hirdetés
 • Fedap
  2009-12-21 12:42
  Előzmény: Szoror

  Pedig van pénz az egészségügyben... Csak súlyos százmilliók röpködnek ki indokolatlan maszek őrzés-védelemre (pl. In-Kal), előnytelen közbeszerzésekre, többes közszférás, zsíros állások finanszírozására. Lehet, hogy unalmas már, hogy mindig ezt ismételgetem, de tényleg rendet kéne már vágni itt is, mert ömlik ki a feneketlen zsákból a pénz. És mindeközben a beteg várjon türelemmel évekig. Egy előre, kötelezően kifizetett, átalánydíjas szolgáltatásért. Konkrétan a témával kapcsolatban az a véleményem, hogy a fogyás mozgás nélkül nem nagyon megy. Egy mozgáskorlátozott, akinek már protézisre van szüksége, hogyan mozogjon...? Az elhízottság megelőzésre kéne fektetni a hangsúlyt. Csak hát az is egy összetett dolog. Nem feltétlenül csak a mértéktelen, jó zabálásoktól lesz kövér valaki. Hiszen ott van a mozgásszegény, stresszes városi életmód, adalékanyagoktól hemzsegő élelmiszerek, stb... Sajnos, hazai városainkban még a biciklivel történő munkába járás sem egy életbiztosítás.

 • Szoror
  2009-12-21 09:28
  Előzmény: nagymajor

  Valóban nem látott még senki kövér hadi foglyot. Az orvostudomány azonban még mindig nem tudja a megfelelő megoldást a kövérség számára. Akkor sem ha a bevitt kalória csökkentés ellenére sem fogy a gyógytornáztatott beteg. Nem értem miért kell ezeket a betegeket és családjukat ennyi szenvedésnek ki tenni? Előbb utóbb úgyis megműtik őket,csak addig kínozzák kicsit,állami asszisztencia mellet? Többnyire idős ,kezelési költségeire már jó előre befizetett betegekről van szó! Mire is várunk,természetes elhullásra?

 • nagymajor
  2009-12-21 07:27

  A várólisták valóban nem túl szívderítőek egy szakma számára, de... az ortopédiai műtétek jelentős része (lásd csipő-és térdprotézisek) nagyrészt túlsulyos betegeknél válnak szükségessé. Ilyen , igen drága és nagy kockázattal járó műtéteket elvégezni olyanoknál, akik nem kooperatív betegek- azaz, műtét előtt és után, nem képesek, nem akarnak fogyni és nem végeznek komoly gyógytornát (szintén műtét előtt és után)- szinte azt mondanám, hogy igen kis hatásfokú. Ezért nem értettem soha egyet az ortopédus kollégák azon véleményével, hogy ezeket a betegeket minél hamarabb meg kell/ene operálni. Nem először elő kellene készíteni a fent említett módokon?!