• Ónodi-Szűcs
  • 2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

 • EBP
  • 2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Dokumentumfilm készült Béres Józsefről

Hírek 2015.11.28 15:37 Forrás: MTI
Dokumentumfilm készült Béres Józsefről

Béres József életútja címmel mutatják be Kabay Barna és Petényi Katalin új dokumentumfilmjét hétfőn a Duna Palotában.

A készítők közleménye szerint a film rendezői évtizedek óta foglalkoznak a 2006-ban elhunyt Széchenyi-díjas kutató, a Béres-csepp feltalálójának munkásságával, akinek gondolkodásmódja "egyfajta példa, belső hit, reménykeltés a reménytelen helyzetekben".

A Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült 50 perces dokumentumfilm kortársak személyes vallomásain és archív felvételeken, Béres József visszaemlékezésein keresztül idézi fel a kutató kihívásokkal, megpróbáltatásokkal teli életét és küzdelmét.

Mint a közlemény fogalmaz, a mai világban különös szükség mutatkozik arra a morális értékrendre, amelyet Béres József humanista életszemlélete felmutatott az emberek számára. Elhivatottsága még életében legendává nemesítette alakját.

Béres József 1972-ben alkotta meg a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humángyógyászati készítményét, a Béres-cseppet, amelynek hivatalos elfogadtatásáért hosszú és küzdelmes harcot kellett vívnia. Az 1970-es években az egész országból özönlöttek hozzá a betegek a gyógyulás reményében, a Béres-csepp sikeresnek mutatkozott a halál árnyékában élő emberek egészségének javításában - idézi fel a közlemény.

1975-ben sarlatánsággal és kuruzslással vádolták meg, házkutatást tartottak otthonában és laboratóriumában, azonban a kutató a támadások ellenére is kitartott. Végül még a Kádár-rendszerben, 1978-tól engedélyezték találmányának forgalmazását gyógyhatású készítményként.

A film elkészültében közre működött ifjabb Béres József, Béres Klára és Pozsgay Imre, volt politikus és miniszter is. Az operatőr Tóth Zsolt, Halper János és Havasi József volt, a zenéért Edőcs Tamás felelt. A produceri munkát Kabay Barna végezte.

Az alkotás beszélgetéssel egybekötött hétfői díszbemutatójának díszvendége ifjabb Béres József és Béres Klára lesznek, az eseményen Edőcs Tamás (fuvola) és Mocsári Emma (zongora) fog zenélni a budapesti Duna Palota dísztermében. A Béres József életútja című filmet december 20-án a Duna World csatorna is levetíti - olvasható a közleményben.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink