• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Doppinglistán a Béres Csepp? Mi az igazság?

Gyógyszerpiac 2015.02.09 16:52 Forrás: Weborvos
Doppinglistán a Béres Csepp? Mi az igazság?

Az igazság a Béres Cseppről - a Béres Gyógyszergyár Tudományos Igazgatóságának anyaga.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) nem ajánlja a sportolóknak a Béres Csepp készítményeket, mivel azok egyik összetevője, a kobalt felkerült a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) január 1-jétől érvényes tiltólistájára. A tiltás oka, hogy a sportolók argon és xenon gázokat használtak doppinghatás elérésére, melyet a kobalt jelenléte képes stabilizálni.

A kobalt - akárcsak például a mindenki által ismert vas - egyike a létfontosságú nyomelemeknek, mely a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen. A vérképzésben, az immunrendszer működésében játszik fontos szerepet. Táplálkozással együtt is bejut a szervezetünkbe, elsősorban zöldleveles növényekkel, húskészítményekkel, májkészítményekkel.

Az átlagosan szedett Béres Cseppel a szervezetbe juttatott kobalt mennyisége nagyjából a táplálkozással bevitt mennyiségnek felel meg. Az argon és xenon doppighatásáshoz szükséges kobalt szint eléréséhez ennek sokszorosára, legalább naponta 30 üveg (!) Béres Csepp elfogyasztására lenne szükség.

A versenysportolókra vonatkozó új WADA előírás - amely szigorítás semmiféle összefüggésben nincs a Béres Csepp készítményekkel – a fogyasztóknál semmilyen mértékben nem érintik a Béres Csepp készítmények alkalmazhatóságát. A Béres Csepp készítményeknek doppinghatása nincs.

A Béres Csepp és a Béres Csepp Extra is gyógyszerkészítmények, amelyeket a hatásosságuk, a minőségük és az ártalmatlanságuk alapján engedélyeztek. A hatékonyság biztosításához szükséges napi dózisa pontosan meghatározott. Amennyiben a fogyasztó a betegtájékoztatónak megfelelően alkalmazza a készítményeket, akkor természetesen csak a várt hatásokban bízhat.

Mivel a Béres Csepp készítmények kobalt tartalma a gyógyszer többi összetevőjével szinergiában optimális nyomelempótlást biztosít - egészségmegőrzés, betegségmegelőzés vagy gyógyulás céljából történő alkalmazás esetén egyaránt - ezért a készítmények összetételének megváltoztatása teljességgel indokolatlan.

Sajnálatos, hogy a WADA listán a kobalt esetében nem határoztak meg beviteli határértéket, ami szint felett már feltételezhető, hogy az argon és xenon gázok megkötésére került be a szervezetbe.

Mivel a Béres Gyógyszergyár nem látja igazoltnak ilyen formában a kobalt felvételét a WADA listára, ezért a Magyar Antidopping Csoporttal együttműködve lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a kobalt státusza a versenysportolók esetében mielőbb tisztázódjon.

Béres Gyógyszergyár Zrt. Tudományos Igazgatósága

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink