hirdetés
 • trieszti
  2009-03-11 16:22

  Csak azért kilépni egy 30-40 éves futamidejű programból, mert egy-egy évben rossz vagy nagyon rossz a hozam, egyszerűen balgaság. A pénztári hozamokat csak hosszú távon érdemes megítélni. Egyébként pedig jó portfóliót érdemes választani.

 • trieszti
  2009-03-11 16:14

  A nyugdíjprogram részint kötelező (állami és magán-nyugdíjpénztári) megtakarítási programokból, részint önként vállalt takarékossági programokból állhat. Önként lehet tagsági viszonyt létesíteni bármelyik önkéntes pénztárban (bankok és biztosítók működtetnek ilyeneket), lehet olyan életbiztosítást kötni, amely úgy működik, mint egy betéti program, a lejáratkor fizeti ki a pénzeket, vagy halálesetben a kedvezményezettnek. Lehet simán bankbetét kötni, lehetőleg hosszú távú lekötéssel. Lehet részjegyeket vásárolni befektetési alapokban. Lehet államkötvényeket venni folyamatosan, és így tovább.

 • kisseger
  2009-03-10 22:33

  Csak egy kérdés: Mi a helyzet akkor, ha valakinek nincs magán és önkéntes nyugdíjpénztári tagsága sem? Ja és még 25 éve van a nyugdíjig, de már van 12 év munkaviszonya. Erre nem tér ki a cikk. Tud nekem valaki válszolni?

 • koviss
  2009-03-10 19:38

  A Magánnyugdíjpénztárak és az Önkéntes Magánnyugdíjpénztárak befektetési politikája egy óvodás szintjét sem érik el. A nyugdíj-megtakarítás alapvető célja az alacsony tb.nyugdíj kiegészítése. Ezt biztonságos befektetési politikával, amely állampapírt tartalmaz, kockázatmentesen meg lehet valósítani és biztosítani a megtakarítás reálértékének megőrzését, jobb esetben a növelését. Ezzel szemben pl. az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár tagjainak megkérdezése nélkül 29 százaléknyi részvényt tartalmazó portfólióba sorolta be az "öngondoskodókat" amivel 2008-ban sikerült több mint 20 (húsz) százalékos veszteséget produkálni. Több, mint felháborító!!!