• Ónodi-Szűcs
    • A labda az államtitkárnál volt

      A labda az államtitkárnál volt

    • Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

      Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

    • Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

      Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

  • költségvetés
    • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

      Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

    • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

      Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

    • Százmilliót vonnának el a kórházaktól

      Százmilliót vonnának el a kórházaktól

  • bérrendezés
    • Még mindig a sor végén az ágazati fizetések

      Még mindig a sor végén az ágazati fizetések

    • Alulról közelítik a nemzetgazdasági átlagot

      Alulról közelítik a nemzetgazdasági átlagot

    • Felzárkóznak az egészségügyi keresetek

      Felzárkóznak az egészségügyi keresetek

Drogfüggőség és falánkság: egyazon forrásból ered?

Hírek 2011.04.24 00:00 Forrás: MTI Szerző: Dr. Matos Lajos

Egyesek olyan szenvedélyesen kötődnek ételekhez, mint a függők a droghoz vagy a szeszhez.

Amerikai kutatók a legkorszerűbb vizsgálati módszerekkel igazolták, hogy a nagyon szeretett ennivalóknak már a meglátása is ugyanúgy agyi központokat ingerel, mint a kábítószereké. A leküzdhetetlen evésinger ugyanolyan idegrendszeri pályákon fut, mint a kábítószerfüggés. A Yale Egyetemen kutató Ashley N. Gearhardt és munkacsoportja ezzel a témával foglalkozott és egyelőre csak elektronikus formában adták közre eredményeiket, melyeket nyomtatásban az Archives of General Psychiatry augusztusi számában közölnek.

"Minden harmadik amerikai felnőtt túlsúlyos, ami azért jelent mind súlyosabb gondot, mert a súlytöbblet olyan elhalálozási ok, mely megelőzhető. A kövérség kezelése átmenetileg hatásos, de ha sikerül is lefogyni, a statisztikák szerint a túlsúly legkésőbb öt éven belül visszatér" - írja a munkacsoport vezetője.

A kábítószer-függőséggel foglalkozó szakemberek már korábban is fölvetették, hogy az elhízás a drogfüggőkhöz hasonlóan idegrendszeri okokkal magyarázható. Az elhízók evésszenvedélyét olyan skálán mérték, mely pontokkal fejezte ki az evési kényszert. Az egyik legkorszerűbb, ideggyógyászatban használatos technikával, a mágneses rezonancia módszerével mérték bizonyos idegközpontok ingerületbe kerülését igen finom csemege, csokoládés tejpuding, illetve íztelen kontroll folyadék megpillantására, valamint ezek elfogyasztása közben.

A kutatók azt találták, hogy az ételimádati skála, valamint a finomság meglátása és megízlelése kiváltotta idegrendszeri aktivitás tökéletesen párhuzamos volt. Azok az idegrendszeri központok, melyek az evéssel kapcsolatosak, már a finom édesség meglátására is fokozott ingerületbe kerültek.

Azok az idegrendszeri területek, melyek a kábítószer-függést is magyarázzák, a vágyott ennivaló hatására ugyancsak aktivizálódtak. Ezeknek a jutalomközpontoknak a működése a kábítószerhez hasonló módon és mértékben magyarázza a sokak számára leküzdhetetlen falánkságot.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy tudomásuk szerint ez az első, műszeres mérésekkel is igazolt vizsgálat, mely a drogfüggéshez hasonló összefüggést bizonyít a leküzdhetetlen evéskényszer és az ehhez kapcsolódó idegközpontok működése között. Ez viszont csak magyarázat, nem mentség.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink