hirdetés
 • meddoc
  2011-01-11 15:33

  Papp Magor senkivel sem kivételez. Ő csak emberibb körülményeket szeretne a magyar orvosoknak. Ha ezt nem képes megérteni, sajnálom.

 • meddoc
  2011-01-11 15:32

  Igaz, nincs ingyen ebéd. Ugyanakkor nem elfelejtendő, hogy az orvosi nem büfé-szak. A végzés ára évek kemény munkája. Azt is megemlíteném, hogy az orvosi tudás exponenciális sebességgel gyarapszik. Egy vizsgáztatóm mondta, hogy az ő idejében kb. 50 vizsga után lehetett orvos, ma ez megközelíti a szám a 90-et. Az évek során a szülők jelentős anyagi megterhelést kell elviseljenek. A könyv, az étkezés, ruházat nincs ingyen. Én magam is diákhiteles vagyok. A mo-i fizetésből 70 éves koromig törleszthetnék. (És halkan jegyzem meg, hogy a kamatláb változtatható.) Az állam részéről az orvosképzés befektetés. Ugyanakkor elfelejtik, hogy az orvos nem rabszolga. A tudás más országokban is eladható. Itt az ideje megbecsülni az értelmiségi réteget. Ők teremtenek hosszútávú értéket (és nem politikusaink, akik örülnek hogy a 4 éves ciklust túlélik). A közalkalmazotti lét nem egyenlő a rabszolgasággal (bár erre a valóság ad cáfolatot).

 • drhatvani
  2011-01-08 18:04

  Nincsen ingyen ebéd... Gondolom, egy orvoskari dékán hozzávetőlegesen tisztában van, hogy egy medikus normál ciklusú képzése a magyar államnak hány forintjába kerül. Attila ajánlata korrekt, ha abból a szempontból nézzük, hogy a szellemi tőkébe történő beruházás is tőkét szül. Ebből az irányból nézve kérdem, hogy a lakosság mely csoportja kap 13 millió forintos idegen invesztíciót, állami beruházást a saját életkezdéséhez? Gondoljuk bele: ebből mindenki építhetne házat családot alapíthatna, vállalkozásba kezdhetne stb. A kérdéses támogatás, tehát annak biztosítása, hogy ingyen, állami pénzen végezzen el bárki egy költséges képzést, azzal a céllal valósul meg, hogy abból a befektetésből az államnak legalább annyi előnye legyen, hogy a területén élők részére orvosokat tudjon biztosítani. Kézenfekvő megoldás az állami finanszírozást igénylőkkel képzési szerződét íratni, vagy a már meglevő diákhitel rendszert speciális, a hiányszakmákra, mint pl. az orvostanhallgatókra vonatkozó ajánlattal bővíteni. Így pl a programozókat, matematikusokat stb. (=hiányszakmák) belefoglalva, nem állna meg a diszkrimináció vádja. Figyelembe véve azt a lehetőséget, hogy az itthon maradók a keletkezett adósságukat hazai hiányszakmákban eltöltött "szolgálati idő"-vel "szolgálhassák le, azaz írathassák jóvá. Különben - visszatérve a címre, s Attilát újra alátámasztva. A közgazdaságtan minden egyes ebédről állítja, hogy nincs ingyen. Nota bene: Magor minden kivételezettje esetében tizenhárommillió forintnyi ingyen ebédről - viszont-teljesítés nélküli, egyoldalú teljesítésről - beszélhetünk.