hirdetés
 • lótetű
  2009-05-22 17:09
  Előzmény: Qkac

  Na, ennyit a KSH-ról, de ugyanezt elmondhatnám a BNO alapján gyűjött adatokról is! Ld. nincs kódja, csak körülírva, számtalan közismert betegségnek ( vagy a fene esz meg, mire megtalálom, mert névelőt tesznek elé, vagy félig magyarul, félig latinul, görögül, vagy ezeket ötvözve kódolják, egyet írok is: a Baker cysta gyakori, BNO megnevezése: A poplitealis árok cystája (Baker)), de pl. az "alacsony jövedelemnek, konfliktus a munkahelyi vezetővel, beosztottal, családtag hiánya, problémák a családban -és még sorolhatnám -"-nak VAN! Ezeken az alapokon ugyan milyen statisztikát lehet készíteni??!!?? Anatómia professzorunk mondta egyszer egy hallgatónak,hogy " maga fiam nem egyszerűen, hanem komplikáltan hülye", ahogy ez a kódolási rendszer is, mely alapján nem átallanak statisztikát gyártani.

 • Qkac
  2009-05-22 08:17
  Előzmény: lótetű

  Viszont a Statisztikai Hivatal csak a közvetlen halálokot vizsgálja, az nem érdekli milyen alapbetegségek voltak.

 • lótetű
  2009-05-20 20:32
  Előzmény: Qkac

  Ne már! Általában az ember úgy hal meg, hogy megáll a szive, leáll a légzése. Ez a közvetlen halálok!! Az ehhez vezető betegségek, események már másik sorban találhatóak a nyomtatványon.

 • Qkac
  2009-05-20 14:43

  A szív- és érrendszeri halálozás a statisztika szerint valóban a legkiemelkedőbb, de ez annak is betudható, hogy a halottvizsgálati bizonyítványt kiállító orvosok többsége előszeretettel jelöli meg közvetlen halálokként. Oda pedig bármit be lehet írni, a papír mindent elbír (lásd többszörös késszúrás - agyvérzés).