• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Bővülő, megújuló laborinformatikai rendszer

Szakmai beszélgetés Forrás: Weborvos
Bővülő, megújuló laborinformatikai rendszer

Számukra a kórházi integrált rendszer elképzelhetetlen a laboratóriumi rendszerek nélkül.

Laborinformatikával kapcsolatos kérdéseinkre Ignácz Mónika, a GlobeNet Zrt. vezérigazgató-helyettese válaszolt.

- Mióta foglalkoznak laborinformatikai rendszerekkel?
- A kezdetektől, azaz a kilencvenes évek végétől. A LabWorkS laboratóriumi informatikai rendszerünk azóta technológiájában háromszor is megújult, funkcionalitásában pedig folyamatosan bővül, hiszen cégünkre jellemző, hogy a szakmai igényeket folyamatosan beépítjük a rendszereinkbe. A MedBakter mikrobiológiai rendszerünkkel sem más a helyzet, a kétezres évek elejétől foglalkozunk vele, nagyon komoly szakmai háttértámogatással, hiszen már a fejlesztés kezdetén szövetséget kötöttünk a piacvezető Prolab Kft.-vel, és azóta is kiváló szakmai együttműködésben dolgozunk.

A MedBakter mikrobiológiai rendszer szakmai színvonalának talán legjobb objektív fokmérője az, hogy az országban ilyen tevékenységet végző laboratóriumok közel 80%-a ezzel a programmal dolgozik. Az általunk forgalmazott Labor Információs Rendszerek (LIS) integrálhatóak, de ugyanakkor önállóan is képesek működni. Jelenleg több mint 40 ügyfelünk használja LIS rendszereinket, a négy orvosi egyetem mindegyike a MedBakter mikrobiológiai rendszert használja, de teljes, azaz kémiai és mikrobiológiai rendszert használ a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, a győri Petz Aladár Kórház, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház, hogy csak a legnagyobbakat említsem.

- Vannak laboratóriumokra specializálódott cégek, miért gondolták, hogy ezzel mégis érdemes foglalkozni?
- Szerintem fel sem merült, hogy ne foglalkozzunk vele, a cég alapítója nagyon határozottan mindent fejlesztetni akart, ami egy kórházban informatikailag támogatható. Ez a szemlélet azóta is megvan a GlobeNetben, a cég „szoftverportfólióját" a MedWorkS rendszert, mi globenetesek, és szerintem már a piaci résztvevők is a „teljeskörűségével" különböztetik meg a többi medikai rendszertől, ez a megkülönböztető jegy folyamatos célként lebeg munkatársaink előtt. Mondom ezt azért, mert mindig van olyan újítás, amelyet bele tudunk érteni, hogy ez is bele kell, tartozzon a teljes körűségbe.

A LIS rendszerek oldaláról például az egyik ilyen újítás, a külső partnerek (pl.: háziorvosok, más kórházak, rendelők, stb.) kétirányú informatikai bekapcsolása az eMedWorkS alkalmazásunk segítségével, amely ebben az évben a legnépszerűbb termékünknek mondható. Az első megfontoláskor a termék az online laboratóriumi vizsgálatkérésekre és eredmények online fogadására készült, de azóta kinőtte magát, szabályozott (melyet a végző laboratórium határoz meg) és ellenőrizhető laboratóriumi munkafolyamatokat tesz lehetővé, valamint kiegészült járó szakrendelésekre történő előjegyzési és leletfogadási lehetőséggel.

És látjuk, hogy a szűréseket is ki fogjuk tudni szolgálni ezzel az új termékkel. Jelenleg elsősorban háziorvosi kommunikációra használják a legtöbben, így a miskolci kórházak, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet, vagy a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház, vagy legújabb felhasználónk a Keszthelyi Kórház.

Másik érdekesség a MedBakter mikrobiológiai rendszerünk infekciókontroll moduljának terjedése ügyfeleinknél. Egyre nagyobb hangsúlyt kap ez a terület, az utóbbi két évben számos statisztikát és jelentést fejlesztettünk a kórházi higiénés osztályok igényeinek megfelelően.

- Vannak még más újítások is a LIS rendszerekben?
- A MedBakter mikrobiológiai rendszerünk egyik legfontosabb felhasználója az Országos Epidemiológiai Központ (OEK), valamint a Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek (a volt ÁNTSZ laboratóriumok). 2014-2015-ben az OSZIR rendszerhez kapcsolódóan a fertőző jelentést kellett megvalósítanunk, mind az OEK oldalán, mind pedig a saját intézményeink oldalán is. Az ÁNTSZ laboratóriumokkal kapcsolatosan pedig egyre több az igény a kórházak elektronikus vizsgálatkérésének és eredményfogadásának informatikai megvalósítására. Ez a kommunikáció az intézmények számára nemcsak azt jelenti, hogy adminisztrációjában hatékonyabb, hiszen a papírokat el tudják keverni stb., hanem az ÁNTSZ által megküldött számla is ellenőrizhető.

Ügyfeleink között szerepel a legnagyobb hazai laboratóriumi vállalkozás, amelynek országos mikrobiológiai hálózatában MedBakter szoftverünk támogatja a hatékony és magas színvonalú szolgáltatást, amelynek része, hogy szinte valamennyi partnerükkel, akinek erre alkalmas az informatikai rendszere, elektronikus úton történik a kérés és lelet kommunikáció.

A LabWorkS kémiai rendszerünkben is több funkcionális fejlesztés valósult meg, ami voltaképpen annak köszönhető, hogy ügyfeleink a medikai rendszerünket is használják. Ilyen például a gyári vagy nyomtatott vonalkódos csövek használata már az osztályos vérvétel és laborvizsgálat-kérés során, amely gyorsabb és pontosabb betegazonosítást tesz lehetővé, és leveszi a laboratóriumi dolgozókról az adminisztrációs terhek nagy részét. Vagy az ágy melletti vércukor és vérgáz-mérő készülékek integrálása a laboratóriumi rendszeren keresztül a medikai rendszerbe. Egy kissé vitatott, de szakmailag mindenképp indokolt és tanító jellegű fejlesztésünk a „laborkvóta funkció", amely a pazarló laboratóriumi kérések átgondolását, és szemléletváltását igyekszik szakmailag indokoltan és informatikailag támogatva megvalósítani. Legújabb tapasztalatunk az OTH vastagbélszűrési kísérleti programjában való informatikai részvétel, melyet a hódmezővásárhelyi ügyfelünkön keresztül volt szerencsénk átélni, és adatszolgáltatási elvárásaikat teljesíteni.

- Milyen előnyöket rejt, hogy a medikai rendszerük része a laboratóriumi rendszerük is?
- Néhány tapasztalatunkat tudom csak kiemelni arról, mit is szeretnek a szakmai felhasználók, az informatikai osztályon dolgozók és maga a vezetőség. A szakmai felhasználók mindenképp a gördülékeny, szabályozható munkát, és az adminisztrációs terhek csökkenését értékelik, hiszen a laboratóriumok „szabhatják meg" –nyilván közösen egyeztetett módon-, hogy a beküldő osztályoktól milyen információkat, milyen vizsgálatokat követelnek meg (pl.: a sürgős vizsgálatkérés mit tartalmazhat). A LabWorkS rendszer teljes körű online támogatású Quality-Controll (QC) funkcióval rendelkezik, ami minőségi munkavégzést tesz lehetővé a laboratóriumokban.

Elmondhatjuk, hogy nincs olyan laborautomata Magyarországon, amelyet még nem illesztettük a rendszereinkhez. A laborautomaták on-line kötése lehetővé teszi, hogy a kiugró pánikértékeket informatív státuszban ugyan, de kijelezze a vizsgálatot kérő osztály felé, hogy a páciensről az információ azonnal rendelkezésre tudjon állni, ha szükséges.

A GlobeNeten belül külön csapat foglalkozik a LIS rendszerekkel, hiszen külön szakmai tudást igényel. Manapság, amit tapasztalunk, az az anonim szakmai adatgyűjtés, amikor tisztán szakmai szempontból, meghatározott összefüggések mentén kérik az adatállományokat, minden személyes adat nélkül, kutatások, fejlesztések céljából. Ebben az esetben óriási előny az egyetlen adatbázis, hiszen minden adat a beteghez, pontosabban a beteg esetéhez kötődik. Nem kell több adatbázisból összevadászni az esethez tartozó laboreredményeket, és pl. az alkalmazott gyógyszerterápiát.

Biztosak vagyunk abban, hogy a jövőben a hangsúly áthelyeződik az adatelemzésekre, erre azért is van igény, mert alapos döntés-előkészítésekhez szükséges a tendencia és az információk elemzése, de a lehetőség is mostanára alakult ki, mivel eltelt az a 10-15 év, amely kellő mennyiségű és minőségű adatot tartalmaz ezekhez az elemzésekhez. Itt jelentkezik az igazán nagy előnyünk a teljes körű rendszerünkkel.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink