hirdetés
 • adatvedelem
  2010-06-08 08:51
  Előzmény: Vályi618

  Bizonyára a nagy emberbarátság miatt van, hogy az ún. statisztikai adatok TAJ számmal csordogálnak a hivatalok tucatjai között. Amely adatokat azután kiegészítenek az előző évek adataival, az OEP-nél felhalmozott adatokkal stb. Hányingerem van ettől.

 • Vályi618
  2010-06-07 12:30
  Előzmény: adatvedelem

  Statisztikai feldolgozáshoz nem szabad olyan adatokat továbbítani, amelyek alapján azonosítani lehetne, hogy azok kinek az adatai (a személyi azonosító adatokra nincs szükség a feldolgozáshoz), kizárólag az egészségi állapottal kapcsolatos adatokra van szükség. Az viszont fontos lehet, hogy összességében van-e különbség bizonyos betegségek(szív és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek stb.) kockázatában az egyes kistérségek, megyék, régiók között, mert abban az esetben vizsgálni kell, hogy ennek mi az oka, mindent meg kell tenni a kockázat csökkentésének érdekében. Az ország egyes területei között a lakosság élettartamában 10-12 év különbség van, jelentős a különbség az egyes fontos betegségek gyakoriságában is. A szűrővizsgálatok célja nem a már ismert betegségek gyakoriságának a felmérése, hanem a várható betegségek vagy a még panaszt, tünetet nem okozó betegségek időben történő felmérése. Ahhoz, hogy az ország lakosságának az egészségi állapota számottevően javuljon, az egészségi állapot rendszeres felmérésére van szükség. Teljesen mindegy, hogy ezt a háziorvos vagy magánorvos végzi-e, a lényeg, hogy az adatok megbízhatóak legyenek és azokat rendszeresen, egységes elvek alapján kísérjék figyelemmel.

 • adatvedelem
  2010-06-07 09:01
  Előzmény: Vályi618

  Az egészségügyi adatkezelés a legmocskosabb törvény amit el tudok képzelni. A házirovos pedig jó spicli módjára azonnal 4-5 hivatal számára jelenti az én egészségi állapotomról szóló információkat. Ezért rendes ember a háziorvosához biztosan nem jár szűretni magát - esetleg magánorvoshoz.

 • Vályi618
  2010-06-06 23:30
  Előzmény: adatvedelem

  Az adatbázis kizárólag az egészségi állapottal kapcsolatos adatokról szólna. Aki rendszeresen jár a háziorvosához, annak az adatai jelenleg is a háziorvos rendelkezésére állnak. Az egészségügyi adatok kezeléséről szóló törvény nagyon pontosan meghatározza, hogy ki, milyen egészségügyi adatokhoz férhet hozzá, illetve ki kezelheti az adatokat. Természetesen, senki sem kötelezhető szűrővizsgálatra, de annak vállalnia kell az esetleges rejtett betegség időben történő felismerésének és kezelésének az elmaradásából származó következményeket.

 • adatvedelem
  2010-06-05 18:49

  Egyáltalán nem értek egyet a nyilatkozóval. Amennyiben a jelenlegi szűrővizsgálatok célja az, hogy naprakész adatbázis legyen a lakosság állapotáról - ezt úgy kell érteni, hogy kiről-kiről a születésétől a halálig tartó részletes adatállomány, akkor ez a legnagyobb mocskos disznóság, amit el tudok képzelni. Ilyen szűrővizsgálatokra soha nem megyek el, és mindenkit le fogok róla beszélni.