hirdetés
 • Fedap
  2009-08-04 22:11
  Előzmény: lótetű

  Hát igen, egyfajta csodaszerként emlegetik, pedig egyáltalán nem az. Pont ebben a témában hallottam 1-2 éve Prof. Sarkadi Balázstól egy remek előadást, amely megpróbált reális képet festeni a módszer jelenlegi felhasználhatóságáról, korlátairól.

 • lótetű
  2009-08-04 20:32
  Előzmény: Qkac

  Tkp. nem Önnek válaszolok, hanem az őssejtkutatással kapcsolatos, már kezdettől fogva meglévő aggályaimat osztom most meg azokkal, akiket érdekel. Ugye az őssejtből bármilyen sejt keletkezhet az egyedfejlődés folyamán, attól függően, hogy milyen a genetikai programja. Ha teljesítette a feladatát, azaz létrejött a kérdéses szövet, szerv, akkor "zár alá kerül", hogy ne szaporodjon tovább. Ha a zár valamilyen oknál fogva felnyílik, akkor daganat formájában folytatódik a sejtburjánzás. Kérdem én, hogy ameddig ezt a folyamatot nem tudják kontrollálni, hogyan merik bárhol a világon bevetni ezt az igéretes, de egyenlőre nem megbízható csodafegyvert??!!

 • Qkac
  2009-08-04 13:11
  Előzmény: Fedap

  Éppen azért merem bátran állítani, hogy mindegy! Tulajdonképpen sok szükség nincs is rájuk! A hazai képzést pedig abszolut nem ócsároltam, csak az onnan kikerülő egyes egyedekről van meg a véleményem!

 • Fedap
  2009-08-04 09:20
  Előzmény: Qkac

  Aki 30 éve az ÁNTSZ-ben dolgozik, az tudhatja, hogy nem mindegy... Ne degradáljuk már a béka ülepe alá a hazai orvosegyetemeket. A SZU-ban olyan papíruszok is forgalomban vannak, amelyek csak harctéri sebfáslizásra jogosítanak. Azért nagyon durva dolog az efféle cetliket orvosi diplomaként kezelni, pusztán 'elvtársi' meggondolásból...

 • Qkac
  2009-08-04 08:13
  Előzmény: Fedap

  Egyébként meg teljesen mindegy milyen diplomájuk van. Az itthoni egyetemeken végzettek közül is csak azok helyezkedtek el a közegészségügyben, akik a gyógyítóvonalon nem állták meg a helyüket!

 • Fedap
  2009-08-02 18:29
  Előzmény: Aureus

  Hát igen...csak az a helyzet, hogy nem elsősorban azért mentek oda, mert a higiéne, mint szakterület különösebb módon érdekelte volna őket. Hanem inkább azért, mert a Kádár-kormány ezeket a papírokat orvosi diplomaként honosította (párthatározat alapján). Az volt a ciki, amikor ilyen papírral valaki mondjuk körzetben elkezdett praktizálni. Egy-egy ilyen papír a SZU-ban sem jelentett teljes értékű orvosi diplomát, csak a mi ettársaink lihegték túl a dolgot. Mondjuk nem teljesen érdektelenül, hiszen egy-két 'fő-ettárs' csak ide tudta bedugni szerény képességű kölykét... Mint a mellékelt ábra mutatja egészen magas polcra fel lehetett jutni ilyen 'búcsúcédulával' Banániában.

 • Aureus
  2009-08-02 10:35
  Előzmény: Fedap

  Ez is egy érdekes oldala, az itthoni orvosképzésnek.. ugyanis ha jól tudom évtizedeken keresztül itthon nem volt képzés ami a higiénikusi végzettséget adná. Országos szinten az összes kórházhigiénikus orvos ill. az Ántsz-nél dolgozó orvosok valóban a Szu-ban végeztek. De ez azért hadd ne legyen az ő személyes hibájuknak felróva.

 • Fedap
  2009-08-01 00:32
  Előzmény: drkissviki

  Bujdokló is szovjetben végzett és Molnár Lajos is ott járta az első 3 évet. A furcsa, hogy reggel félálmomban az őssejt bulival kapcsolatban, mintha Fásy Ádámot emlegette volna a rádió. Mindettől függetlenül pl. Fásy és Bujdokló jóbarátok... Az ÁNTSZ sajnos tényleg dugig van SZU-ban végzett felcserekkel. Persze, nem Zaporozseccal járkálnak, inkább Audikkal és a kölykeiket se Vlagyivoszkokba küldik, hanem pl. Londonba.

 • drkissviki
  2009-07-31 15:09

  A regionális tisztifőorvos neve nem SIFFER, hanem SEFFER, és LENINGRÁDBAN VÉGZETT HYGIENIKUS. EGYÉBKÉNT AZ EGÉSZ ÁNTSZ ILYEN VÉGZETTSÉGŰEKKEL VAN TELE.SZINTE MINDEN RÉGIÓVEZETŐ HASONLÓ VÉGZETTSÉGÜ,TEHÁT NEM ÁLTALÁNOS ORVOSOK ÉS MIND A SZU-BAN VÉGZETT.MIT VÁRUNK TŐLÜK?