• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

   EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

  • Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

   Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

  • Új szakrendelő épül a Bajcsy kórház területén

   Új szakrendelő épül a Bajcsy kórház területén

 • EESZT
  • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

   Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

  • Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

   Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

  • Mindent tudni fog rólunk az orvos – jó ez nekünk?

   Mindent tudni fog rólunk az orvos – jó ez nekünk?

Doppinglistán a Béres Csepp? Mi az igazság?

Gyógyszerpiac 2015.02.09 16:52 Forrás: Weborvos
Doppinglistán a Béres Csepp? Mi az igazság?

Az igazság a Béres Cseppről - a Béres Gyógyszergyár Tudományos Igazgatóságának anyaga.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) nem ajánlja a sportolóknak a Béres Csepp készítményeket, mivel azok egyik összetevője, a kobalt felkerült a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) január 1-jétől érvényes tiltólistájára. A tiltás oka, hogy a sportolók argon és xenon gázokat használtak doppinghatás elérésére, melyet a kobalt jelenléte képes stabilizálni.

A kobalt - akárcsak például a mindenki által ismert vas - egyike a létfontosságú nyomelemeknek, mely a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen. A vérképzésben, az immunrendszer működésében játszik fontos szerepet. Táplálkozással együtt is bejut a szervezetünkbe, elsősorban zöldleveles növényekkel, húskészítményekkel, májkészítményekkel.

Az átlagosan szedett Béres Cseppel a szervezetbe juttatott kobalt mennyisége nagyjából a táplálkozással bevitt mennyiségnek felel meg. Az argon és xenon doppighatásáshoz szükséges kobalt szint eléréséhez ennek sokszorosára, legalább naponta 30 üveg (!) Béres Csepp elfogyasztására lenne szükség.

A versenysportolókra vonatkozó új WADA előírás - amely szigorítás semmiféle összefüggésben nincs a Béres Csepp készítményekkel – a fogyasztóknál semmilyen mértékben nem érintik a Béres Csepp készítmények alkalmazhatóságát. A Béres Csepp készítményeknek doppinghatása nincs.

A Béres Csepp és a Béres Csepp Extra is gyógyszerkészítmények, amelyeket a hatásosságuk, a minőségük és az ártalmatlanságuk alapján engedélyeztek. A hatékonyság biztosításához szükséges napi dózisa pontosan meghatározott. Amennyiben a fogyasztó a betegtájékoztatónak megfelelően alkalmazza a készítményeket, akkor természetesen csak a várt hatásokban bízhat.

Mivel a Béres Csepp készítmények kobalt tartalma a gyógyszer többi összetevőjével szinergiában optimális nyomelempótlást biztosít - egészségmegőrzés, betegségmegelőzés vagy gyógyulás céljából történő alkalmazás esetén egyaránt - ezért a készítmények összetételének megváltoztatása teljességgel indokolatlan.

Sajnálatos, hogy a WADA listán a kobalt esetében nem határoztak meg beviteli határértéket, ami szint felett már feltételezhető, hogy az argon és xenon gázok megkötésére került be a szervezetbe.

Mivel a Béres Gyógyszergyár nem látja igazoltnak ilyen formában a kobalt felvételét a WADA listára, ezért a Magyar Antidopping Csoporttal együttműködve lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a kobalt státusza a versenysportolók esetében mielőbb tisztázódjon.

Béres Gyógyszergyár Zrt. Tudományos Igazgatósága

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink