• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Bioszimiláris fehérjéket fejlesztettek

Gyógyszerpiac 2018.02.01 12:39 Forrás: Weborvos
Bioszimiláris fehérjéket fejlesztettek

A Richter vezetésével zajlott az onkológiai és immunológiai fókuszú kutatási program.

A VKSZ-12 jelű, „A K+F versenyképességi és kiválóságai szerződések" tárgyú pályázati kiírásra benyújtott „bioszimiláris fehérjék fejlesztése" című pályázat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozásával, a Richter Gedeon Nyrt vezetésével konzorciumi keretek között valósult meg. A konzorcium tagjai (a Richter Gedeon Nyrt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont, és a Debreceni Egyetem) eltérő támogatási összeggel, valamint saját forrás bevonásával vettek részt.

A pályázat célja az egészségipar, mint kiemelt jelentőségű nemzetgazdasági ágazat szereplőinek konzorciumi együttműködésére alapozott kutatási (onkológiai és immunológiai fókuszú) program megvalósítása volt, mely a nemzeti egészségipar egészének fejlesztéséhez járul hozzá. A kutatási program az Új Széchenyi Terv Tudomány-innováció, és a Széchenyi2020 programban meghatározott célokat közvetlenül támogatta a lakosság életminőségét javító gyógyszertermékek létrehozása révén, illetve a K+F+I húzóágazatként nevesített egészségipar nemzeti hálózatát az érintett szereplők tudományos partnerségére alapozva erősítette.

A program során folytatott tevékenységek a magyar lakosságot sújtó onkológiai és immunológiai kórképek okozta betegségek enyhítését célozták, ebből adódóan a projekt nemzetgazdasági haszna vitathatatlan, valamint az országos fejlesztési tervek prioritásaival is összhangban áll.

A kutatási programban célzott feladatok egyaránt magukba foglaltak alapkutatási, ipari kutatási és kísérleti fejlesztési tevékenységeket, melyeket komplexitásukban kizárólag egy, az ágazat vezető kutatási szereplői által alkotott konzorcium képes megvalósítani, valamint a létrehozott eredményeket fenntartható módon a társadalom szolgálatába állítani.

Hazánkban korábban még nem történt monoklonális antitesteket tartalmazó hatóanyag és gyógyszerkészítmény fejlesztése, a célzott feladatok tehát teljes mértékben újszerűnek, úttörő jellegűnek tekintendők, ezért a tudományos együttműködés kereteinek megalkotásakor kiemelt hangsúlyt fektettünk az együttműködő partnerek humán és technológiai kutatási kompetenciáira.

Onkológiai és immunbetegségek kezelésében a monoklonális ellenanyagok alkalmazása folyamatosan nő. Hamarosan több termék szabadalmi védettsége is lejár, így lehetőség nyílik, az ún. biohasonló (bioszimiláris) monoklonális ellenanyagok fejlesztésére.

A Richter Gedeon Nyrt. és konzorciumi partnereinek célja volt - korszerű eljárások és alapanyagok felhasználásával - az eredetihez nagymértékben hasonlító gyógyszermolekulák előállítása. Az együttműködés keretében új, szabadalommal védett, költséghatékony technológia kifejlesztésére is sor került, melynek legfőbb hozadéka, hogy a betegek a korszerű gyógyszerekhez alacsonyabb áron juthatnak majd hozzá. Az innovatív technológiával előállított készítménnyel megkezdtük a hatóságok által előírt klinikai vizsgálatokat is. A konzorcium tagok eredményeikkel hozzájárultak a fejlesztéseink sikerességéhez, a molekulák biológiai és fizikokémiai tulajdonságainak jellemzésében.

A projekt teljes költségvetése több mint, 6,643 milliárd forint volt, melyből a pályázati támogatás mintegy 3,741 milliárd forintot tett ki.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink