• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

A Cardio-CT mindent tud

Hírek 2007.12.04 00:00 Forrás: Weborvos

Forradalmian új módszer a szív koszorúér betegségek diagnosztikájában.

Tudományos ülésen mutatták be a szakmai közönségnek a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában a kardiológiai diagnosztika egyik legújabb, már hazánkban is elérhető módszerét, a Cardio-CT-t. A Cardio-CT az időbeni felismerést lehetővé tévő, közel 100%-os pontosságú diagnosztikai módszer, mely lehetőséget ad több tízezer embernek betegségük időbeni felismerésére és kezelésére.

A Cardio-CT, az elmúlt évek technológiai fejlődésének következtében jött létre. A CT berendezés alkalmassá vált arra, hogy a koszorúereket is tudja ábrázolni. Ez a vizsgálati módszer még fejlődőben van, azonban már most is majdnem olyan pontos eredményt ad, mint a hagyományos szív katéteres beavatkozás. A vizsgálat nagy előnye viszont, hogy ez noninvazív eljárás.
Nálunk gazdagabb országokban végzett tanulmányok szerint a koszorúérfestéseknek, 30-40 %-a negatív, azaz az emberek 30-40 %-ába azért helyeznek be katétert, hogy kiderüljön, nincs koszorúér betegsége.

A Cardio-CT vizsgálat jelentőségét az adja, hogy teljesen fájdalommentesen egy ambuláns, mindössze tíz perces vizsgálattal a szív valódi 4 dimenziós ábrázolása válik lehetővé.

Megjeleníthetők az erekben szűkületet okozó plakkok, egyes, más vizsgálattal nehezen megítélhető anatómiai elváltozások, illetve a szívizom esetleges rendellenes működése. A vizsgálat a páciens számára semmilyen kellemetlenséget nem jelent és közel 100%-os biztonsággal képes kizárni a koszorúér szűkületeket illetve diagnosztizálni azokat a betegség korai fázisban.

Hazánkban jelenleg csak néhány olyan korszerű CT készülék van, amely képes erre a vizsgálatra. Ezeket mindennapi gyakorlatban az OEP támogatás hiányában alig használják a szív vizsgálatára. A Pozitron-Diagnosztika Központban 2005 júliusa óta több száz Cardio-CT vizsgálatot végeztek el. A tragikus halálozási mutatókat figyelembe véve évente több ezer embernek lenne szüksége erre a vizsgálatra.

 A rendezvényen előadást tartott többek között Dr. Merkely Béla, az MTA doktora, a Kardiológiai Centrum vezetője, Prof. Dr. Préda István, az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem, Kardiológiai Tanszék professzora, Dr. Kiss Róbert, az Állami Egészségügyi Központ kardiológiai osztályának vezetője, és más neves kardiológusok is.

A kongresszus nem titkolt szándéka volt, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a vizsgálat finanszírozásának égető szükségességére.


Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink