hirdetés
 • Szilvási István
  2010-09-03 21:12
  Előzmény: nemértem

  A \"verseny\" ma a for-profit cégek profitmaximalizációját, és a non-profit szolgáltatók életbenmaradásért folytatott küzdelmét jelenti. A for-profit szférát - a PPP-vel együtt - ki kellene söpörni az eü-ből. Tökéletesen eltorzították a magyar betegellátást. A saját hasznára, a mi kárunkra. Ez a nemzetközi szakirodalomban 20 éve világos. De aki ezt kies hazánkban ki merné mondani, azt esetleg - teljesen véletlenül - elüti egy autó. Véletlenül.

 • nemértem
  2010-09-02 06:49
  Előzmény: szepi

  Sír Beveridge-t én is hiányolom! Addig nem lesz "rend" az egészségügyben, amíg szereplői, a döntéshozóktól a szakápolókig, a profitmaximalizálásra törekednek. A kutatással, szaktanácsadással foglalkozókat már meg sem említem... Be kellene látni: az egészségügyben a döntéseket nem lehet tisztán a piacra bízni, mert a "verseny", mint legfőbb elv, itt csak korlátozottan érvényesülhet.(hogy más ágazatokban sem lehet mindent a piacra bízni, az éppen most válik egyre többeknek világossá)

 • szepi
  2010-09-01 21:31
  Előzmény: Szilvási István

  \"Elméletileg minden elképzelhető, még gőzfürdő is Ungváron\"-idézet vége. Valóban, 65 éve működik, sokat javítgatják, olcsóbb mint az amerikai vagy a német rendszer. Csak ehhez més filozófia, más koncepció, más törvények, más lakossági kultúra (400 éve nyírott gyep, protestáns erkölcsök, erős középosztály), más (kevesebb!!) önkormányzat, más szervezési mód, más életszínvonal (sokkal jobb szociális háló) valamint pénz (tranzakciós költségek) és idő kell (implementáció az érintettek körében) Az 1990 előtti rendszer -a bornírtságaival együtt - az NHS-hez hasonlított.Akkor ki kellett dobni, politikai okból. Nagyon keserves évek jöttek, szerintem kb.1997 re (konszolidált egységes finanszírozás)állt fel valahogy a társadalombiztosításszerű rendszer.Igen sokba került, soha senki nem számolta meg! Mi az ördögöt bolyongtunk akkor húsz évig? És mi lesz a holdingokkal és az \"üzletet csinálják az üzletemberek\" friss jelszóval? Egyébként egy ilyen szegény országnak valóban jobb az állami rendszer. De a rendszerek közötti ugrálás nagyon bonyolult, drága és rengeteg szenvedésssel jár. Látsz valahol egy Sir Beveridget?

 • Szilvási István
  2010-09-01 20:51

  Azért elképzelhető jól működő állami egészségügy is. Lásd: United Kingdom. Van annak számos előnye is. Egységes irányítás-fejlesztés-integráció. A lényeg abban van, hogy mennyi a zsozsó!!!