hirdetés
 • dzsu
  2010-11-06 09:07
  Előzmény: meddoc

  Kedves Meddoc! Köszönöm együttérzését, jós esik, bár nem sajnálatra vágyom hanem kormányunk megoldó jellegű lépéseire. Higgye el nekem, hogy vannak kórházak ahol annyira kevés az orvos, hogy mindent megtesznek annak érdekében, el ne veszítsék őket egy jobb ajánlat miatt. Köztük élek és nem csak nézek hanem látok is. Félreértés ne essék! Nem sajnálom tőlük a pénzt, rengeteget dolgoznak, de mi is kitesszük a lelkünket és minket nem értékel, nem becsül meg senki. A nagyon alacsony orvos létszám mellé nagyon kevés ápoló társul. Az orvosoknak odaadják a hiányzó orvosok bérét, a nővérek pedig a közalkalmazotti bértábla legaljáért melóznak.És közlik, hogy örüljünk, hogy még van állásunk. Na ez az igazságtalanság. Egy kicsit bízom abban, hogy egyszer majd csak jobb lesz, de a mellékelt ábra szerint nem felfele tartunk. Sajnos....., pedig az egészség érték, és az emberek akik az egészségért dolgoznak legalább ugyanakkora értéket kellene, hogy képviseljenek.

 • meddoc
  2010-11-06 00:40

  Kedves Dzsu! Megértem elkeseredettségét. A jelenlegi helyzet tarthatatlan, változás kell. Több fizetés, szakmai elismertség és megbecsülés a társadalom részéről. Ez az egészségügyi ágazat összes dolgozójára érvényes. Ugyanakkor tennék egy észrevételt: a 6szoros bér hivatalosan lehetetlen, ugyanis a minimálbér összege bruttó 73.500 Ft nettó 60.236 Ft, ez hattal szorozva messze túllépi a közalkalmazotti bértábla legmagasabb elérhető összegét. Hálapénz útján elképzelhető csak az ilyen magas "fizetés".

 • dzsu
  2010-11-04 15:56
  Előzmény: dzsu

  Tessék mondani! Meddig lehet még kihasználni az ápolókat? Visszaélni a hivatástudatukkal? Van egy orvos mifelénk aki azt mondta: Vegyék tudomásul, hogy orvosok nélkül ez a hely csak egy ispotály lenne! Én erre azt mondom: Önök kedves doktorok pedig azt vegyék tudomásul, hogy nélkülünk az a hely csak egy orvos szálló lenne! Mert nélkülünk nem tudnák ellátni a betegeket. Ugyan kinek osztanák le a feladatot ügyeletben, kik látják el a kedves betegeket amíg önök alszanak tripla pénzért mint amennyiért mi keményen dolgozunk??? A doktor napi 3 percet tölt a betegével jó esetben, a nap többi részében a kedves nővérkék ápolják és gondozzák őket, beteg testüket és lelküket. De beszélhetünk a paraszolvenciáról is. Na azt csak az orvosok kapják, ami a nővéreknek jut a közösen kapott egy kiló kávé+1 doboz tea stb..., persze ez is nagyon jól esik a többségünk nem vár köszöneten kívül mást, de sajnos köszönömért nem adnak húst a boltba... Nekünk nem jár üdülésicsekk vagy étkezési utalvány a ruhapénzről meg már nem is beszélek. Kíváncsi vagyok milyen mélyre tudják még süllyeszteni az ápolói hivatás presztizsét és az önbecsülésünket. Lesz e egyszer valaki aki a betegek érdekei elé helyezve a saját érdekünket végre ki mer állni és fel mer lázadni. Drága kollégáim és kolléganőim, társaim a nyomorúságban! Kívánok Nektek erőt , egészséget és kitartást az egyre romló helyzet elviseléséhez!!!

 • dzsu
  2010-11-04 15:54

  Több mint 20 éve vagyok a pályán így sok mindent láttam már. A szakdolgozói rétegben 2002-től nem volt bérrendezés(az orvosokat azért nem említem, mert bár hivatalosan az ő bérüket sem rendezték, de a kórházak különböző kiegészítéseket adnak nekik amivel megsokszorozzák a bérüket). Tessenek belegondolni mennyit romlott a reálbérünk ennyi idő alatt. Annak idején mikor hivatást választottam a nővéreknek viszonylag jő bérük volt, legalábbis meg lehetett belőle élni. Most annyit keresnek mint egy takarítónő. Emellett pedig megköveteli a rendszer, hogy folyamatosan képezzük magunkat, tanfolyamokra járjunk és vizsgázgassunk természetesen mind ezt magunknak finanszírozva. Mert ha nem teszünk eleget a követelményeknek jön a retorzió... A kórházak a nővéreken spórolnak, akit lehet elbocsátanak. Akit szélnek engedtek az abba pusztul bele, aki pedig maradt az a munkától rokkan meg. Minap egy régi munkatársam került be az osztályunkra ahol főnővérként dolgozom. Azt mondta a kolléganőim ki vannak égve, mintha én nem tudnám, hisz én is ilyen gondokkal küzdök. Nincs pénz gyógyszerre, szakmai anyagra, de persze az alacsony bérezésű orvosoknak jut annyi ügyeleti díj, hogy két szombati ügyeletükkel megkeresik az én havi bérem. Nálunk egy orvos annyi fizetést kap mint 6 ápoló. Érdekes nem? És azt mondják hogy nincs pénz gyógyszerre. Mindeközben a betegeknek csak egyre nő az igényük, mi pedig egyre kiszolgáltatottabbá vállunk. Nekünk is van családunk, gyermekeink akiket taníttatni szeretnénk, néha elmennénk üdülni vagy egyszerűen csak ki szeretnénk fizetni a gázszámlát és a villanyt anélkül, hogy a koszt pénzből el kellene vennünk. Becsületesen a kimerültség határáig dolgozunk a semmiért, éhbérért.