hirdetés
 • Diana
  2012-09-29 20:44
  Előzmény: cicbt

  Hogy folytassam a sort: szakemberek nélkül meg nincs egészségügyi ellátás...Fel kellene ezt végre ismerni! És amennyiben rezidensek nem ügyelhetnek felügyelet nélkül, hol van ennek ellenőrzése? És ha valaki tisztában van a szabályokkal, miért szegi meg azokat arra hivatkozva, hogy más is megteszi? Már egy másik témában megjegyeztem, ha az élet más területein olyan óriási szigort tudnak tanúsítani az illetékes felügyeleti szervek, hatóságok, akkor az egészségügy területét érintő fontos jogszabályokat miért kezelik ennyire félvállról? Lsd. minimumfeltételek: nem teljesíthetőek? Akkor tekintsünk el tőle még egy-két évig, évtizedig...aztán ha ebbe a beteg belehal, vagy börtönbe kerül néhány mély vízbe dobott, vagy a végkimerülésig fáradt hibázó orvos, szakdolgozó? Sorry....Ők megmondták, hogy ezt így nem lehet, csak a szakma ellenállt és kereste a kiskapukat...Ahogy már megjegyeztem : a vendéglátó egységet bezáratja az ANTSZ, ha pl. nem megfelelő higiénés körülményeket talál...a közlekedési hatóság bírságol, ha átlépem a sebességkorlátozást, a színházba nem engednek be, ha kiderül, hogy nincs rajtam bugyi :) stb......... Parasztlázadás kellene...míg tele nem lesznek velünk a börtönök...

 • cicbt
  2012-09-29 18:15
  Előzmény: Diana

  Valóban,de ez inkább a régi "lemosós"tesztcsíkokra jellemző,hogy szabad szemmel is jól leolvasható,az új típusú,véresen maradóknak kicsi és készülék nélkül rosszul értékelhető a felülete.Arról nem is beszélve,hogy azt,hogy kínjában mit találjon ki az ember nem tanítják már az egyetemen.Rászoktunk a kütyükre.Kaptam már élettel összeegyeztethetetlen laboreredményt kézhez(maga a beteg hozta és igen jól volt),mert a nagylabor új gépén rosszul állították be a tizedest.Meztelen a király alapon senki sem mert szólni,hogy rossz.Egész nap mindenki a rémes eredményeket bámulta és azt hitte saját maga emlékszik rosszul a nagyságrendre.Szóval gépfüggők és géptisztelők vagyunk.Röntgen nélkül nincs tüdőgyulladás,ultrahang nélkül vakbélgyulladás stb.Ezekután kieresztik szegény rezidenseket egyszál fonendoszkóppal az éjszakába.

 • Diana
  2012-09-29 16:01
  Előzmény: cicbt

  De gyanút ébreszthetett volna az is, ha a véres tesztcsíkot megfordítja és összeveti annak dobozán található színskálával, ugyebár....Amihez nem kell készülékismeret. Egyébként teljesen egyetértek Önnel. Abban különösen, hogy az, hogy valaki elvégez egy egyetemet színjelesre, még korántsem jelent garanciát arra, hogy egyrészt az mögött valóban kifogástalan elméleti és gyakorlati tudás áll, másrészt, hogy ha mégis, azt úgymond "éles" szituációban, egyszemélyi felelősséggel kamatoztatni is tudja...És ez nem csak orvosra vonatkozik , hanem egyéb szakmákra is. Csak előző esetben nagyobb a tét. Sokkal nagyobb. Sajnos mégis az életekért felelős szakmákban kell az anyagi és erkölcsi megbecsülésért könyörögni hosszú éveken át.

 • cicbt
  2012-09-29 07:29
  Előzmény: Szoror

  -Öreg,folyamatosan tovább- és önképzett háziorvosként is találkozok olyan eszközökkel,amelyeket először nem éles helyzetben kell megismernem.Orvoslátogató hetente legalább kettő-három jön,de összesen egy alkalommal találkoztam gyógyászati segédeszköz ismertetővel. -Amikor egyetemista voltam, több kórházba is bejártam.Sebészetből agyakorlati jegyhez be kellett járnunk a Vas utcai sebészetre reggelente a nővér vizitre(!),hogy megtanulkunk vért venni,kötözni stb. Ez akkor is egyedülálló volt,hálásak voltunk az öreg főorvosnak érte.A többi gyakoratvezető csak végigterelte a medikus sleppet a nagyviziten. El lehetett végezni úgy az orvosi egyetemet, akár jelesre,hogy egy infúzót nem kötött be a hallgató.Most is így van.Akik elég szerencsések voltunk,hogy ötödévben elvégeztük a menőtiszti tanfolyamtot(erős gyakorlatcentrikus képzés volt) és kocsira kerültünk,még ígyis naponta szembesültünk tapasztalatlansáűgunkkal.Szakorvosjelöltként és fiatal szakorvosként is szükség van a tapasztaltabbakra és nem egyórán belül elérhetőként. -Ezek után hogy képzeli azt bárki,hogy ép eszű és lelkiismeretes egészségügyi politikai vezető vagy szolgáltató főorvosa rezidenst ügyelni enged,vagy-mint most az OALI státuszokkal kiteszik őket vidékre gyakorlatilag egyedül háziorvosnak. Olyan ez,mintha a mentőcsónak,amire számít a fuldokló, süllyedni kezdene amikor belemászik.Van segítég és mégsincs,bár "darabra megvan" a doktor a faluban. -Az is elgondolkodtató,hogy nem friss cukorbeteg volt az elhunyt,tehát átlagos gondosságú családban az együttélő családtagokról is feltételezhető,hogy ki vannak oltatva a vércukormérő használatáról.Az orvos eszméletlen betegnél a hozzátartozók adatszolgáltatására van utalva.Vajon mennyit mutatott a HI jelzés előtti mérés,amikor még a mérési tartományban volt? Egyáltalán mikor mérte a családtag vagyaa beteg utoljára az ügyelet kihívása előtt? Vajon volt-e az ügyeletes táskában vércukormérő?Ha nem-bár része a minimumfelszerelésnek-úgy a kivonuló orvos csak az ott talált készülékre volt utalva.(Van vagy húszféle a forgalomban,mindegyikhez szigorúan más tesztcsík és jelentős formatervezési és teljesítménybeli különbségek vannak).Az ismert,saját táskabeli készülék egyidejű "HI" jelzése viszont még a legálmosabb ügyeletesben is talán gyanút ébresztett volna.

 • Szoror
  2012-09-28 08:25
  Előzmény: Diana

  Bennem az önképzési igény hiány vet fel érdekes kérdéseket? Hogyan fog tájékozódni a sok év alatt, az új kutatási eredményekről az ,aki nem tartotta szükségesnek ,hogy megtanulja használni a vércukor mérőt. Akár tanították ,akár nem.

 • Diana
  2012-09-27 14:46
  Előzmény: drlajos

  Azért bennem felmerül a kérdés, hogy ha a kolleginát -elmondása szerint- nem tanították meg az egyetemen a vércukormérő készülék használatára, akkor mégis hogyan használta azt, és legfőképpen minek? :) És mi alapján diagnosztizálta végül is, hogy a vércukorszint bizony-bizony alacsony.

 • drlajos
  2012-09-26 20:21

  Hi jelzés esetén kérdezze toxikológusát....... és munkáltatóját. Tényleg kit terhel a felelősség? és mennyiben? Avagy kibicnek semmi sem drága.