hirdetés
 • lótetű
  2012-09-25 22:13
  Előzmény: nagymajor

  Persze, hogy az orvos felelős, ezt pecsétjével. aláírásával igazolja, de a szakszemélyzet is köteles aláírásával hitelesíteni ténykedését. A csapatmunka közös felelősségvállalással is jár! Ki-ki a maga posztján.

 • lótetű
  2012-09-25 22:13
  Előzmény: nagymajor

  Persze, hogy az orvos felelős, ezt pecsétjével. aláírásával igazolja, de a szakszemélyzet is köteles aláírásával hitelesíteni ténykedését. A csapatmunka közös felelősségvállalással is jár! Ki-ki a maga posztján.

 • nagymajor
  2012-09-24 19:02
  Előzmény: Diana

  Én, mint 46 éve dolgozó orvos- kórházban, járóbetegellátásban és családorvosként is- úgy gondolom, hogy ez a mai divatszó a "team-munka" csak arra szolgál sokaknak, hogy az egyén felelősségét emőgé rejtse! Én még azt tanultam ée ebben hiszek ma is, hogy az orvos mindig is egyszemélyben felelős minden tettéért;n ismernie kell tudása határait, de addig a határig, amíg gyakorlata és szakvizsgái feljogosítják, mindig el kell mennie a gyógyításban.. és persze mindenért kell vállalnia a felelősséget is. Én mint sebész, operatőr, nem ruházhattam soha át a felelősséget az első-vagy másodasszisztensre vagy a műtősbőre, esetleg éppen az altatóorvosra, nővérre. Még ha az altatásban is valami rendelleneset észleltem akkor is tudtam, hogy én felelek a betegemért!-tehát szólnom kell.

 • Diana
  2012-09-24 08:58
  Előzmény: lótetű

  Természetesen semmi nem várható. És mindez annak a felismerésnek a következménye, hogy hiába várjuk a pozitív irányú változást,az nem fog eljönni... Főleg nem, ha a "Bűnösök" rendre az orvostársadalmi hierarchiaszint alatt keresendők. Egyébként csak kicsit vagyok megkeseredett,és kérem Ön, hogy fejezzük be ezt a meddő vitát itt, hiszen ebben a személyeskedő formában ennek semmi értelme. De azért köszönöm a válaszait.! :)

 • lótetű
  2012-09-23 20:20
  Előzmény: Diana

  És még valami, amit én tudok az nem 18 év, hanem 35 év tapasztalata. Ha ön már megkeseredett, akkor mi várható Öntől a jövőben??

 • lótetű
  2012-09-23 20:10
  Előzmény: Diana

  Eszem ágában sem volt Önt kioktatni, azonban nyilvánvalóan orvosellenes hozzáállását bátorkodom kifogásolni. Én sohasem tartottam rangon alulinak, hogy ügyes, okos nővérektől tanuljak, nem csak ellesve, hanem megkérve őket, ezzel együtt lettünk egy csapat! Nem változik a véleményem azonban az olyan "középkáderek" esetében, akik szépen hagyják, hogy a doktor hibázzon, holott megfoghatnák a kezét, hogy "ezt nem szabad, vagy ezt így kell". Ezek az emberek a beteg rovására vesznek elégtételt azért, hogy ők nem orvosok, ezért, ha nem figyelmeztetik a hibára az orvost (mindegy, hogy kezdő, fáradt, figyelmetlen, tudatlan, tapasztalatlan),BŰNÖSÖK.

 • Diana
  2012-09-22 19:31
  Előzmény: lótetű

  Felesleges kioktatnia a team munka lényegéről, kedves lótetű! A szavaiból ítélve ön abban a szerencsés helyzetben van,hogy olyan teamben dolgozhat, ahol mindenki tudja, érti és el is végzi a dolgát. A kommentemből a nagy sietségben sajnálatos módon kimaradt a lényeg: Tisztelet a kivételnek!....Távol álljon tőlem az általánosítás, hiszen pont ez az, amitől az én hátamon is feláll a szőr. Amit leírtam, 18 év keserű tapasztalataiból merítettem...Kb. 20 paravazációs esettel....és számtalanszor ennyi olyan esettel, amikor az orvosnak lett volna ideje, alkalma elvégezni adott műveletet, de nem volt éppen kedve, ha meg mégis, három szúrás ..egyéb után odavágta az eszközöket az ápolónak, hogy csinálja ő tovább. Örülök, hogy az ön kollektívája kivételt képez. A kommenteket olvasva megmutatkozik az ominózus orvosi összefogás jelenség,amikor is ugye minden orvos roppant önérzetesen védi a mundér becsületét a "baj"-ban. És ha szorul a hurok, keresnek a teamból egy bűnbakot: ápolót, beteghordót...stb. Elismerem, valóban nagyon sok ápoló is dolgozik a szakmában,aki szintén alkalmatlan sokszor alapvető feladatokra. A szomorú mégis az, hogy pont mi -orvosok, szakdolgozók -vitatkozunk rajtunk kívülálló okok által generált problémákon..

 • lótetű
  2012-09-21 20:13
  Előzmény: Diana

  Attól, hogy meg tud szúrni egy vénát, még nem gondolom, hogy magasan qualifikált lenne egy áplónő. Sokan össze-vissza szúrkálják a beteget, nem veszik észre, ha para megy az infúzió, az esetleges thrombosis, egyéb szövődmény meg már az orvos dolga. Ön lehet, hogy tud vénát szúrni, van engedélye injekciót adni, de ez a gyógyító, ápoló tevékenység töredéke. Igazán jó betegellátás csak csapatmunkában lehetséges, ahol a szakképzett személyzet mellett a beteghordó, a takartónő, de még a szakács is egymást segítve munkálkodik a betegek gyógyulásáért.

 • lótetű
  2012-09-21 19:57
  Előzmény: lótetű

  Ja, és még valami:ha a tapasztalt szakdolgozó direkt nem segít az esetleg a pöffeszkedő, "hűdenagyondoktorvagyok" kezdő orvosnak, mert úgy érzi, megsértették az önérzetét, akkor éppúgy vétkes, mert megakadályozhatta volna a halálesetet -jogilag foglalkozás körében elkövetett, halált okozó mulasztásban Ő IS BŰNÖS!

 • lótetű
  2012-09-21 19:45
  Előzmény: honagi

  Sorry, ha már nem így van, de annak idején a fene sem kérdezte meg, hogy készen állok-e ügyelni, diplomaosztás 09.17-én, munkába állás 10.01-én, 3 hónap múlva már KÖTELEZŐ ügyelet volt, havi 5 alkalommal, melyben kb.5 hetente jutott egy egyben vitt szombat-vasárnapi hétvége + a 8 órás hétfő (mely csaknem mindenhol nehéz, "felvételes nap"). A szuperes nem a szomszéd szobában volt, hanem kb. 15 km-nyire. 10 hónapos diplomával vegyes körzetbe, távoli településre irányítottak helyettesíteni, hiába ágáltam, hogy erre nem vagyok felkészült, senkit sem érdekeltek az én aggályaim, lelkiismeretem, gyakorlatlanságom, csak az számított, hogy legyen orvos! Sok esetben ez most is így van, csak az a szerencse, hogy kevés hiba történik, vagy csak kevés olyan, ami ekkora visszhangot kelt. Az etika szerint (gondolom, ez nem változott), elvárható gondossággal, körültekintéssel, TUDÁSSAL mérik, hogy hibázott-e az orvos. Ha nem volt meg valamelyik feltétel és kötelezték a feladat ellátására, akkor nem vonható felelősségre, ha önként vállalta, akkor igen, de az is, aki így alkalmazta!