• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Hamis gyógyszer - valódi életveszély

Gyógyszerpiac 2010.05.05 00:00 Forrás: Weborvos

Több mint félmillió ember vásárolna bizonytalan forrásból származó gyógyszert Magyarországon.

Európában elsőként hozott létre az Országos Gyógyszerészeti Intézet olyan fényképes gyógyszeradatbázist, amelynek segítségével a fogyasztók tájékozódhatnak a gyógyszeripari termékekről és ellenőrizhetik a vásárolt készítmények eredetiségét - mutatták be a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület mai, a gyógyszerhamisítás jelenségéről tartott sajtótájékoztatóján.

Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke a hamisítás és kiemelten a gyógyszerhamisítás gazdasági és társadalmi következményeire hívta fel a figyelmet. Mint mondta az iparági szereplőknek, az államnak és a gazdaságnak okozott anyagi kár mellett a hamis termékek értékesítése az innovációs potenciál visszavetésével súlyosan érinti a társadalom egészét is. A kutatás-fejlesztésre fordítható összegek megrövidítésével hátráltatja a hatékonyabb és az új gyógyszerek kifejlesztését, megfosztva ezzel a betegeket a gyorsabb és teljesebb gyógyulást jelentő készítményektől.
Székely Krisztina, a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője a Testület frissen összeállított, a gyógyszerhamisítás problematikáját és a hamis gyógyszerek nemzetközi, európai és magyar elterjedtségét vizsgáló tanulmányát ismertette, hangsúlyozva, hogy a hamis gyógyszerek jelentette kockázatok már nem csak a harmadik világ országainak lakosait fenyegetik, de Európában, sőt Magyarországon is éreztetik hatásukat.

A szakértő utalt az Európai Bizottság által közölt adatokra, amelyek szerint 2005 és 2007 között 380 százalékkal, 2008-ban pedig a megelőző évhez viszonyítva további 118 százalékkal nőtt az EU határain lefoglalt hamis gyógyszerek aránya. A hatósági tapasztalatokon alapuló friss becslések szerint így az európai piacon ma már 2-3 százalékra tehető a potenciálisan halálos gyógyszerek aránya. Bár az arány nem tűnik soknak, az EU lakosságára vetítve ez a szám több tízmillió ember fenyegetettségére utal.


A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a magyar rendvédelmi szervek 3 százalék körüli arányra becsülik a teljes magyar gyógyszerforgalomban a hamis gyógyszerek arányát. Mivel azonban az illegális szerek értékesítése teljes egészében az illegális csatornákon keresztül zajlik, a probléma nem kap a valós súlyának megfelelő figyelmet a hazai közéletben. A HENT rendelkezésére álló adatok szerint viszont Magyarországon körülbelül félmillió állampolgár minősíthető veszélyeztetettnek, így a probléma mindenképpen széleskörű figyelmet érdemel.


A HENT „Hamisítás Magyarországon" című felmérése szerint a magyar nagykorú fogyasztók 7 százaléka, vagyis több mint félmillió fő van fokozottan kitéve a hamis gyógyszerek fogyasztásával járó kockázatoknak. Ők azok, akik könnyedén a gyógyszerhamisítók áldozataivá válhatnak. A reprezentatív kutatás eredményei szerint körülbelül 80 ezer ember van Magyarországon, aki gondolkodás nélkül, bármikor vásárolna illegális forrásból gyógyszert, további közel 500 ezer fogyasztó pedig hajlik arra, hogy éljen az ilyen lehetőséggel.

Székely Krisztina a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkájára utalva elmondta, a Testület felismerve, hogy a gyógyszerhamisítás elleni fellépés eredményessége és a lakosság védelme érdekében nem elég a kínálat visszaszorítása, a kereslet megszüntetése érdekében átfogó és erőteljes tudatosságnövelő kampányba kezdett, elindította a hamis gyógyszerek veszélyeire figyelmeztető és a problémakörről informáló www.hamisgyogyszer.hu portált, és a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. segítségével több mint 2000 patikába kerültek ki a hamisgyógyszer-fogyasztás veszélyeire figyelmeztető plakátok.

A sajtótájékoztatón szintén felszólaló Dr. Szepezdi Zsuzsanna, Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgatója a szervezet gyógyszerhatósági szerepét ismertette, hangsúlyozva, hogy a biztonságos gyógyszerellátás és - fogyasztás elősegítése érdekében a szervezet egyik legfőbb feladata a tájékoztatás. Az OGYI honlapján elérhető keresőmodulban a betegek bármilyen készítményre rákereshetnek, a találatok között megtalálják a készítmény gyártóra, összetevőkre vonatkozó adatait, továbbá a különböző kiszerelések, és adott esetben a tabletta szöveges és fényképes ismertetőit.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink