hirdetés
 • Nicephor
  2011-01-04 10:40
  Előzmény: fittego

  Fittego egy nagyon eklatáns példát mondott, méghozzá éppen a világhírű Niels Bohr-ról, aki az atomokkal foglalkozott. -- Ide kívánkozik egy régi karikatúra a Ludas Matyiból, amelyen egy afrikai sámán látványos gyógyító táncot lejt. Betegének szeme előtt hadonászva, maszkban és természetesen teljes díszben. Ám a kép sarkában, szinte teljesen mellékesen ott van a penicillin injekció, mert a sámán tudja, hogy anélkül nem megy a gyógyítás. A betegnek persze az injekcióról nem kell tudnia!

 • fittego
  2011-01-03 16:15
  Előzmény: Nicephor

  Niels Henrik David Bohrt fizikus kollegai kerdore vontak, hogy, hogy lehet az ajtajara lopatko felszegezve? Csak nem hisz benne? Bohr azt felelte: azt mondjak hit nelkul is hat;-)

 • Nicephor
  2011-01-03 10:18

  Placebo: a placet=tetszik igének a jövő idejű alakja. Rendkívül érdekes cikket olvashattunk, mert főleg orvostörténeti szempontból figyelemre méltó. - A 14. században így hívták a temetéskor a család által felbérelt halott-elsirató embereket. Ezt eddig nem is tudtam. Orvosi értelemben a hatástalan, gyógyszernek látszó tabletta, de lehet injekció is, sőt létezik placebo-műtét, olyan látszateljárás, amikor megnyitják pl. a hasat, aztán nem csinálnak semmit, csak összevarrják. Nem véletlenül említem a hasat, mert hasi görcs esetén sokszor hatékonynak bizonyult a hatóanyag nélküli injekció teszem azt a fertőző osztályon is! - Természetesen a placebo akkor a legfontosabb, amikor egy új gyógyszert próbálnak ki. Ha az új szer nem hatásosabb a placebónál, akkor nem jó. Az igazi gyógyszer akkor is hat, ha nem hiszünk benne.