• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Ausztria: átalakítják az egészségügyi rendszert

Hírek 2012.06.14 06:47 Forrás: MTI

Cél: a közös irányítás és finanszírozás révén takarékosabban működjön az egészségügyi rendszer.

Az egészségügyi rendszer irányításának és finanszírozásának egységesítését irányozza elő az osztrák kormány, a tartományok, valamint az egészségpénztárak szerdán létrejött megállapodása.
Az egyelőre csak nagy vonalakban rögzített átalakítás célja, hogy a közös irányítás és finanszírozás révén takarékosabban működjön az egészségügyi rendszer.

A jelenlegi szabályok szerint a társadalombiztosítás finanszírozza a háziorvosi szektort, míg a kórházakat legnagyobbrészt az egyes tartományi költségvetésekből tartják fent. Az egészségpénztáraknak így az az érdeke, hogy lehetőleg kórházi elhelyezést kapjon a beteg, a tartományoknak pedig az, hogy a társadalombiztosítás által finanszírozott háziorvosokhoz helyezzék ki az egyes ellátásokat. A kórházak és a háziorvosok működését a jövőben közös forrásból fedeznék és az egészségügy kiadásai nem emelkedhetnének jobban az osztrák gazdaság éves növekedésénél.

A reform egyelőre csak félúton van - hangsúlyozta az osztrák tartományok képviselője, Josef Pühringer felső-ausztriai tartományi kormányfő. Egyelőre nem dolgozták ki a források elosztásának döntési mechanizmusát és azt sem, hogy a költségvetés túllépéséhez rendelt szankciókat hogyan léptetik életbe.

Az osztrák orvosi kamara elégedetlen a tervezettel. Elnökük, Walter Dorner úgy vélekedett, a körvonalazódó megoldás egyedül a tartományok költségvetéseinek tehermentesítését szolgálja és hátrányos lesz a háziorvosokra nézve. Emellett attól lehet tartani, hogy megszűnik az orvosok joga a betegpénztárak szabad megválasztásához és ezzel gyakorlatilag "felmondják" a háziorvosok és az egészségbiztosítók közötti eddigi jól működő partnerséget - tette hozzá.

A megállapodás 2013-ban lépne életbe és 2016-ig 1,3 milliárd euró megtakarítást jelentene. Jelenleg 22 milliárd eurót tesznek ki az osztrák egészségügyre fordított kiadások. Számítások szerint 2016-ra az intézkedések nélkül 26,8 milliárdra, az új terv szerint 25,5 milliárd euróra emelkednek.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink