• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

Hármas együttműködési megállapodást kötött a Richter

Gyógyszerpiac 2015.05.11 17:09 Forrás: MTI
Hármas együttműködési megállapodást kötött a Richter

A kutatást, az oktatást és az innovációt szolgálja az SZTE, az MTA SZBK és a Richter Gedeon Nyrt. megújító megállapodása.

Együttműködési szerződést kötött hétfőn a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja (MTA SZBK) és a Richter Gedeon Nyrt.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a másfél évtizedes múltra visszatekintő együttműködést megújító megállapodás aláírása előtt elmondta: azt, hogy a cég az önállóságát, a függetlenségét magyarországi központtal megőrizhette, a kutatás-fejlesztésnek köszönheti. Tavaly a vállalkozás 42 milliárd forintot fordított erre a célra.

A szakember hangsúlyozta, hogy a gyógyszeriparban felvásárlások és fúziók zajlanak, ezek a kutatás-fejlesztés visszaszorulásával járnak. A Richter azonban nem szeretne visszalépni, egyetlen kitörési pontnak a hozzáadott szellemi értéket tartják.

A vezérigazgató közölte, hogy egy gyógyszeripari cég nem lehet eredményes az akadémiai és egyetemi háttér nélkül. A Richter kiváló szakembereket kapott a két szegedi intézménytől például a szteroidkémia területén, amelyen a világon az egyik legerősebbnek számít.

A vállalkozás és az SZTE, valamint az MTA SZBK között szoros az együttműködés a központi idegrendszerrel, a biológiai és a nőgyógyászati készítményekkel kapcsolatos kutatásokban - tette hozzá.

Bogsch Erik azt mondta, az együttműködésben részt vevők közös célja, hogy lehetőséget adjanak a tehetséges fiataloknak, hogy azok Magyarországon tudják folytatni tevékenységüket, az elért eredmények pedig - anyagi értelemben is - itthon hasznosuljanak.

Szabó Gábor, az SZTE rektora hangsúlyozta, a felsőoktatási intézmény számára továbbra is fontosak a Richtertől kapott kutatási megbízások. Az egyetem azonban elsősorban nem közvetlen támogatást vár a gyógyszeripari cégtől, hanem a többi között azt, hogy sikerrel szerepeljenek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal várhatóan még az idén megjelenő pályázatain, amelyek jelentős forrással támogatják a felsőoktatási intézmények és a cégek együttműködését.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink