• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Félmilliárd szív- és rákgyógyszerek fejlesztésére

Gyógyszerpiac 2018.01.24 10:41 Forrás: Weborvos
Félmilliárd szív- és rákgyógyszerek fejlesztésére

Három termék legkésőbb a projektfenntartási időszak végére várhatóan piacra is kerül.

Csaknem 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Egis Gyógyszergyár Zrt. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása" című pályázaton kardiovaszkuláris, onkológiai és központi idegrendszeri gyógyszerkészítmények fejlesztésére. A vállalat több tucat hatóanyagot és gyógyszerkészítményt fejleszt a pályázati forrás bevonásával megvalósuló, 2017-ben megkezdett projekt keretében - áll a cég szerdai közleményében.

A dokumentum szerint a gyógyszerfejlesztések révén új, korszerű, ugyanakkor gazdaságosan előállítható, a betegek széles köre számára elérhető és könnyen alkalmazható termékek kerülnek hazai és nemzetközi forgalomba, amelyek hozzájárulnak a magyar lakosságot leginkább érintő megbetegedések megfelelő ellátásához, így hazánk kedvezőtlen halálozási mutatóinak javításához is.

A projekt újdonságtartalmát új generikus készítmények és az adott hatástani területen újdonságot jelentő gyógyszerek, például új fix dózisú kombinációs készítmények adják. A kétéves futamidő alatt egyes termékfejlesztések befejeződnek, mások a laboratóriumi szintű hatóanyag kutatástól kiindulva a készítményfejlesztésig bezárólag különböző fejlesztési fázisokat érnek el. Három termék legkésőbb a projektfenntartási időszak végére várhatóan piacra is kerül.

Az Egis kutatás-fejlesztési szakemberei a projekt keretében új gyógyszer-technológiai és analitikai eljárásokat dolgoznak ki. Az így megszerzett tudás alkalmazható lesz más, nem e projekt keretében végzett hatóanyag- és készítményfejlesztésekben, illetve továbbfejlesztésekben is. A fejlesztések szakmai és infrastrukturális hátterét az Egis jelentős részben a saját kutatóbázisára támaszkodva biztosítja. A belső erőforrások kiegészítésére és erősítésére a vállalat bevonja a kutatásokba a hazai és nemzetközi tudományos életben elismert eredményekkel és referenciákkal rendelkező MTA Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportját, valamint a H-ION Kutató, Fejlesztő és Innovációs Kft-t is.

A fejlesztési ráfordítások gazdasági megtérülését a fennálló piaci igények biztosítják. A projekt eredményei a várakozások szerint tovább erősítik az Egis Gyógyszergyár Zrt. regionálisan meghatározó piaci pozícióját és nemzetgazdasági jelentőségét - áll a közleményben.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink