• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Az elvándorlás Romániában is súlyos gondokat okoz

Hírek 2015.01.08 12:10 Forrás: MTI
Az elvándorlás Romániában is súlyos gondokat okoz

Brüsszelnek kiemelten kellene támogatnia azokat az országokat, amelyek "szürkeállományt" exportálnak?

Súlyos szakemberhiányt okozott a román egészségügyi rendszerben az orvoselvándorlás: az ország kórházaiban lévő 26 ezer orvosi állás csaknem fele betöltetlen - derült ki a román orvosi kamara (CMR) legfrissebb statisztikai adataiból, amelyeket csütörtökön ismertetett a Mediafax hírügynökség.

Az ország uniós csatlakozása óta felerősödött orvoselvándorlás 2014-ben is folytatódott: tavaly 2450 orvos váltotta ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges szakmai igazolást. A korábbi években 14 ezer ilyen igazolást adott ki a kamara, és a kérelmezők túlnyomó többsége azóta elhagyta az országot.

A bukaresti szaktárca államtitkára tavaly májusban azt közölte, hogy csaknem 15 ezer orvos hagyta el Romániát az ország 2007-es európai uniós csatlakozása óta, így az ezer lakosra jutó orvosok száma 1,9-re csökkent és ezzel Románia az utolsó helyre került Európában.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy a külföldön munkát vállaló romániai orvosok hány százaléka tér vissza, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a többségük külföldön marad, így a társadalom kivándorlókként tekint rájuk.

Vasile Astarastoae, az orvosi kamara elnöke mostani közlése szerint évente 3000 orvos lép be a román egészségügyi rendszerbe és mintegy 3500 távozik. A nyugdíjba vonulók pótlására tehát elegendő lenne évi ezer friss végzős.

Románia háromszor ennyi orvost képez évente, de így sem tudja ellensúlyozni az agyelszívást, mert gyakorlatilag a nyugati országok számára képezi ki az egyetemein oklevelet szerző orvosok több mint felét. Astarastoae szerint az is aggodalomra ad okot, hogy főleg a fiatal orvosok mennek el, a romániai kórházakban maradt orvosok pedig a nyugdíjkorhatár felé közelednek.

A romániai orvosokat a hazainál akár tízszer magasabb bérezés csábítja Nyugatra, a kamara vezetője szerint azonban az is "elüldözi" őket, hogy a román legfelső bíróság az orvosokat is "köztisztviselőknek" minősítette. Ez hátrányosan érinti az orvosokat a műhibák miatti büntetőjogi felelősségre vonhatóság lehetősége és a hálapénz elfogadásának korrupciós besorolása miatt.

A hivatalos statisztikák szerint a Romániában oklevelet szerzett orvosok csaknem egyharmada külföldön praktizál. A súlyos szakemberhiánnyal küzdő román egészségügyi rendszer vezetői egyre gyakrabban emlegetik azt, hogy az agyelszívást uniós támogatásokkal kellene ellensúlyozni, vagyis Brüsszelnek kiemelten kellene támogatnia azoknak az országoknak az egészségügyi rendszerét, amelyek "szürkeállományt" exportálnak.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink