereken sem érzik már majd a korlátozást annak.

 • Qkac
  2009-03-02 14:21
  Előzmény: bpapp

  Én már idestova 40 éve bagózom, de az államnak még csak bevétele volt ezáltal. És gondolom ezt még nagyon sokan elmondhatják. Az Ön által felsorolt betegségeket nem feltétlenül a dohányzás okozza, max. hajlamosító tényező! Úgyhogy jó lenne már leszállni a dohányosokról!

 • bpapp
  2009-03-02 12:57
  Előzmény: Qkac

  Nehéz mérleget vonni, hogy a dohányzásból származó bevétel vajon mennyiben fedezi a cigarettázás miatt kialakult szívbetegség, tüdőbetegség, számtalan daganattípus (tüdőrák, garatrák, hólyagrák, gyomorrák, stb.) miatt szükségessé váló műtéteket, gyógykezeléseket, táppénzt, a tüdőkórházak és szanatóriumok fenntartását, a milliós onkológiai számlákat, az emberek idő előtti lerokkanása miatti társadalombiztosítási terheket, nem szólva a tragédiák emberi és családokat tönkretevő oldaláról. Fiskális szempontból persze közelíthetünk úgy is, hogy a gyógyászati kiadások egy részét kompenzálja, hogy a dohányosoknak rendszerint rövidebb ideig kell nyugdíjat folyósítani...

 • Qkac
  2009-03-02 11:29
  Előzmény: bpapp

  Ez kérem diszkrimináció! Pedig a dohányból származó jelentős mennyiségű jövedéki adó nélkül már rég csődbe mentünk volna!

 • bpapp
  2009-03-01 21:13
  Előzmény: Szoror

  A dohányosok legnagyobb önfelmentő önáltatása, hogy mindenki ismer az utcájában egy (két, három) embert, aki dohányosként is hosszú ideig élt. Természetesen élhet 90 évig az is, aki egy szénbányában dolgozik, rendszeresen kiugrál a 2. emeletről vagy az iraki katonaságnál szolgál, sőt még az is, aki felakasztotta magát csak megmentették vagy elszakadt a kötél. De talán azzal egyetért: nagyobb esélyük van azoknak megöregedni, akik nem szénbányában dolgoznak, nem ugrálnak ki az emeletről, nem katonáskodnak háborús övezetben, s nem akasztják fel magukat.

 • Szoror
  2009-03-01 19:01

  Szegeden már a halottaknak is árt a dohányzás? Nagyapámnak 87 évig nem volt káros ,igaz a dobozra nem írták rá. Így nem is tudhatta ,hogy árt az egészségének, pszihoszomatikusan.