hirdetés
Kapcsolódó cikk: Zsírok, tények, tévhitek »
  • gadol
    2010-09-13 21:51
    Előzmény: alakos@t-o

    A cikkíró nemcsak atranszzsírokról feledkezik meg! Hanem arról is, hogy a zsír az egyetlen anyag, amely kiváltja a kolecisztokinin nevü anyag termermelődését, ami ahhoz szükséges, hogy a hasnyálmirigy- és az epevezeték közös záróizmát kinyissa és tartósan nyitva is tartsa. Zsír nélkül nem jut az epe az emésztés helyére, epe nélkül pedig nem létezik jó emésztés. A megfelelő működéshez nem elég az általánosan ajánlott zsiradékmennyiség. Kevesebbet ajánlanak egy napra, mint amennyi egyetlen kiadós étkezéshez szükséges! Minderről dr. Légrády Péter egy nagyon alapos és közérthető könyvet írt, a címe Tojás, táplálkozás, egészség. Azonkívül. A telitett és a telitetlenek arányát is hibásan jelölik meg. A helyes arány 50-50%. Ezt bizonyítja az a tény, hogy az anyatejben is ugyanilyen az arány. Valamint a sejtmenbránokban is. Ezekből egyenesen következik, hogy a bevitelnek is ezt az arányt kellene követnie. Az idős orvosok is ilyen arányt tartottak jónak még úgy fél évszázada. S márpedig nem az emberi szervezet változott meg azóta! Csak a javaslatok, ki tudja miért.... Azonkívül. Nem a zsír hizlal. Az elhizás legfőbb oka a magas inzulinszint, s amellett a rossz emésztés, ami pedig a legtöbb esetben éppen a zsiradék hiánya miatt rossz. Az elhizás és a diabétesz egymással szoros kapcsolatban állnak, hiszen az elhizáshoz is a folyamatosan magas inzulinszint vezet és ugyanannak a következménye a II-es típusú cukorbetegség is. Jóllehet nem minden cukorbeteg túlsúlyos, de igensok kövér ember diabéteszes és a többi is mind, halad afelé.

  • alakos@t-o
    2009-03-26 21:09

    A részletes írás megfeledkezik a legfontosabb részletről. A mérgező transz-zsírsavak (TFA) a mesterségesen előállított zsiradékokban találhatók, a növényi olajok hidrogénezése során keletkeznek. Napi 5g fogyasztása 25%-kal növeli a szívinfarktus kockázatát. Egyetlen budapesti Kentucky menűben egy 2006-ban közölt tanulmány szerint 15g TFA volt. Korábban a hidrogénezett növényi olaj egyet jelentett a margarinnal. Ma már az üzletekben található margarinok egy része TFA-mentes, de a vásárló csak ritkán tudhatja, melyik a mérgező, és melyik nem. Az ipar számára előállított sütőzsiradékokban nagy mennyiségben van TFA, ennek megfelelően szinte valamennyi készételünkben lehet TFA. A csipszek, töltött kekszek, nápolyik, éttermekben előállított sültek, különösen a sültkrumpli veszélyes lehet. Becslésem szerint hazánkban akár 30ezer emeber korai halálát okozhatja a TFA. A TFA-nak szerepe lehet az elhízásban, a meddőségben, az ismeretlen eredetű gyulladásos kórképek gyakoriságának a növekedésében. A világ számos országában betiltották, vagy korlátozták a felhasználását, nálunk nem történik semmi. Ennek az lesz a következménye, hogy a világban megtermelt TFA nagy része a magyar lakosság gyomrában fog kikötni. Dr. Lakos András