• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

Az elvándorlás Romániában is súlyos gondokat okoz

Hírek 2015.01.08 12:10 Forrás: MTI
Az elvándorlás Romániában is súlyos gondokat okoz

Brüsszelnek kiemelten kellene támogatnia azokat az országokat, amelyek "szürkeállományt" exportálnak?

Súlyos szakemberhiányt okozott a román egészségügyi rendszerben az orvoselvándorlás: az ország kórházaiban lévő 26 ezer orvosi állás csaknem fele betöltetlen - derült ki a román orvosi kamara (CMR) legfrissebb statisztikai adataiból, amelyeket csütörtökön ismertetett a Mediafax hírügynökség.

Az ország uniós csatlakozása óta felerősödött orvoselvándorlás 2014-ben is folytatódott: tavaly 2450 orvos váltotta ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges szakmai igazolást. A korábbi években 14 ezer ilyen igazolást adott ki a kamara, és a kérelmezők túlnyomó többsége azóta elhagyta az országot.

A bukaresti szaktárca államtitkára tavaly májusban azt közölte, hogy csaknem 15 ezer orvos hagyta el Romániát az ország 2007-es európai uniós csatlakozása óta, így az ezer lakosra jutó orvosok száma 1,9-re csökkent és ezzel Románia az utolsó helyre került Európában.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy a külföldön munkát vállaló romániai orvosok hány százaléka tér vissza, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a többségük külföldön marad, így a társadalom kivándorlókként tekint rájuk.

Vasile Astarastoae, az orvosi kamara elnöke mostani közlése szerint évente 3000 orvos lép be a román egészségügyi rendszerbe és mintegy 3500 távozik. A nyugdíjba vonulók pótlására tehát elegendő lenne évi ezer friss végzős.

Románia háromszor ennyi orvost képez évente, de így sem tudja ellensúlyozni az agyelszívást, mert gyakorlatilag a nyugati országok számára képezi ki az egyetemein oklevelet szerző orvosok több mint felét. Astarastoae szerint az is aggodalomra ad okot, hogy főleg a fiatal orvosok mennek el, a romániai kórházakban maradt orvosok pedig a nyugdíjkorhatár felé közelednek.

A romániai orvosokat a hazainál akár tízszer magasabb bérezés csábítja Nyugatra, a kamara vezetője szerint azonban az is "elüldözi" őket, hogy a román legfelső bíróság az orvosokat is "köztisztviselőknek" minősítette. Ez hátrányosan érinti az orvosokat a műhibák miatti büntetőjogi felelősségre vonhatóság lehetősége és a hálapénz elfogadásának korrupciós besorolása miatt.

A hivatalos statisztikák szerint a Romániában oklevelet szerzett orvosok csaknem egyharmada külföldön praktizál. A súlyos szakemberhiánnyal küzdő román egészségügyi rendszer vezetői egyre gyakrabban emlegetik azt, hogy az agyelszívást uniós támogatásokkal kellene ellensúlyozni, vagyis Brüsszelnek kiemelten kellene támogatnia azoknak az országoknak az egészségügyi rendszerét, amelyek "szürkeállományt" exportálnak.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink