• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

  • EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

   EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

  • Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

   Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

 • EESZT
  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

  • Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

   Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

Csodaszer - mégsem gyógyíthat?

Hírek 2007.05.08 00:00 Forrás: Népszabadság

Betegek tucatjai kezdték el szedni az egyelőre állatkísérletes fázisban lévő készítményt.

Jelentős rákellenes hatást fejtett ki a diklór-acetát nevű vegyület patkányokban - számolt be a Cancer Cell nevű tudományos folyóiratban az egyik kanadai egyetem kutatócsoportja.  A vegyületet már évek óta vizsgálják különböző betegségek modellkísérleteiben, gyógyszerként azonban eddig még nem engedélyezték.


Igaz, ez 10-15 évbe is beletelhet, ráadásul a nagy gyógyszergyárak nem érdeklődnek, mivel már ismert - ezért nem szabadalmaztatható - vegyületről van szó, azaz nincs benne nagy üzlet.

Még nagyobb gond, hogy végstádiumú rákbetegek tucatjai bukkantak rá a szerre az interneten: egy amerikai üzletember saját gyártmányú DCA-t árul - azzal a kitétellel, hogy állatorvosi célokra szolgál, így legálisan forgalmazható.

A kutatók attól tartanak, hogy a vegyületet önként szedők nem várt mellékhatásokat tapasztalhatnak. Bodoky György, a Szent László Kórház osztályvezető onkológusa megérti ugyan, hogy a betegek minden szalmaszálba belekapaszkodnak, mégis azt mondja: a betegnek csakis olyan készítmény használhat, amely engedélyezett, a vizsgálatokon átment, és bizonyítottan hatásos.

- Olyan sok még a bizonytalanság egy készítménynél ebben a szakaszban, hogy lényegesen nagyobb a kockázata, mint a lehetséges haszna. Nem tudni, mire hat, hogyan és milyen mellékhatásokkal. Főképp hogy a kutatások szerint épp a rákbetegek vannak leginkább kitéve a mellékhatások következményeinek: ha sokfélét szednek, ezek hatástalaníthatják a rákellenes készítményt, és súlyos károsodást vagy akár halált is okozhatnak - mondja a professzor. A klinikai vizsgálat fázisába lépő rákgyógyszerjelöltek kb. 95 százaléka végül nem kap engedélyt, jórészt mert emberben mégsem bizonyulnak hatásosnak, vagy nem biztonságos az alkalmazásuk.


A DCA dr. Bodoky György szerint is ígéretes vegyület, de ez az akció éppen oda vezethet, hogy sosem lesz belőle regisztrált gyógyszer, hiszen nem lehet úgy szabályos humán kísérleteket folytatni, hogy a szerhez bárki hozzájuthat.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink