hirdetés
 • Alice
  2010-09-16 12:11

  Én azon szerencsések közé tartozom akinek rendkívül kedves, segítőkész és képzett háziorvosa van. Én mindig nyújtok neki hálapénzt, mert tudom, hogy itthon mennyire nem megbecsültek az orvosok. Egyáltalán nem véletlen, hogy a talpraesettebb okosabb végzősök külföldre mennek, mi nekünk pedig megmarad a gyengébb minőség.

 • Szilvási István
  2010-09-05 20:04
  Előzmény: nagymajor

  A hálapénznek két nagyon káros hatása van: 1. Az orvosi szolidaritást megsemmisíti. A kaparj kurta neked is jut életmódra szocializálta az orvosokat. 2. Minthogy hálapénz nélkül összeomlana a betegellátás, a kormányzat érdekelt a fenntartásában. Bármit is mond. Nagyon jelentős (évi 3-400 Mrd Ft) forrásokkal tudná csak megszüntetni. Pénz meg nyema. Majd, ha a paraszolvencia annyira lecsökken, hogy minden orvos elmeg ajropába, akkor talán lesz valami változás.

 • nagymajor
  2010-09-05 19:20

  Sok évtizedes tapasztalatom az, hogy a hálapénz megalázó, sokszor "rosszra kötelező" az orvos számára, de... meg kellene érteni az egészségpolitikának, hogy megélni nélküle - értelmiségi szinten- lehetetlen. Ennek ellenére az utóbbi tiz évben azt tapasztaltam mint kórházi orvos és mint ügyeletes, hogy a mi szegényebb régiónkban már csak nagyon kevesen adnak hálapénzt, mert a munkanélkülkiek és a segélyből élőknek eszébe sem jutna hálapénzt adni bárkinek is és a betegek 80%-át ők teszik ki! Ezért kellene végre az egészségpolitikának kiegyenlítenie a területi ellátási óriási különbségeket és ennek tükröződnie kellene az orvosok és eü.személyzet fizetésében is! Rengeteg Ny.Európa-i példát ismerünk mindannyian, ahol- ha az orvos vállalja és önszántából elmegy egy istenhátamögötti vidékre, akkor az két-háromszor annyi fizetést is kap mint a többi kollégája és igaz ez természetesen a több egésségügyben dolgozó kollégánkra is: asszisztensek, mentőápolók, stb. A hálapénz?!- erkölcsösnek nem mondható, mai napig szükségszerűség a posztszocialista államokban!