hirdetés
 • Szilvási István
  2010-09-10 02:46
  Előzmény: Qkac

  Szakmai és etikai önkormányzatként kellene működnie. Félek, hogy az lesz, ami most van. A MOK egyetlen igazi jogosítványa, hogy jól lecs.szheti a tagjait. No, ilyen kamarából nem kérek. Vezethetné az orvosok nyilvántartását, kiadhatná a működési engedélyeket, vétójoga lehetne a területi ellátás rendszerének átalakításában, szervezhetné a folyamatos továbbképzést, megállapodhatna az OEP-pel a térítési tarifákban, szb. Nem kell nagy ész a jogosítványok megfogalmazásában. Elég átvenni a német vagy az osztrák kamara jogosítványait. Szerintem hasonló jogosítványokat nem fog kapni a kamara. A kötelezettségek közé tartozna természetesen (mint jogosítvány is egyúttal), hogy gondoskodna az orvosok etikai megfelelhetőségéről, szigorúan eljárna etikai ügyekben (pl. fél évre felfüggesztené a működési engedélyt). Ki van ez is találva.

 • Szilvási István
  2010-09-08 21:52
  Előzmény: nagymajor

  A kötelező kamarai tagság megfelelő, érdemi kamarai jogosítványok nélkül: kényszerzubbony. Amit az orvosok csak utálni fognak. Tehát azt javaslom a kormányzatnak, hogy előbb bocsássa vitára a kamarai jogosítványokat. Segítségül: az osztrák vagy a német kamara jogosítványainak tanulmányozását javaslom. Az nem lenne szerencsés, ha a "MOK" politikai paraszolvencia gyanánt megkapná a 40.000 orvos tagdíjának beszedési jogosítványát. A MOK-nak a Molnár Lajosi idők előtti jogosítványoknál többet kell kapnia azért, hogy az orvostársadalom békésen fogadja a kötelező kamarai tagságot.

 • nagymajor
  2010-09-08 06:42

  Nem hiszem, hogy a kötelező kamarai tagság az egészségügy bármely gondját is megoldaná, de még az orvosok jogvédelmét sem eddig sem tudta megvédeni a kamara a jogainkat, nemhogy meg tudná oldani végre az emberibb anyagi ésa társadalmi elismerésünket. Azt gondolom, sokunkkal együtt, hogy sokkal inkább a szabad orvosláshoz való jogok elnyerése és nem egy nagy és tehetetlen hivatal visszaállítása volna a fontosabb! Egyébként is, az elmúlt ötven plusz húsz év bizonyította mindnyájunk számára, hogy a "kötelező" dolgok számunkra sohasem hoztak jót!!!